Москва заяви, че подобни твърдения са “постоянни фобии”

САЩ: Русия води широкомащабна операция за дезинформация в интернет

4526 | 9 авг. 2020 | 11:06

Държавният департамент изброи повече от шест уебсайта, които действат като посредници на Кремъл, разпространявайки поредица от конспиративни теории за пандемията чрез социални медии


Русия осъществява широкомащабна онлайн операция, включваща редица уебсайтове, чрез които действа, за да създаде объркване около коронавируса чрез разпространяване на конспиративни теории и дезинформация. Това се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ, цитиран от БГНЕС.

Този извод не е често срещан за администрацията на президента Доналд Тръмп, която се пази от обвинения срещу Кремъл, особено в навечерието на предстоящите президентски избори в САЩ на 3 ноември.

Докладът на Държавния департамент съдържа подробности за методите на дезинформация, подкрепяни от Русия, която разпространява невярната информация в Интернет чрез мрежа от портали. Усилията на Кремъл през последните месеци бяха насочени към теориите на заговора за произхода и разпространението на пандемията от коронавирус, се казва в доклада.

“Русия играе важна роля за създаването и разпространението на дезинформация и пропаганда по много теми”, заяви Леа Габриел, ръководител на Центъра за глобално ангажиране на Държавния департамент.

Държавният департамент изброи повече от шест уебсайта, които действат като посредници на Русия, разпространявайки поредица от конспиративни теории за пандемията чрез социални медии. Това са все горещи теми за световната общественост, които се обсъждат в платформи като Фейсбук, Туитър и Инстаграм.

Тези онлайн медии изглежда са независими от руското правителство, но в действителност служат като “връзка” между Кремъл и финансираните от Русия медии, които често насърчават същата дезинформация чрез своите канали, каза Габриел.

“Ето защо те са ефективни. Трудно е за обикновения човек, който четат в интернет, когато види тези страници, да разпознае връзката им с Русия”, добави тя.

Русия многократно отрича твърденията на САЩ, че тя стои зад онлайн дезинформацията, а миналата седмица заяви, че подобни твърдения са “постоянни фобии”.

Порталите, идентифицирани от Държавния департамент, насърчават теориите за конспирация, които твърдят, че COVID-19 е създаден в лабораторията като биологично оръжие, че Бил Гейтс планира да използва пандемията като оправдание за инжектиране на микрочипове в хората и че плановете за коронавирусна ваксина са просто приходи на фармацевтични компании. Не са представени доказателства за тези твърдения.

„Русия има дълга история на разпространение на дезинформация относно здравословните и научните проблеми. Руската дезинформация използва страх и объркване”, заяви Габриел.

 


От категорията

Първият тв дебат в САЩ! Щабът на Байдън поискал почивки 30 минути, екипът на Тръмп отказал

-1586437367.png

Дебатът ще се състои в Кливланд, щата Охайо, от 21 ч. местно време (04 ч. ...

29 септ. 2020 | 21:45

Руски политолог: С Нагорни Карабах се опитват да нанесат удар по Русия

Сергей Марков Снимка: Уикипедия-1601375273.jpg

"Опитват се да представят Турция като враг на Русия, да скарат Путин и ...

29 септ. 2020 | 13:26

Новият емир на Кувейт полага клетва

-1451986754.jpg

Съгласно конституцията на страната, престолонаследникът автоматично става емир

30 септ. 2020 | 06:25

ЕК ще представи докладите за върховенството на закона в отделните страни членки

-1422291950.jpg

На 10 септември еврокомисарят Вера Йоурова представи пред комисията по ...

30 септ. 2020 | 06:18