САЩ са разочаровани от София: България и Северна Македония да разрешат неразрешените въпроси

България настоява в преговорната рамка със Северна Македония да бъдат включени три условия

САЩ са разочаровани от София: България и Северна Македония да разрешат неразрешените въпроси

2912 | 21 ноем. 2020 | 13:55

"Съединените щати отдавна са твърди поддръжници на присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз и са разочаровани от това, че България блокира този процес", се казва в позицията на външнополитическото ведомство.


Съединените щати призоваха България и Северна Македония да разрешат споровете помежду си извън присъединителния процес на Скопие към Европейския съюз.

 

Това стана ясно от позиция на Държавния департамент на САЩ във връзка с решението на България да блокира началото на преговорите на западната си съседка за членство в Евросъюза.

"Съединените щати отдавна са твърди поддръжници на присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз и са разочаровани от това, че България блокира този процес", се казва в позицията на външнополитическото ведомство.

"Ние насърчаваме България и Северна Македония да разрешат неразрешените двустранни въпроси извън процеса за присъединяване към ЕС и да придвижат напред тяхната обща цел за европейско членство на Северна Македония", се казва в позицията на Държавния департамент, получена чрез посолството на САЩ в София.

На 17 ноември България блокира приемането на рамката за преговори на Скопие за членство с ЕС. За приемане на преговорната рамка се изисква единодушие на държавите членки на ЕС. Без нея преговори за членство със страната кандидат не могат да започнат. Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев определи решението на България като „най-голямото поражение за ЕС и огромна несправедливост“.

"Приканваме България и Северна Македония да разрешат неразрешените спорове извън процеса на присъединяване, за да бъде постигната нашата обща цел - членството на Северна Македония в ЕС", пише в позицията си Държавният департамент.

Според Вашингтон решението на ЕС от март тази година за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания е положителна крачка и служи като противодействие на "фалшивите твърдения, че трансатлантическата общност е изоставила Балканите".

"Забавянията по пътя на присъединяване на тези страни към ЕС рискуват отново да породят въпроси за доверието към Европейския съюз в региона", се казва в позицията.

Имаше ли България по-добър ход за спора със Северна Македония
България настоява в преговорната рамка със Северна Македония да бъдат включени три условия. София иска езикът, на който говорят македонците, да бъде наричан „официален език на Република Северна Македония“. Освен това иска като условие пред членството на Северна Македония в ЕС да бъде поставено приемането на пътна карта за изпълнение на договора за добросъседство с България от 2017 г.

Третото условие на София е в преговорната рамка да се включи поемането на ангажимент от страна на Скопие да не подкрепя претенции за признаване на македонско малцинство в България.


От категорията

СЗО: 60-70% от населението трябва да се ваксинира

СЗО: 60-70% от населението трябва да се ваксинира -1606544597.jpg

Затова в тази ситуация трябва да разгледаме способността на ваксините не само ...

28 ноем. 2020 | 08:21

Иран заплаши с отмъщение заради убийството на водещ ядрен физик

Иран заплаши с отмъщение заради убийството на водещ ядрен физик -1606518216.jpg

Мохсен Фахризаде е попаднал в засада с експлозиви и картечен огън в град Абсар, ...

28 ноем. 2020 | 01:02

Шекеринска: Полагаме усилия за спора с България, но няма да прекрачим своите "червени линии"

-1606113723.jpg

Министърът на отбраната на РСМ изрази надежда, че по-споровете между София и ...

28 ноем. 2020 | 20:56

Вучич за сръбския участък от Турски поток: Приключваме след няколко дни

-1577604075.jpg

Ние наричаме газопровода Балкански поток, руснаците го наричат Турски поток, но ...

28 ноем. 2020 | 20:44