Ясен Тодоров снимки: БГНЕС

Ясен Тодоров

Съдебната реформа ще предизвика хаос

6261 | 23 дек. 2014 | 13:52

Интервю на Лилия Христовска за най-горещите проблеми на магистратитеЯсен Тодоров е роден на 27 декември 1968 г. в София. Завършил е Висшия институт на МВР и е следовател от кариерата. През 2007 г. застава начело на специализирания икономически отдел на следствието. През януари 2008 г. парламентът го избра за инспектор в Инспектората към ВСС. През октомври 2012 г. става член на ВСС от парламентарната квота и оглавява комисията по професионална етика и превенция на корупцията.


Здравословен или деструктивен бе натискът над Висшия съдебен съвет заради съмненията при разпределението на делата, г-н Тодоров?


- Всичко е добре, когато свършва добре - така бих обобщил сагата с проблема около случайното разпределение на делата. Мисля, че ВСС най-накрая успя да разреши този проблем - след сериозни и разгорещени дискусии, но и след пълно съобразяване с констатациите и препоръките на водещи специалисти. Още от средата на януари трябва да бъдат въведени две подобрени системи (АСУД и „Кодинов“), които значително да намалят възможността за манипулации. След провеждане на съответните процедури до края на следващата година трябва да бъде въведена единна централизирана система, която да бъде изработена след задаване на максимално възможните изисквания за нейната сигурност.

 

- Случайното разпределение ли е гаранцията за обективно правосъдие?


- Аз смятам, че важността му силно се надценява и абсолютизира. Случайното разпределение беше въведено най-вече за да се изравни  натовареността между магистратите. Когато в един орган на съдебната власт всички имат еднакви или сходни професионални качества и компетенции, какво значение има кой ще разглежда делото? В момента силно е принизена ролята на административните ръководители. Административният ръководител в съдебната власт трябва да управлява поверения му орган така, както мениджърът би управлявал собственото си дружество, което означава, че трябва да има възможност сам да определя изпълнителите на отделните задачи. Едва ли един такъв мениджър би поверил изпълнението на отговорна задача на неопитен или недостатъчно подготвен служител.  Но дори законът да не е съвършен, ние сме длъжни да го спазваме.

 

- Председателката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева успя ли да убеди ВСС, че не е имало нарушения при разпределението на делото за КТБ?


- Когато говорим за СГС, първо трябва да направим уговорката, че това не е обикновен средностатистически съд, а е най-големият окръжен съд в страната, където се гледат не само най-сложните от правна и фактическа страна дела, но и делата, към които има най-голям обществен интерес. При коментарите за разпределението на делата в СГС забелязвам един парадокс: от една страна, Янева е упреквана, че шефът на търговската колегия Иво Дачев не е разпределял делата, а същевременно се създава проблем, че именно той ще гледа делото за несъстоятелността на КТБ. Ако аз бях председател на съда и имах възможност лично да разпределя делото, вероятно бих го разпределил точно на този съдия, защото е един от най-подготвените и вещи съдии в тази сложна материя. Крайно време е спекулациите по тази тема да спрат и да се даде възможност на съдиите в СГС да работят нормално и без напрежение.

 

- Каква е вашата оценка за изявленията на френския посланик Ксавие дьо Кабан, че един български съдия - Румяна Ченалова, участва в схеми за фалиране на фирми?


- Не искам да правя оценки за поведението на френския посланик, защото мога да произведа дипломатически скандал. Вие сами си отговорете на въпроса дали е възможно българският посланик в Париж да направи публично изявление, че френските съдии са или некадърни, или корумпирани ?

 

- Със завидна бързина обаче ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова. Заради изнесените факти от посланика ли, или има и други нарушения. Защо друго дисциплинарно производство срещу нея се точи повече от година?


- По този въпрос също трябва да внеса няколко фактологични обяснения: участието на Негово превъзходителство Ксавие дьо Кабан в сутрешния блок на Би Ти Ви беше повод за самосезиране на етичната комисия на ВСС. Това участие на посланика беше на 5 декември (петък) около 8,00 ч. сутринта. Веднага след предаването аз образувах преписка, свързах се с председателя на СГС Владимира Янева и поисках от нея да подсигури за изслушване съдия Румяна Ченалова. То беше проведено в понеделник, 8 декември, и беше публично. Сигнал от френския посланик постъпи във ВСС по-късно на 5 декември, след като вече се бяхме самосезирали. За мое голямо учудване се оказа, че фактите, изнесени от Н.Пр. Ксавие дьо Кабан в студиото на Би Ти Ви, са били известни официално на министъра на правосъдието още на 2 декември. Но той не е предприел никакви мерки да сезира ВСС и на практика неговото бездействие по случая доведе до публичното му оповестяване, преди ВСС да е имал каквато и да било възможност за реакция и проверка.


Вече има образувано дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова и аз нямам право да разгласявам никакви обстоятелства относно него. Същото се отнася и до по-рано образуваното дисциплинарно производство срещу нея. 

 

- Какво най-много ви притеснява в стратегията за съдебната реформа?


- Това, че тя е изключително хаотична и почива на абсолютно погрешна основа, а именно на тезата, че ВСС трябва да е сесийно действащ орган. Тази теза беше категорично отречена и опровергана от всички съсловни магистратски организации, от ВСС и от видни български юристи - специалисти в областта на конституционното право. Основната идея в стратегията се опитва да подмени волята на законодателя от Великото народно събрание (ВНС), като тотално неглижира ролята на ВСС и прехвърли неговите функции на помощни органи. И то без въобще да има ясна визия относно тяхното конституиране, правомощия и статут. Ще си позволя едно сравнение: ако предложението на Министерство на правосъдието бъде възприето от парламента, то нека не спираме дотук, а да предложим и законодателният орган да не бъде постояннодействащ, а сесиен (както беше при Живковата конституция). А решенията в него да се вземат от стругари и тъкачки (без да подценявам и обиждам тези професии), които по никакъв начин не са участвали в тяхното изработване и мотивиране. На всички форуми по обсъждане на стратегията сериозни юристи и бивши конституционни съдии са единодушни, че разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска квота не може да стане без промени в конституцията. Ако правителството и парламентът игнорират мнението на специалистите, ще подскажат пореден опит за силово налагане на противоконституционни реформи.

 

- Е, много юристи изказаха подкрепа за реформата. Нищо ли не одобрявате в тази стратегия?


- Общата цел е ясна: навременно, справедливо и предвидимо правосъдие! Но явно има разминаване във вижданията за пътищата към тази цел.

 

- Няма ли за какво да бъде критикуван Висшият съдебен съвет?


- Със сигурност има много основания за критика. Преглеждайки собствената си концепция от 2012 г., виждам, че имам неизпълнени обещания, за които дължа отговор. На първо място, това са условията за работа на магистратите и адекватното заплащане. За съжаление години наред парламентът неглижира предложенията на ВСС за бюджет на съдебната власт и кредитира предложенията на правителството. Положението е стигнало дотам, че магистратите в България трябва да се чувстват виновни и гузни за това, че са получили абсолютно заслужени коледни премии за работата си през съответната година.  Особено обидно и неколегиално беше изказването на министъра на правосъдието относно бонусите на магистратите в размер на 34% от основната им заплата. Трябва ясно да се заяви: огромната част от съдиите, прокурорите и следователите в България са почтени хора и добри професионалисти и те заслужават адекватно заплащане за тежкия и неблагодарен труд, който полагат! Първата и основна антикорупционна мярка е адекватното заплащане !

 

- Как оценявате завръщането на Лозан Панов в надпревата за съдия №1?


- Като едно много тежко и трудно лично решение. Не всеки може да се изправи и да продължи по пътя, след като преди това е бил повален в гръб!

 

- Злополуката, която той претърпя, осигури ли му по някакъв начин предимство пред другия кандидат - Павлина Панова?


- Вие го наричате злополука, но аз го наричам престъпление и то на практика е такова. За първи път в 25-годишната ни демократична история кандидат за такъв пост в съдебната система е обект на престъпно посегателство.


Неоснователни са опасенията, че изборът е предопределен. Колкото и да се правят опити той предварително да бъде дискредитиран, уверявам обществото, че във ВСС има сериозни професионалисти, които ще дадат гласа си според представянето и качествата на кандидатите.

 

- От дистанцията на времето как оценявате поведението на днешните политици спрямо съдебната власт?


- Аз съм добре възпитан и няма да коментирам работата и поведението на представителите на законодателната и изпълнителната власт. Ще припомня само някои факти: за съществуването си до момента (две години и два месеца) на настоящия състав на ВСС се наложи да работи с министри на правосъдието от пет правителства! За същото време Народното събрание смени своя състав цели три пъти! Единственият остров на стабилност в държавата през последните години е съдебната власт. Макар и непрекъснато критикувана, тя последователно си върши своята работа. Призивите за оставки от страна на народни представители са на практика призиви за пълна дестабилизация на страната и призиви за абдикация на държавата и от последните Ӝ все още изпълнявани правомощия - правораздавателните. Казвам това, защото за дълги периоди от време законодателната функция не се изпълняваше, а изпълнителната власт се осъществяваше от правителства с ограничени правомощия.


Още нещо - призивите за оставки идват от страна на политически сили, които вече са осъществявали мащабни чистки в съдебната власт. Дали те са имали положителен ефект, или точно обратното - грамотните и информирани ваши читатели сами могат да преценят. 

 


От категорията

Асоциацията на прокурорите сезира ЕС за недопустима намеса в независимостта на съдебната власт у нас

-1582902598.jpg

Mредложенията за промяна в Конституцията на Република България не са подложени ...

5 май 2021 | 10:34

Георги Ушев и Мариета Райкова: Прави се опит за безпрецедентна намеса в независимостта на съда

Кадър: БНТ-1620200908.png

За десетте години от съществуването му, в Специализирания наказателен съд са ...

5 май 2021 | 10:48

Спецове от Сухопътните войски обезвредиха невзривен боеприпас, открит в центъра на София

Снимка: МО-1620241017.jpg

Специализираният екип от състава на 78-и батальон за осигуряване, под ...

5 май 2021 | 21:51

Прокуратурата обвини бабата за смъртта на 13-годишно дете в столичния кв. "Факултета"

-1569933100.jpg

До момента в хода на разследването са извършени първоначалните и неотложни ...

5 май 2021 | 17:28