Сн. БГНЕС

Един и същи съдия спира на два пъти вписването на промените в тази фирма, както и в ББР

Съдът пак блокира смяната на ръководството на Автомагистрали

4485 | 27 юни 2021 | 10:37

Строителният министър Виолета Комитова - принципалът на държавното дружество, е поискала повторно смяна на ръководството в петък, 25 юни. Същия ден съдът е определил ново спиране на регистрацията


Софийският градски съд спря повторно вписването на ново ръководство на "Автомагистрали" ЕАД. Това става ясно от определение на съдия Мария Иванова Вранеску, отбелязано в партидата на държавната фирма в Търговския регистър.

 

Преди няколко дни същият съд спря за първи път вписването по жалба на старото ръководство, начело със Стоян Беличев. Строителният министър Виолета Комитова - принципалът на държавното дружество, е поискала повторно смяна на ръководството в петък, 25 юни. Същия ден съдът е определил ново спиране на регистрацията и отново причината е жалба от Беличев и останалите членове на ръководството на дружеството. 

 

Справка в документите в Търговския регистър показва, че и двете определения са подписани от съдия Мария Вранеску. И в двата случая тя постановява, че е необходимо решаване на спора по жалбите на старото ръководство по същество преди да се види дали да се впише новото. Аргументите в исканията са, че по закона за публичните предприятия се изисква за тези длъжности да се проведе конкурс. 

 

И в двата случая става дума за идентични ситуации. Министър Комитова издава акт за смяна на ръководството на „Автомагистрали“ и когато новият борд внесе в Агенцията по вписванията документите, смяната е атакувана от Стоян Беличев и колегите му с мотив – че за постовете трябва да има конкурс и че съветът на директорите на „Автомагистрали“ трябва да е от 5 члена, а не от 3, тъй като дружеството е в категорията на големите предприятия.

 

Дни по-късно Комитова издава нова заповед за отмяна на предишната си заповед и издава нова с напълно идентичен текст, като документите отново са внесени в Агенцията по вписванията, но съд отново ги спира. Вероятно строителният министър е търсела възможност казусът да попадне при друг съдия при случайното разпределение на делата, но той отново се пада на Мария Иванова-Вранеску.

 

Друго решение на съдия Вранеску - за спиране на смяната в Търговския регистър и на ръководството на Българската банка за развитие, ядоса икономическия министър Кирил Петков. "Решението на съдийката от СГС е в пълно несъответствие със закона, защото актовете на Българската народна банка не могат да бъдат спирани. Когато вече пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото, за малките и средни предприятия, да не се дават на осем фирми един милиард, когато вече всичко е завършено и казва, че щом БНБ го е одобрила, трябва да се впише и не може да се спира, се получава дълбокото вътрешно убеждение на Мария Вранеску. Тя е взела решение днес в несъответствие със Закона да спре това назначение", каза икономическият министър. 

 

Веднага след това от СГС излязоха с позиция срещу Петков.  "Съответствието или несъответствието на съдебния акт със закона подлежи на проверка единствено по реда на инстанционния контрол, а не чрез недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания", бе записано в нея.

 

Преди месец министър Петков отстрани двама от членовете - Митко Симеонов и Велина Бурска, от стария надзорен съвет, но те обжалват. Междувременно Петков предприе друг ход, за да елиминира гласовете на бойкотиращите стари членове - разшири състава на НС с още двама - Васил Щонов и Валентин Михов. Именно това назначение, одобрено от БНБ, е спряно от съдия Вранеску.

 

От определението на съдийката по казуса ББР става ясно, че то е свързано със жалба на един от старите членове на управителния съвет - Николай Димитров. Едно от нещата, които се иска да бъде вписано, е неговото заличаване. В исковата си молба той твърди, че исканията за вписване на министъра на икономиката се основават на нищожни негови и на управителния и на надзорния съвет решения. Според Димитров неговото отстраняване е на основата на неверни твърдения и липса на основания за предсрочно освобождаване. Съдът постановява, че не може да прецени основателността на исковете на този член на УС в регистърното производство и спира вписването, докато не ги разгледа по същество.


ОЗК

От категорията

БЕХ: Рекордни са нивата на износ на ток от България към страните от региона

-1505024957.jpg

Извършени са всички необходими мероприятия, свързани с подготовката на ...

28 септ. 2021 | 19:21

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 14 октомври

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 14 октомври-1632812820.jpg

28 септ. 2021 | 10:06

Над 80 общини у нас вече нямат автобусни превози, 150 фирми прекратили дейността си за година

-1430499610.jpg

Цената на билета може да скочи само с процента на инфлацията, проблем е ...

28 септ. 2021 | 11:17

ЕЦБ: Няма риск от ръст на инфлацията в еврозоната

-1580982372.jpg

Сред причините за ръста на цените в Европа Кристин Лагард спомена исканията на ...

28 септ. 2021 | 13:44