Руският гигант "Газпром" отказа коментар

САЩ налагат допълнителни санкции за "Северен поток 2"

6256 | 18 ян. 2021 | 21:19

"Ханделсблат" цитира говорител на "Nord Stream 2", който заяви, че Европейският съюз и правителствата в засегнатите държави трябва да защитят компаниите от всякакви санкции


Съединените щати са казали на европейските си съюзници, че планират да наложат санкции на руския кораб за полагане на тръби "Фортуна", участващ в изграждането на газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия, съобщи в понеделник германският бизнес всекидневник "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс и БНР.

Американската администрация е заявила на правителствените власти в Берлин и на други европейски столици, че санкциите ще влязат в сила във вторник като част от Закона за противодействие на американските врагове чрез санкции (CAATSA), добавя изданието.

Според "Ханделсблат" ще бъдат наложени санкции както на кораба, така и на неговия собственик KVT-RUS.

"Северен поток 2", проектиран да удвои капацитета на съществуващия подводен газопровод "Северен поток", се превърна в спорна точка между Москва и Вашингтон, като САЩ се стремят да намалят зависимостта на Европа от руска енергия.

Групата фирми, стоящи зад новия газопровод, спря работа през декември 2019 г. поради заплахата от санкции от страна на Вашингтон.

Говорител на американското посолство в Берлин е казал на "Ханделсблат", че Вашингтон ще продължи да предприема "всички необходими и подходящи стъпки" за предотвратяване на проекта "Северен поток 2".

"Въпреки че не коментираме бъдещи санкционни мерки, ще продължим да обменяме идеи със съюзниците и партньорите по потенциални въпроси, свързани със санкциите", каза американският говорител.

Американското правителство се надява, че Германия ще преразгледа позицията си по "Северен поток 2", добави той.

Държавният департамент на САЩ и Министерството на финансите във Вашингтон не отговориха веднага на искания за коментар от страна на Ройтерс.

В Берлин пък говорител на външното министерство и говорител на икономическото министерство заявиха, че се разглежда информацията на "Ханделсблат".

Немското издание също така цитира говорител на "Северен поток 2", който заяви, че Европейският съюз и правителствата в засегнатите държави трябва да защитят компаниите от всякакви санкции.

Руският гигант "Газпром" отказа коментар, както и визираната в публикацията компания KVT-RUS.

Според данните за проследяване на кораби Refinitiv, корабът "Фортуна" все още е закотвен в Балтийско море близо до Росток в Северна Германия.

Междувременно стана ясно, че Германия е информирана от Съединените щати за плановете да наложи санкции на руския кораб "Фортуна", полагащ газовите тръби и участващ в изграждането на газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия, съобщи министерството на икономиката в Берлин.

"Ние отбелязваме тази информация със съжаление", каза говорител на Министерството на икономиката в Берлин, цитиран от Ройтерс.

 


Намери своята история

От категорията

В Москва връчиха нота на посланик Кръстин, гонят двама първи секретари на мисията

Посланик Атанас Кръстин Снимка: РИА Новости-1618911606.jpg

Ръководителят на българската дипломатическа мисия е бил поканен да посети ...

20 апр. 2021 | 12:38

Чешкият вицепремиер заплаши да изгони всички руски дипломати от Прага

Ян Хамачек-1618940269.jpg

По-рано във вторник, говорейки в парламента, чешкият премиер Андрей Бабиш ...

20 апр. 2021 | 20:37

Посланикът на САЩ в Русия се прибира във Вашингтон тази седмица

Посланик Джон Съливан-1570816137.jpg

Държавният департамент не е отговорил на молба на ТАСС за коментар относно ...

20 апр. 2021 | 10:23

Украйна: Скоро на нашата граница ще има над 120 хиляди руски военни

Дмитро Кулеба-1618944125.jpg

Москва трябва да разбере ясно, че новият етап на агресия ще има ужасни ...

20 апр. 2021 | 21:41