Проектът е една от спорните теми в отношенията между Вашингтон и Берлин

САЩ: Берлин да изпълнява ангажиментите по "Северен поток-2"

2231 | 22 юли 2021 | 12:18

Германските власти многократно са заявявали, че считат за необходимо да завършат изграждането на газопровода. Този проект се счита за икономически в Берлин, но те настояват Украйна да запази ролята на транзитна държава


САЩ очакват всяко бъдещо германско правителство да изпълни ангажиментите, поети от Берлин като част от споразумението с Вашингтон за газопровода "Северен поток-2". Това заяви на специален телефонен брифинг за журналисти високопоставен представител на Държавния департамент.

 

"Наистина виждаме това като първа стъпка в интензивни усилия за подкрепа на енергийната сигурност и устойчивост на Украйна и очакваме с нетърпение да работим със следващото германско правителство, което да изпълнява ангажиментите, които те поеха сега", каза тя.

 

"Северен поток-2" е една от спорните теми в отношенията между Вашингтон и Берлин. Германските власти многократно са заявявали, че считат за необходимо да завършат изграждането на газопровода. Този проект се счита за икономически в Берлин, но те настояват Украйна да запази ролята на транзитна държава. Вашингтон се противопостави на строителството и се опита да блокира проекта. В сряда беше официално съобщено, че е постигнато споразумение между САЩ и Германия за „Северен поток-2“.

 

По-рано германското външно министерство публикува текста на сделка със САЩ относно прилагането на "Северен поток-2". Вашингтон заключи, че санкциите няма да спрат изграждането на почти напълно завършен газопровод. В същото време САЩ си запазиха правото да предприемат действия в отговор на „използването на енергията от Русия като геополитическо оръжие в Европа“ и „агресията срещу Украйна“. Германия също ще трябва да предприеме "бързи действия" на национално ниво и "да настоява за ефективни действия на ниво ЕС", се казва в текста.

 

Руската страна многократно подчертава, че „Северен поток-2“ е търговски проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков изрази недоумение от опитите на редица страни да определят съдбата на газопровода при политически мотивирани обстоятелства.


Намери своята история

От категорията

Френският външен министър обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

-1604578385.jpg

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в подкрепа на ...

19 септ. 2021 | 12:49

Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с бустерна доза

-1630053543.jpg

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над ...

19 септ. 2021 | 11:50

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Сн. БГНЕС-1632077192.jpg

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния ...

19 септ. 2021 | 21:45

Сделката за ядрените подводници била договорена на срещата на Г-7 без знанието на Макрон

-1623651412.png

В петък френските посланици в САЩ и Австралия бяха отзовани за консултации в ...

19 септ. 2021 | 14:20