СГС определи организаторите на Луковмарш като родолюбци, прославящи българщината

Съдът отхвърли искането на прокуратурата и отказа да заличи "БНС-Еделвайс“

Шок! СГС определи организаторите на Луковмарш като родолюбци, прославящи българщината

8082 | 18 февр. 2021 | 14:35

Съдия Венета Цветкова отказа заличаване на антисемитската организация „БНС-Еделвайс“

СГС определи организаторите на Луковмарш като родолюбци, прославящи българщината-1613657844.jpg-1613651856.jpg

Софийският градски съд (СГС) отказа да заличи организатора на шествието „Луковмарш“ - БНС–„Еделвайс“, което от няколко години има забрана за провеждането му заради съмнения в антисемитска пропаганда. Съдия Венета Цветкова от СГС определя организацията като „сдружение с акцент върху родолюбието и запазване на българщината, популяризирани мирно, чрез личен пример за интелектуално, духовно и от друга страна – физическо развитие“. Това съобщава "Правен свят".

Генерал Луков е спорна личност в българската история. Той е смятан за патриот от едни и за антисемит и човек, силно повлиян от нацизма - от други. Шествието за смъртта на Луков се провежда от 2003 година насам. Събитието винаги е съпровождано от остри обществени реакции, смятано за пропаганда на расизъм и неонацистки идеи.

На 11 февруари 2020 г. Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в СГС искова молба за прекратяване регистрацията на БНС-Еделвайс. Искането е във връзка с разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка по реда на гражданско-съдебния надзор за законосъобразност на дейността на сдружението.

В рамките на извършената проверка, СГП е събрала голям обем доказателства, които констатират следното: Дейността и целите на "БНС-Еделвайс" се различават от декларираните такива в устава на сдружението с нестопанска цел. В последните десет години сдружението е организатор на прояви, които противоречат на чл. 44, ал.2 от Конституцията на Република България, който забранява дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

В хода на проверката от страна на ДАНС са установени множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на "БНС-Еделвайс", декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, антисемитска пропаганда и други. СГП е констатирала още, че в противоречие на разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), "БНС-Еделвайс" е създало и своя военизирана структура, а при част от изявите си членове, активисти и симпатизанти на организацията, са облечени във военни униформи. Установено е, че част от тях са подавали уведомления до Столична община за провеждането на "Луковмарш" и са се представяли за "коменданти".

В рамките на водено от СГП досъдебно производство по установяване причините за смъртта на Е.К., член на управителния съвет на "БНС-Еделвайс", на 28.01.2020 г. са извършени действия по претърсване и изземване от дома на лицето. Открити и иззети са множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата "Моята борба" на Адолф Хитлер. Установено е, че Е.К. не е действал самостоятелно, а със знанието на останалите членове на организацията.

Сега обаче съдия Венета Цветкова от СГС отхвърля иска на прокуратурата за заличаването на организацията.

„Доказано е само публично изразено лично мнение на цитираните в справката на ДАНС лица, но липсват доказателства за това, че изявленията представляват позиция, заявена от името на сдружението или подкрепена от него. На следващо място, визираните действия не изпълват и съдържанието на понятията за разпалване на вражда, тъй като не се установи да са отправени като призив или внушение към определена група хора или обществото като цяло, при това с изразен стремеж за противопоставяне и предизвикване на омраза на расов признак. Тоест, твърденията на ищеца в тази връзка са недоказани“, пише в решението си съдията.

Според съдия Цветкова освен това, съдържащите се на страницата на сдружението квалификации и словосъчетания като „цигански орди“ и др. не се отличават като насаждащи омраза или ненавист реплики.

„Затова, макар използваните от учредителя и председател на сдружението от регистрирането му в телевизионен ефир квалификации относно малцинствени групи в действителност да имат неприемлиев за демократично общество и несъвместим със заявената програма на сдружението характер, същите не могат да се определят като действие, насочено към разпалване на етническа вражда. Още повече, предвид представените доказателства, се касае до инцидентна проява на председателя. Поради това и при липсата на други доказателства, ищецът не установи в процеса елементите от фактическия състав на хипотезата по чл. 44, ал. 2, предл. шест от Конституцията като основание за прекратяване на сдружението в условията на чл. 13, ал.1, т. 3 ЗЮЛНЦ“, смята магистратът, като обобщава, че според публични изказвания или изразено мнение на симпатизанти или членове на сдружението, които не са направени от името на сдружението и които не могат да бъдат идентифицирани по категоричен начин с него, не могат да попаднат в обхвата на действията, за които прокуратурата търси санкцията на закона.

Съдията извежда и извода, че категорични доказателства от гледна точка на историческата наука за участието на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ) под водачеството на Христо Луков, в чиято чест се води и „Луковмарш“, в прояви с антисемитски или нацистки характер няма, като данните са „противоречиви и общи, като за такава дейност най-вече информацията се съдържа в полицейски сводки и доклади“.

Накрая магистратът от СГС прави и генералния извод, че личността на Луков, както и същността на СБНЛ не са еднозначни и са многопластови в исторически аспект, като търпят развитие с годините, поради което автоматичното привързване на идеологията на сдружението „Еделвайс“ единствено с историческите анализи за извършвана от СБНЛ антисемитска дейност и при подражаване на нацисткия модел по отношение на организацията и униформите, е необосновано.

„От една страна, предвид заслугите на Л. като военен експерт и приносът му за укрепване на българската армия в периода между двете войни, както и липсата на каквито и да е доказателства за антисемитска дейност на същия или нацистка пропаганда, генералът, както сочат и свидетелите, е митологизиран именно заради военните си заслуги за запазване териториалната цялост на държавата чрез осигуряване защита чрез укрепване на българската армия. От друга страна, СБНЛ също се свързват и като носители на родолюбиви идеи за единение на нацията и държавната територия. Следователно, не може автоматично да се приеме, че организираните шествия и чествания са проводник на забранени идеологии и разпалват към етническа, расова или верска омраза“, обобщава съдия Цветкова.

Пълния текст на решението на съдия Венета Цветкова от СГС може да видите ТУК.

 


От категорията

Иван Гешев участва в 15-ия Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на ЕС

Снимки: ПРБ-1634290102.jpg

Той изрази опасенията на българската прокуратура, че ако се стигне до закриване ...

15 окт. 2021 | 12:27

Спецпрокуратурата приключи успешно разследване срещу престъпна група за измами и пране на пари

-1630995215.jpg

В изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от ...

15 окт. 2021 | 11:49

Избраха двама нови членове на Съдийската колегия на ВСС

-1615813538.png

Кандидатите са Деян Денев от Варненския окръжен съд и Марина Михайлова от ...

16 окт. 2021 | 20:07

Без обвинения за задържаните във Велико Търново за фалшиви сертификати

-1425630156.jpg

Четиримата задържави в старата столица са освободени

16 окт. 2021 | 20:00