Базата "Баграм" се предава на афганистанското правителство и въоръжените му сили

САЩ се изтеглиха от основната си военна база в Афганистан

2870 | 2 юли 2021 | 10:48

Това става съгласно споразумението с талибаните, позволяващо изтегляне на всички американски военни от страната след 20 години война


Американските войски се изтеглиха днес от основната си база в Афганистан - "Баграм", предаде Ройтерс, позовавайки се на американски представител. Това става съгласно споразумението с талибаните, позволяващо изтегляне на всички американски военни от страната след 20 години война, уточнява БНР.

„Всички американски войници и членове на силите на НАТО напуснаха военновъздушната база „Баграм“, заяви представител на САЩ по сигурността, пожелал анонимност

Американските военни координираха действията си във въздуха и логистичната подкрепа от базата „Баграм“, която е разположена на около 60 км северно от столицата Кабул. Изтеглянето оттам символизира края на водената от САЩ мисия в Афганистан, отбелязва Ройтерс.

Базата се предава на афганистанското правителство и въоръжените му сили, които са изправени пред война с талибаните, като без отговор остават редица въпроси за бъдещето.

Афганистанският представител заяви, че „Баграм“ ще бъде предадена официално на церемония в събота. Той каза още, че командващият USвойските в Афганистан ген. Остин Милър „все още запазва всички възможности и правомощия за защита на силите“, които са базирани в Кабул.

Други двама представители на САЩ от силите за сигурност казаха по-рано тази седмица, че по-голямата част от американските военни най-вероятно ще си тръгнат до 4 юли, като ще останат постоянни сили за защита на посолството.

Миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън каза на афганистанския си колега Ашраф Гани, че „афганистанците трябва да решат своето бъдеще, какво искат“.

Гани заяви, че неговата работа сега е „да се справя с последствията“ от американското изтегляне.

Споразумението с талибаните за американското изтегляне бе сключено при администрацията на президента Доналд Тръмп.

В замяна на изтеглянето талибаните поеха ангажимент да противодействат на всякакви международни терористични действия в Афганистан. Както и да започнат преговори с противниците си в страната, по които обаче има малък напредък, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че е чул съобщенията за изтеглянето от базата, което се приветстват от талибаните.

„Смятаме това изтегляне за позитивна стъпка. Афганистан може да се приближи до стабилността и мира с пълното изтегляне на чуждите сили“, каза той, посочвайки, че изтеглянето е от полза и за правителството на САЩ.

Талибаните бяха свалени от власт в Афганистан седмици след атаките на 11 септември 2001 г. срещу САЩ, извършени от екстремисти на „Ал Кайда“, тъй като отказаха да предадат лидера на терористичната мрежа Осама бин Ладен.

 


Намери своята история

От категорията

Ето го наследникът на Меркел - социалдемократът Олаф Шолц

Ето го наследникът на Меркел - социалдемократът Олаф Шолц-1632688588.jpg

Олаф Шолц приветства като "голям успех" резултатите на своята партия, ...

26 септ. 2021 | 23:30

В Германия избират наследник на Меркел

-1616680008.jpg

Германия избира днес своя 20-и Бундестаг. Над 60 милиона германски граждани ...

26 септ. 2021 | 09:37

Байдън изненадан от резултатите от изборите за Бундестаг

-1617954303.png

"По дяволите, те са силни", възкликна американският президент на ...

27 септ. 2021 | 08:57

Лавров обвини президента на САЩ Джо Байдън в лицемерие

-1617290297.jpg

Лавров отправи критики срещу Вашингтон заради факта, че САЩ избират сами ...

26 септ. 2021 | 10:07