За да изведе борбата си на нов етап, от Радев се изисква визия за бъдещото управление

Самотният президент

4784 | 5 септ. 2019 | 17:26

Държавният глава може да спекулира, може и да е прав, че „времето за промяна изтича“, но няма как да не усеща, че собственото му време да инициира политическа промяна наистина изтича


Георги Георгиев

glasove.com

При формалното наличие на три опозиционни сили, доста странно е, че трябваше президентът да заеме най-ярката антиправителствена позиция при откриването на новата сесия на Народното събрание. И ако все пак ДПС и „Воля“ играят ролята на скрити патерици на управлението, то бе донякъде странно, че дори БСП бе доста обрана в своята декларация. Всички сякаш „стъпваха на пръсти“ преди предстоящия местен вот.

Съпътстващата я ораторска сивота придаде само още по-ярък характер на обръщението на Румен Радев. Но това едва ли ще му спести поредната порция медийни и политически атаки. Готовността на държавния глава да влиза и издържа на подобен двубой е белег не само на политическа смелост, но и битка за политическото му оцеляване. За да изпълнява пълноценно възложените му функции, Радев е задължен да провокира промяна в днешното управление или по-просто казано - да свали Бойко Борисов.

Президентът може да спекулира, може и да е прав, че „времето за промяна изтича“, но няма как да не усеща, че собственото му време да инициира политическа промяна наистина изтича. Избирането му за държавен глава бе най-яркият анти-ГЕРБ вот на обществото ни, но управляващите успяха бързо да локализират „пробива“. Те умело изолираха Румен Радев от всякакво влияние по отношение на важните вътрешни и международни проблеми с ясното намерение, че подобен процес ще доведе и до политическото му маргинализиране. Просто хората ще свикнат, че от президента нищо не зависи, а от тук и че той на нищо не е способен.

За да не попадне в този капан, за президента е важно постоянно да се позиционира като антипод на правителството. Досега той умело изпълнява тази роля. Но простото разграничаване може да го откроява, но не го превръща в противоположния полюс. Затова и повече от две години той не е способен да трансформира личностната си репутация в обществена енергия.

За да изведе борбата си на нов етап, от него се изисква не само да каже как не трябва да се управлява, но и да изгради визия за бъдещото управление. И той това се опита да направи в обръщението си. Поиска усилване на парламентарния контрол върху министър-председателя, нов подход за изразходването на бюджетните излишъци, мерки за повишаване на качеството на законотворчеството и др. 
 
Проблемът е, че подобни предложения може да звучат много адекватно за всяка една утвърдена демокрация, но в България те отекват крайно абстрактно. Тук дребните промени нито се харесват, нито се забелязват. За да се получи резонанс у хората, е необходимо много ярко политическо послание, натоварено с още повече популизъм. От рода на установяване на президентска република или рязко намаляване на броя на депутатите.

Самият факт, че Радев продължава да артикулира с „оферти на дребно“, говори, че той или не знае, или не желае да използва най-действащите механизми на българската политика.
 
Или все още не рискува да ги вкара в употреба. И той, както и останалите български политици, се съобразява прекалено много със създадените от герберската медийна химера „правила“, които изискват блатото да не се закача. Иначе ще ти лепват етикета на предател, глупак или маргинал.

Но Радев и досега е бил подложен на медийната преса на управляващите. Всяка негова публична изява се представя като пример за неподобаващо поведение на един държавен глава, който, видите ли, воден от персоналните си интереси внася разделение сред нацията и напрежение в политическия живот. Всъщност президентът консумира непрестанно негативите от поведението си и не се възползва от главното си преимущество.

А такова има. Всъщност една от причините да бъде постоянно атакуван е именно да не си помисли да отиграе основния си коз - да се приближи плътно до своите избиратели. Онези 60 процента от българския народ, които ненавиждат ГЕРБ и Борисов. Истината е, че ако иска да бъде адекватен на обществените настроения, Радев трябва да отхвърли ограниченията на медийните манипулатори и да бъде много по-рязък и напорист.

След като правилно дефинира управлението като котерия, преяждаща с власт и преливаща от корупция, той е длъжен да предприеме енергични стъпки за борба с нея. Дори да начертае стратегия за нейното сваляне. Без да се съобразява с реакциите, които ще последват и обвиненията, които ще му се отправят.

В действията си той може засега смело да се опира на одобрението на хората.

И да се надява в един момент то да се трансформира в подкрепа. Думите му, че „улицата ще помете статуквото“, бяха колкото открито предупреждение, толкова и скрита надежда, че нацията ще намери в себе си сили да отхвърли ярема на Борисов.
 
Изправен пред поредна тежка борба, държавният глава ще бъде силно обезкървен, ако точно сега БСП реши да възприеме по-предпазливо поведение. Ако това се случи, партията ще се окаже и с двата крака в капана на ГЕРБ, наречен самоограничаване. Неслучайно веднага след евроизборите мастити анализатори изтъкнаха конфронтационното поведение на Корнелия Нинова като основна причина за изборната загуба. Тези хора едва ли са загрижени за благополучието на столетницата, просто изпълняваха директивата да лишат от „жило“ единствената парламентарна опозиционна сила в България. И да я върнат във времената на Михов.

 

А на евроизборите БСП постигна незабелязан, но огромен успех: стопи наполовина електората на ГЕРБ в сравнение с парламентарните избори през 2017 година. Без негативното и конфронтационно говорене, без масираното изнасяне на скандали, това нямаше да се случи. И хората на Борисов правят всичко възможно да не отиват на нови избори в подобна обстановка.

В този смисъл на Радев е необходимо да галванизира наново социалистите. Времето до местните избори трябва да бъдат максимално наситено с напрежение, за да може всяка проява на политически неуспех на ГЕРБ да прерасне в открит антагонизъм между обществото и управлението. Наместо да се ангажира с поредица законодателни инициативи, които няма да видят бял свят, по-добре БСП да внесе вот на недоверие към правителството поради загубата на формално мнозинство, след като "Атака" бе изгонена от патриотичната коалиция. И да поиска персонален вот на недоверие към Борисов заради изказването му за отказа ни от Шенген.

Рецепта как да се свали ГЕРБ от власт все още няма, но е ясно, че ако президентът иска да извърши подобно нещо, той трябва да заеме много по-радикални позиции. Така ще накара хората, които го подкрепят, да се чувстват емоционално обвързани с позициите му, което с времето ще се структурира като осъзната политическа общност. Способна не просто да свали ГЕРБ, но и да дискредитира трайно герберизма.
 
Разбира се, има риск от провал. Машината на управляващите е колосална и нищо чудно да смеля президента. Както се случи с Яне Янев или Бареков. Но за Румен Радев едва ли има смисъл да се бори за втори мандат, ако ще продължава да бъде държан в днешната си клетка.

 

Където поне днес (б. Ред. - 4 септември) изглеждаше много самотен.

http://www.glasove.com/categories/na-fokus/news/samotniyat-prezident

 


От категорията

Илияна Йотова – различният вицепрезидент!

Илияна Йотова – различният вицепрезидент! -1580124052.jpg

С всеки ден свой ден на „Дондуков“ 2 показва, че този пост има значение, а не е ...

27 ян. 2020 | 13:04

Валерия Велева: Менда Стоянова да каже защо поставя под риск монетарната стабилност на страната

-1495463781.jpg

От събота един призрак ходи из България - ще се променя ли курсът лев-евро при ...

27 ян. 2020 | 14:54

Петър Волгин: Винаги верни на Големия брат

Петър Волгин-1533827016.jpg

А в крайна сметка, ако евроатлантическата солидарност толкова го изисква, и от ...

27 ян. 2020 | 16:24

Боян Чуков: Промените в Русия - етап от възраждането на Хартланда

-1542196322.jpg

Ходовете на Путин се осмислят трудно от тези, които нямат интелектуалната сила ...

26 ян. 2020 | 13:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


5 септ. 2019 | 23:43Време е така наречените интелектуалци и двата трима от останалите журналисти, да спрат да пишат каквото и да било. Единственото спасение е да призовават народа към въстание!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


5 септ. 2019 | 23:27Машината на управляващите била...колосална!? И какво е и колосалното?Това, че се крепи на 1 млн. пършиви избиратели? АКО гладните тръгнат да оглозгат "колосалната машина", мравките ще им завиждат цяла вечност за скоростта, с която машината ще бъде изядена.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


5 септ. 2019 | 23:21Медийните и политически атаки в България се правят от едни и същи центрове на два лагера, състоящи се панически държащи се в креслата си оср@ни властници и яростно стремящи се към тези кресла също така оср@ни бивши властници. Всичко друго в медийните и политически атаки атаки е продукт на режисурата и сценографията за да се харесат пиесите на избирателите, които имат алергия към оср@ните.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


5 септ. 2019 | 21:52Много интересна статия! Но, мисля че е абсурдно да се надяваме на какъвто и да е преврат, да не говорим за военен! ivan е прав, отдавна се погрижиха повече да няма военни преврати у нас! Боя се обаче, че апатията е проникнала твърде надълбоко в обществото ни.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ivan


5 септ. 2019 | 19:39какви военни, какъв преврат...какво очаквате от тези оядени, купени с благинки генерали, чийто брой е по голям от броя на редовите военнослужещи...та нали братята хамериканци първото, което унищожиха барабар със селското стопанство, бе армията...да не би армията да застане на страната на народа...а и сега са заети с разграбване на имотите и имуществото на бившата мощна българска народна армия..


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ivan


5 септ. 2019 | 19:38какви военни, какъв преврат...какво очаквате от тези оядени, купени с благинки генерали, чийто брой е по голям от броя на редовите военнослужещи...та нали братята хамериканци първото, което унищожиха барабар със селското стопанство, бе армията...да не би армията да застане на страната на народа...а и сега са заети с разграбване на имотите и имуществото на бившата мощна българска народна армия..


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


5 септ. 2019 | 19:16Интересна статия!Промяната в България е невъзможна без насилие! Дали ще тръгне от долу или ще бъде подтикнато отгоре има значение само заради международния ни облик.Но какво значение има международния облик на България когато шайката ГЕРБ ни избива ежедневно?Един държавен преврат от страна на военните би бил подкрепен от поне 60 % от гражданите.Българоубиеца Бойко Борисов аут!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


5 септ. 2019 | 23:32Очевидно, по един двама на година схващат, че безкръвно нещата няма как да се оправят в България. От военните е невъзможно да тръгне каквото и да било, така че да се надяваме на ловците :) Автора на статията се е размечтал, като президента, че живее в държава с нация и народ................. ??Улицата ще помете статуквото ??, бяха колкото открито предупреждение, толкова и скрита надежда, че нацията ще намери в себе си сили да отхвърли ярема на Борисов.


Лулчев


5 септ. 2019 | 23:22Военните в България са...puтки.