Опонентите на президента демонстрират слаба политическа подготовка и фиксация

Само с опорни точки и плюене на Радев успешна кампания няма да стане. Няма!

18041 | 7 окт. 2021 | 17:58

Кандидат-президентът Лозан Панов тръгна с фронтална атака срещу президента, като обяви, че бил „фалшив герой“. За радост на Борисов, ГЕРБ и всички знайни и незнайни „герои“ на легендарното българско задкулисие


Изненада! Очакванията, че кандидат-президентът на „Демократична България“ Лозан Панов ще тръгне директно и смело срещу модела на Борисов, срещу статуквото в съдебната система и в държавата, срещу главния прокурор, когото е припознал за свой основен враг, бяха попарени в рамките на часове.

 

На 6 октомври привечер председателят на ВКС с изтичащ мандат (за кампанията в отпуск) каза по БНТ запомняща се фраза, която стана водещо заглавие в медиите: „Румен Радев е фалшив герой!“ Повтори я и на 7 октомври сутринта, въпреки че тя вече се въртеше публично и стана обсъждан хит в социалните мрежи.
Да - хит, да – обсъждан, но най-вече с негативна оценка.

Ако Панов смята и занапред да гради кампанията си върху тази теза и то чак до 14 ноември, то интересът към нея съвсем скоро ще клони към нула. Още повече, че Радев му отговори светкавично: „Аз съм човек на дълга, нямам претенции да съм герой.“

Странни твърдения прозвучаха в интервютата на Панов – че на мястото на Радев нямало да подпише и втория указ за избора на Иван Гешев, въпреки че това би било нарушение на Конституцията; че не бил чул преди протестите президентът да говори за мафията и за Пеевски.
Странни са, защото президентската институция в мандата на Радев бе толкова последователна в критиките срещу модела на Борисов, срещу срастването на партия и държава, срещу корупцията и липсата на присъди по високите етажи на властта, че свалянето на политическото доверие от кабинета (февруари 2020) и призива „Мутри, вън!“ (юли 2020) се възприеха като естествено продължение на неговите позиции, в които фигурираше и въпросът „Имат ли Борисов и Пеевски общ бизнес?“. В завладяната държава президентството остана единствената независима институция.

Радев може да бъде упрекнат за това, че преди да подпише указа за главния прокурор, не се обърна с въпрос към Конституционния съд дали ВСС може да предлага два пъти един и същи кандидат, след като президентът има споделена отговорност при назначенията на тримата големи в съдебната система. КС можеше да разтълкува казуса в една или друга посока, включително, че ВСС действа правомерно като предлага отново отхвърления вече кандидат. Но президентът щеше да е извървял всички стъпки, преди да сложи парафа си. Да се твърди обаче, че е трябвало да наруши Конституцията с цената на импийчмънт, не е много сериозно и не отива на висш магистрат с близо седем години опит на върха на ВКС.

Въпросът всъщност не е дали да се адвокатства на Радев, срещу когото са насочени стрели от всевъзможни посоки. Въпросът е защо социалните мрежи реагираха отрицателно на неочакваните изяви на Лозан Панов.

Първо, вероятно виждат споменатите несъответствия.

Второ, сигурно са изненадани от позицията на Лозан Панов, който по пътя на логиката следваше да е конкурент, но и естествен съюзник на Радев в твърде дълго продължилата окопна война за „разграждане на системата“ - понятие, което бе популярно в първите години след 1989 г. и неслучайно реанимирано сега. Разграждането на системата включва правосъдието, но не го изчерпва.

Трето, ако си сложи ръка на сърцето, Панов следва да признае, че точно след юмрука на Радев събуждаща се България започна да става (по Панов, който цитира безспорния авторитет Кристиан Таков (1965-2017).

Четвърто и много важно – спонтанно хората имат нужда от свои герои; от политици, които те харесват, а не им ги одобрява олигархията; от авторитети, на които вярват.

Докъде води тоталното отсъствие на авторитети, се вижда в ковид-кризата, която другите европейски страни овладяват благодарение на високия процент ваксинирани. Тук фалшивите пророци и всезнайковци шестват публично дори на фона на стряскащите данни за починали – между 100 и 200 дневно този месец.

Икономическата криза също е на прага ни, а в съчетание с политическата и здравната, може да отключи неподозирани бесове, които точно герои, лидери и авторитети би трябвало да овладяват. В противен случаи ще му дойде времето на мегапопулистките водачи.

В момента няма публична фигура, която да не е обвинена в престъпления, непочтеност, грехове в настоящето и миналото. С най-силни залпове са посрещани новопоявяващите се. В резултат на всичко това преди няколко месеца люшкащите си избиратели боготворяха Учиндол, сега – Харвард. Напук на друга част от избирателите, за които учиндолецът бил чалгар, а харвардците са мошеници. Казвам „напук“, защото колкото повече биват атакувани новите, толкова повече хората ги харесват.

В морето от своеобразни „изобличения“ може да се припомни също така, че Лозан Панов е избран с гласове от квотата на ГЕРБ и ДПС, че Христо Иванов бе министър в кабинета „Борисов-2“, че Нинова бе приватизатор, че проф. Анастас Герджиков е учредявал „Новото време“ и още, и още.
Не че факти, критики и неудобни въпроси трябва да се спестяват. Точно обратното. Но не следва над тях (включително заради липсващото правосъдие за лица от висшия ешалон) да доминира истеричното жонглиране с фалшиви обвинения, „новини“ и егоистично замеряне със субективни оценки.

Но да се върнем към кампанията, която съвсем скоро ще стартира официално. Вървим натам да се счупят всички рекорди по черен пиар, пропаганда и охулване, а после да се седнело на преговори за коалиционно правителство...
Как ще стане това, не е много ясно, но е препоръчително в дните до изборите да се върне здравият разум, а дебатът да добие повече карати, да стане политически и да излезе извън границите на опорните точки, самоцелната критика и плюенето.

Защо все пак се кандидатира Лозан Панов за президент, след като е фокусиран изцяло върху съдебната реформа, която не е в правомощията на държавния глава? Депутат да е Панов, повече работа ще свърши в тази посока. Засега той изглежда слабо подготвен политически, а атаката му срещу Радев ще пренасочи избирателите, които харесват ДБ, заради позицията им в областта на правосъдието, но харесват и Радев. На последните избори те гласуваха за ДБ, сега може и да не го направят. „Продължаваме промяната“ е с профила на ДБ, а подкрепя президента Радев. Всички, за които съчетанието между Харвард и юмрук не е необичайно, вече правят своя избор.


Има две опции – ДБ да се свие до най-твърдото си ядро и двете бюлетини – за президент и депутати, да получат приблизателно един и същи резултат.
Втората е, кандидатите за „Дондуков“ 2 да имат по-малко гласове, ако кампаниите се разминат, а Панов-Моасе останат на терена анти-Радев.

Панов изглежда издигнат в отговор на създаването на "Продължаваме промяната", но от реториката срещу Радев няма да спечелят. Ще загубят.


Странно звучат и признанията на проф. Анастас Герджиков, че не е бил политик, нямало и да стане. Щом е така, да си прекратява отпуска и да се връща в СУ, тъй като президентът е най-политическата фигура в държавата, затова е избирана пряко от народа.

Посланията на ректора все още са в стил „Да заживеем дружно“, въпреки че политическите сблъсъци са явление, присъщо на всяко общество, от античността до днес. Те могат да имат и разрушителна, но и градивна сила, тласкайки развитието напред.

Проф. Анастас Герджиков е избран като антипод на Радев. И самият той признава, че има качествата да бъде обединител, а не разединител на нацията. Това е линията, по която ще се движи и занапред, но няма да може нон стоп да избягва въпросите по редица други теми, които са в дневния ред на хората. Те са ключът към базисните ценности, около които една нация се обединява. Справедливост, върховенство на закона?

Изводът дотук е, че кандидатите за „Дондуков“ 2 трябва да разтворят ветрилото от теми и да покажат по-солидна политическа подготовка. Само с отричане на Радев няма да стане. Нито е ново, нито хваща дикиш.


От категорията

Проф. Герджиков: Разединението на нацията трябва да спре, защото е най-пагубното нещо! (ВИДЕО)
(Видео)

Снимки: Епицентър.БГ-1634376408.jpg

Президентът винаги може да бъде с народа си във важни моменти, може винаги да ...

16 окт. 2021 | 14:07

Сова Харис: ГЕРБ запазва първо място с 24,2%, БСП е втора с 19,01%, ПП има 14,6%, ИТН с ерозия 14,4%
(Видео)

-1634030665.jpg

Кaндидaтирaнeтo нa дoкaзaни eкcпeрти в cвoитe oблacти кaтo Aнacтac Гeрджикoв и ...

15 окт. 2021 | 09:13

Тимерманс: България трябва да прояви гъвкавост за затварянето на въглищните централи
(Видео)

-1634276956.jpg

Той е убеден, че преминаването към по-щадящи околната среда енергоизточници е ...

16 окт. 2021 | 14:16

Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ-СДС - 24,2%, БСП - 15,8%, ПП - 12,8%
(Видео)

-1634030665.jpg

64,2% от избирателите искат в рамките на следващия 47 парламент да бъде излъчен ...

14 окт. 2021 | 12:00