Обвиняемите Дянков, Прокопиев и Трайков

Според обвинението тримата подсъдими са нанесли щети на бюджета за 28 млн. лева

Съдът назначи нова експертиза за приватизацията на EVN

1773 | 19 септ. 2019 | 19:46

Дянков, Трайков и Прокиопиев са подсъдими заради това, че са продали на занижена цена държавния дял от електроразпределителното дружество


Допълнителна експертиза ще установява дали е занижена цената при приватизацията на EVN. Това стана ясно след поредното заседание по делото срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокиопиев, предаде Канал 3.

Тримата са подсъдими заради това, че са продали на занижена цена държавния дял от електроразпределителното дружество. В резултат нанесените щети за бюджета са над 28 милиона лева, твърдят от прокуратурата.

На днешното съдебно заседание беше представена комплексна счетоводна и икономическа експертиза. Според нея пазарната стойност на EVN била 421 милиона лева, а държавният дял бил оценен на 104 милиона.

В съдебната зала вещите лица бяха атакувани от защитата на Дянков, Прокопиев и Трайков, като адвокатите се опитаха да ги изкарат некомпетентни, защото не разбирали експертизата. Последва искане на защитата за назначаване на допълнителна експертиза.

До момента от свидетелски показания пред съда стана ясно, че бизнесменът Иво Прокопиев е лобирал пред Националния съвет за тристранно сътрудничество през април 2010 г. да одобрят продажбата на държавните дялове на ЕРП-та. Показания в тази насока направиха бившият земеделски министър Мирослав Найденов и президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов.

За да се ускори приватизацията пък, Симеон Дянков оказвал натиск върху Комисията за финансов надзор. Бившият вицепремиер настоявал документацията на инвестиционния посредник в сделката "Булброкърс" да бъде придвижена в най-кратки срокове. Указанията били дадени въпреки че дружеството, контролирано от другия подсъдим Иво Прокопиев било санкционирано с 3 акта за административни нарушения именно от КФН.

Целта била фирмата да се облагодетелства с над 1 милион лева. Бившият икономически министър Трайчо Трайков пък е с обвинение за умишлена безстопанственост.

 


От категорията

Сийка Милева: Политици се опитват да се месят в работата на главния прокурор

-1561453069.jpg

Прокуратурата е възложила на МЗ да контролира как институциите изпълняват ...

29 февр. 2020 | 09:56

Арестуваха общинския съветник и областен лидер на ВМРО Стефан Послийски при акцията в Пловдив

Послийски е задържан като съучастник в организирана престъпна група-1582895579.jpg

Послийски е член на ВМРО и втори мандат общински съветник. Той е областен ...

28 февр. 2020 | 14:53

Експерти: "Булброкърс" на Иво Прокопиев е създало предпоставки за манипулиране на сделката за EVN

-1485182257.jpg

Това е заключението на счетоводната експертиза, приета по делото срещу ...

28 февр. 2020 | 14:16

Арестуваха още един общински съветник от ВМРО в Пловдив

Арестуваха още един общински съветник от ВМРО в Пловдив-1582922132.jpg

Също днес бе закопчан областният лидер на ВМРО Стефан Послийски, който е втори ...

28 февр. 2020 | 22:35

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.