Салата Фатуш

Салата „Фатуш“

7621 | 23 дек. 2014 | 11:03

Автор:


Необходими продукти за 4 порции:

 

1 арабска питка
1-2 с.л. олио за пържене
4 твърди домата
2 краставици
6 листа маруля
2-3 стръка пресен лук
1/2 връзка магданоз
2-3 клончета пресен джоджен или 2 щипки сух
2 с.л. зехтин
сокът на 1 лимон
1 с.л. оцет
сол на вкус
1 с.л. сироп от нар (продава се в арабските магазини на Женския пазар)
сумак (плодове на храст, които се изсушават и смилат до пурпурно-червен прах; много популярна подправка в азиатските страни, намира се и в България) за поръсване

 

Начин на приготвяне

 

1. В по-дълбок тиган се капват 1-2 с.л. олио, които се загряват до средна температура.
2. Арабската питка се накъсва и запържва в мазнината до златист цвят. Трябва да се внимава да не загори. Щом стане готова, се прехвърля върху кухненска хартия, докато изстине.
3. Доматите и краставицата се нарязват на кубчета като за шопска салата. Марулята и пресният лук се режат на тънки ивици, магданозът и копърът - на ситно.
4. От зехтина, лимоновия сок, оцета и солта се подготвя дресинг за салатата.
5. Всички продукти се смесват добре в дълбока купа или голяма плоска чиния. Непосредствено преди поднасяне салатата „Фатуш“ се поръсва с пържения хляб - тайната е да остане хрупкав. Добавят се сиропът от нар и щипка сумак.


Още по темата

Табуле (магданозена салата)

Табуле-1419863212.jpg

17 дек. 2014 | 11:11

Картофена салата с риба

-1418737785.jpg

16 дек. 2014 | 15:48

Хайвер от патладжан

-1418746665.jpg

10 дек. 2014 | 09:00

Вкусът на Европа

Шопската салата без конкуренция в ЕС

Вкусът на Европа-200444.jpg

Родната гозба е на първо място в европейска класация на традиционните кулинарни ...

15 май 2014 | 09:43

Шопска салата-гигант на кулинарен фестивал

-000 d63.jpg

Националният кулинарен фестивал "Пъстра трапеза ще посрещне гостите на ...

8 септ. 2013 | 06:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.