Съдът на Калпакчиев, освободил предсрочно Полфрийман: Решението трябва да се изпълни незабавно!

В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат

Съдът на Калпакчиев, освободил предсрочно Полфрийман: Решението трябва да се изпълни незабавно!

894 | 9 окт. 2019 | 18:21

Инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт", се посочва още в становището на тричленния състав на САС


Постановеният на 19 септември тази година съдебен акт, с който за Джок Полфрийман е определено предсрочно условно освобождаване, е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение.

Това посочва в свое становище тричленният състав на САС с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, постановили определението. Становището е публикувано на сайта на съда.

"Инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт", се посочва още в становището.

Съдиите допълват, че всякакви спекулации по повод изпълнението на предсрочното освобождаване, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по искането за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред.

 

"Ако са налице други основания за задържането на чуждия гражданин, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват именно те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция. В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция", заявяват съдиите. И отбелязват, че те са конституционно натоварени със задължението за защита правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата и считат за свой "неотменим дълг" да информират обществото за тези факти.

Съдебният състав допълва още, че на този етап никой от членовете му не разполага с възможност да коментира огласените различни твърдения за пристрастност, защото е налице дело пред ВКС, където трябва да се реши дали делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман да бъде възобновено.


От категорията

Министър Данаил Кирилов прие Джок Полфрийман, щял да работи с него

Министър Данаил Кирилов прие Джок Полфрийман, щял да работи с него -1575636226.jpg

Двамата се разбраха да бъдат провеждани регулярни срещи с неправителствената ...

6 дек. 2019 | 14:43

15 души са в ареста след спецакция на полицията срещу наркоразпространението

-1570036967.jpg

Заловени са големи количества канабис, работата по случаите продължава под ...

6 дек. 2019 | 16:25

Извън реанимация е 14-годишното момиче, което беше пометено на спирка във Варна

-1569937933.png

В клиниката по неврохирургия тя няма да бъде подлагана на оперативни ...

6 дек. 2019 | 15:38

Иван Гешев: Не следя творчеството на Лозан Панов

Иван Гешев Снимка: Дарикнюз-1575559017.jpg

"Щом лица, които се разпознават с прякор Крокодила, ме контролират, защо ...

5 дек. 2019 | 17:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Borislav Chakarov


9 окт. 2019 | 20:24Името му да не е сгрешено? Да не би да е Калпазанлиев?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.