Съдът на Калпакчиев, освободил предсрочно Полфрийман: Решението трябва да се изпълни незабавно!

В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат

Съдът на Калпакчиев, освободил предсрочно Полфрийман: Решението трябва да се изпълни незабавно!

814 | 9 окт. 2019 | 18:21

Инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт", се посочва още в становището на тричленния състав на САС


Постановеният на 19 септември тази година съдебен акт, с който за Джок Полфрийман е определено предсрочно условно освобождаване, е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение.

Това посочва в свое становище тричленният състав на САС с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, постановили определението. Становището е публикувано на сайта на съда.

"Инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт", се посочва още в становището.

Съдиите допълват, че всякакви спекулации по повод изпълнението на предсрочното освобождаване, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по искането за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред.

 

"Ако са налице други основания за задържането на чуждия гражданин, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват именно те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция. В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция", заявяват съдиите. И отбелязват, че те са конституционно натоварени със задължението за защита правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата и считат за свой "неотменим дълг" да информират обществото за тези факти.

Съдебният състав допълва още, че на този етап никой от членовете му не разполага с възможност да коментира огласените различни твърдения за пристрастност, защото е налице дело пред ВКС, където трябва да се реши дали делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман да бъде възобновено.


От категорията

Ясен Тодоров: Апелът на Плевнелиев към Радев е неуместен, страх ги е от Гешев - няма да опъва чадър

-1564248612.jpg

Много жалко е, че български журналисти си позволиха да правят паралел и да ...

21 окт. 2019 | 17:44

Спецсъдът отложи делото срещу семейство Баневи, събират се допълнителни доказателства

Снимка БГНЕС-1571660118.jpg

Банев разказа за ужасяващите условия в ареста и обясни, че дневно залагали по ...

21 окт. 2019 | 11:31

От МВР потвърдиха за случая

Мигранти от Афганистан са арестувани за изнасилване на непълнолетно момиче в София

Мигранти от Афганистан са арестувани за изнасилване на непълнолетно момиче в София-1571648257.jpg

Задържаните чужди граждани са кандидати за бежански статут и убежище

21 окт. 2019 | 11:44

Фалшиви имейли за предстояща ревизия са получили редица клиенти на НАП-Пловдив

-1424016010.jpg

Писмата са изпратени от името на "инспектор по приходите" Веселина ...

21 окт. 2019 | 16:58

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Borislav Chakarov


9 окт. 2019 | 20:24Името му да не е сгрешено? Да не би да е Калпазанлиев?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.