Вашингтон изрази загриженост за руското "силно влияние" на Западните Балкани

САЩ: Македония ще се присъедини към НАТО до средата на 2020 г., ако приложи договора от Преспа

894 | 6 дек. 2018 | 17:37

Изявлението направи американският заместник-помощник държавен секретар Матю Палмър в Сараево


До средата на 2020 г. Македония може да приключи въпроса с членството си в НАТО, ако приложи Договора от Преспа и по този начин разреши дългогодишния си спор с Гърция за името. Това заяви американският заместник-помощник държавен секретар Матю Палмър в Сараево, предаде БГНЕС.

Според него Македония може да стане 30 член на НАТО „най-рано след 18 месеца“. „Това е напълно реална цел“, посочи той. В същото време Палмър изрази загриженост за руското „силно влияние“, както самият той го определи, в Западните Балкани. Според него Русия се опитва да подкопае усилията на македонското правителство и институции за интеграция на страната в ЕС и НАТО.

„Не е работа на Русия да решава какво може или не може да направи Македония във връзка с интеграцията на последната в европейските и евроатлантическите институции. Усилията за подкопаване на изразената воля на гражданите на Македония дестабилизират и вредят на мира и сигурността в региона“, добави Палмър.

 

Договорът от Преспа беше подписан на 17 юни от премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев. Той открива пътя пред Македония за членство в НАТО и започване на преговори за присъединяване към ЕС. Договорът предвижда промяна на името на Македония, която ще се казва „Република Северна Македония“. Парламентът в Скопие вече одобри първата част от промените в Конституцията, които са свързани със смяната на името на страната.

 


От категорията

Обжалваха указа на Зеленский за разпускане на Радата във Върховния съд на Украйна

-1556452251.jpg

На 20 май държавният глава анонсира разпускането на VIII състав на парламента и ...

23 май 2019 | 14:08

Указът на Зеленский за разпускане на Радата и избори на 21 юли влезе в сила

Владимир Зеленский-1558351969.png

Конкретно, като причина за разпускането на парламента държавният глава посочи ...

23 май 2019 | 10:31

Стана ясно защо Ердоган повтаря изборите в Истанбул

-1549024327.jpg

Висшият избирателен съвет обяви окончателните резултати от местните избори и ...

23 май 2019 | 14:33

Британското правителство отложи вота за Брекзит

-1549907598.jpg

Гласуването трябваше да бъде в седмицата след 3 юни

23 май 2019 | 14:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Рахо


6 дек. 2018 | 17:53Руснаците си имат Северна Корея,що вие да си нямате Северна Македония??


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.