Сн. Министерство на туризма

Общината е световноизвестена като естествена лечебница и балнеокурорт

Сандански - най-топлият град

6495 | 19 апр. 2021 | 16:19

Мястото е рай за малчуганите, който могат да тичат на воля в широките тревни площи на парка, да спортуват в някои от множеството комплекси в района или да се забаляват хранейки лебедите в езерото

Сн. Министерство на туризма-1618838915.jpgСандански-1618838667.pngПреподобна Стойна, с. Златолист-1618838603.jpgхрам Св. Петка-1618838648.pngРупите-1618838624.pngЕпископска базилика-1618838583.pngГрадски парк
-1618838547.pngГрадски парк-1618838525.pngВъженият мост в парка-1618838508.pngАрхеологически музей
-1618838474.pngАрхеологически музей-1618838457.pngСн. Уикипедия-1618838435.png

Приказката за българския юг продължава в подножието на Пирин планина, където целогодишно е най-слънчево, климатът е най-мек,  а въздухът е екологично чист. Сандански е извор на живот, място, където се преплитат история и религия, където минераланата вода е най-лекувита, а земята – най-плодородна.

 

Градът има уникално амфитеатрално разположение, в живописната Санданско-Петричка котловина, в самото подножие на магнетичната Пирин планина по долното течение на река Санданска Бистрица. Заради изобилието от природни дадености, градът постепенно се утвърждава като водещ балнеоложки център. Всеки знае, че тук зимата е много мека и топла, а лятото горещо и знойно. Дали заради непосредствената му близост до гръцката граница или по други причини, през зимата градчето е обагрено в зеленина и прилича по-скоро на Средиземноморски курорт, отколкото на зимен. А планинските екопътеки, пълноводните водопади и лъкатушещите реки допълват многообразието на региона.

 

Градът има прелюбопитна история. Днешното му име е посветено на известния български революционер Яне Сандански.

Смята се, че в района на Сандански е роден и живял и водачът на най-голямото въстание в древността – Спартак от тракийското племе меди. Паметникът на Спартак е един от символите на града.

 

Сандански се намира на 240 – 300 метра надморска височина и е най-топлият български град, като продължителността на слънчевото греене надминава 2450 часа, създавайки условия за целогодишни слънчево-въздушни процедури. Планинският бриз, спускащ се от Пирин по поречието на река Бистрица, охлажда въздуха през летните месеци.

 

Въздухът в Сандански е с най-ниска влажност в цяла България и е подходящ за лечението на астматични, алергични и други заболявания, което прави региона предпочитан за здравен туризъм. Градът дори е световноизвестен като естествена лечебница и балнеокурорт. В община Сандански има над 80 извора с температура 42 – 81 °C, а в района на града са около 20. Съчетаването на благоприятни природни дадености, заедно с богатството от минерални извори с различна термалност, ниска минерализация и богат химически състав, лекува множество заболявания и дава възможност за къпане на открито през цялата година. В парка има 2 открити басейна.

 

В Сандански са изградени голям брой хотели, семейни и големи хотелски комплекси с обща леглова база около 4000 места. Сред големите хотелски комплекси има един 5-звезден, два 4-звездни и три 3-звездни. Отделно от тях се предлагат и много частни квартири.

 

Лечебните свойства на топлите минерални води и мекият благоприятен климат, познати от хилядолетия, ги правят удобни за заселване още в дълбока древност. Първите поселения на човека на мястото на днешния град Сандански датират от II хилядолетие преди новата ера. Селището е възникнало около минералните извори през бронзовата епоха в края на XIII и началото на XII век преди Христа.

 

Древният град лежи изцяло върху терена на съвременния град Сандански, като намерените археологически обекти са от различни исторически периоди. Градът получава разцвет в периода IV-VI век. От това време са открити множество обществени сгради и раннохристиянски базилики, включително раннохристиянски епископски комплекс. Интерес представляват откритите мозаечни декоративни килими, част от които са експонирани в Археологическия музей на града.

 

В града действат общо 4 църкви. Най-голямата е „Свети Георги“, умалено копие на софийската катедрала „Александър Невски“. Най-старата църква е църквата „Св. св. Козма и Дамян“, построена в 1861 година, която е ремонтирана и е с възстановена камбанария. В града има още една старостилна православна църква, намираща се в квартал „Спартак“. В близост до санаториумите се намира и манастирчето „Св. св. Козма и Дамян“ (1928), което се намира на живописно място и там всяка година на първия четвъртък след Великден се организира празникът на града. В близост до града се намира Роженският манастир.

 

За любителите на историята препоръчваме посещение в Археологическия музей на града. Музейното дело в Сандански е започнато със създаването през 1936 на археологическо дружество „Струма“, като е съставена и музейна сбирка, намираща се по това време в днешното Първо основно училище в Сандански. Археологическият музей разполага с богат архив и депо, където се съхраняват находките, пълната документация и снимков материал, описващи разкритите обекти. Музеят притежава богата колекция от надгробни плочи, монети, надписи, антични съдове, предмети на бита и накити от различни исторически периоди.

 

Един от най-интересните обекти, разкрити в последните години, е Епископският комплекс, намиращ се зад сградата на старото кметство, включващ Епископска базилика, баптистерий, атрий с колонада, помещения и сгради, които продължават да се проучват. Екипът на музея активно участва в конференции и научни сесии, където популяризира богатото антично наследство на Сандански и района. Разработват се проекти с образователна и културна насоченост.

 

В Сандански се намира и един от най-големите и красиви градски паркове „Свети Врач“. Той е и единственият комплекс с пясъчни алеи у нас, простиращ се на 344 декара площ на двата бряга на река Санданска Бистрица.

 

Първите посадени фиданки са от бял и черен бор от войниците и командира на Втора армия генерал Георги Тодоров през 1916 г. В него днес са засадени над 160 растителни вида, между които вековни чинари, обявени за природни забележителности. Срещат се растителни видове от Далчения изток – еукомия, софора, лагерстремия, сакура, криптомерия, магнолия, гинко; от Америка – гимнокладус, ликвидамбар, секвоя, декоративни кленове; от Средиземноморието – кипарис, кедър, нар, зокум, корков дъб, лавровишня, латексово дърво, албиция, пиния, лаврово дърво, смокиня. Около водните площи и скалните кътове са засадени вечнозелени храсти. Цялото това разнообразие на флората прави парка притегателна сила за туристи от всички карища на България.

 

В парка са изградени изкуствено езеро, в което се срещат патици и лебеди, множество детски кътове, водно колело с диаметър 3,40 m, множество чешми и фонтани. Фонтанът „Момче с рибка“ е изграден през 1940 г. През 1956 г. е открит плувен комплекс. Над река Санданска Бистрица са построени два въжени моста, които през нощта са осветени, първият от тях е изграден през 1959 г. През 1961 г. е направен „Пиринеума“ – макет на Пирин.

 

На територията на парка се намира стадион „Спартак“, на който играе футболен клуб „Вихрен“, а през 1974 г. е построен летен театър, на който се провеждат концерти и фестивали – „Пирин фолк“ и „Младостта на Балканите“.

 

В Сандански се провежда фестивалът за авторска пиринска песен „Пирин фолк“. Той събира туристи от цяла България и съседните страни. В града се провежда и международният „Балкански младежки фестивал“ „BYF“.

 

В града определено има какво да се види. Мястото е рай за малчуганите, който могат да тичат на воля в широките тревни площи на парка, да спортуват в някои от множеството комплекси в района или да се забаляват хранейки лебедите в езерото или качвайки се на водно колело.

 

Препоръчваме ви да съчетаете почивката си с посещение на две мистични места, разположени само на няколко километра от центъра на Сандански – местността Рупите и феноменът „Преподобна Стойна“ и храмът „Св. Георги“ в село Златолист.

 

Рупите са известни сред българите като мястото, където последните години от живота си прекарна Баба Ванга. Тук през 1994 година, финансиран от самата пророчица и по проект на архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов, е построен храмът „Света Петка Българска“ в близост до къщата и гроба на Ванга, Вангелия Гущерова.

 

Мястото, където днес е изграден огромен каменен кръст е всъщност подножието на изгасналия вулкан Кожух планина. Мястото е известно още с лечебните си минерални извори с температура 75 °C.

 

На 2 километра източно от селото в местността Кожух се намират и руините от един от най-големите антични градове по долината на Струма, съществувал от IV в. пр. Хр. до VI в. сл. Хр. Откритият тук през 2002 година латински надпис от 308 година сл. Хр. доказва, че край село Рупите се е намирал античният град Хераклея Синтика, споменат многократно от античните автори.

 

Златолист пък е малко селце, сгушено в Санданско-Петричката котловина, на 32 км от Сандански. Мястото е заредено със сълна енергия, туй като тук е живяла народната светица преподобна Стойна.

 

Смята се, че и днес тя лекува хората с чисти помисли и чисти сърца, посетили нейната надгробна плоча. Според местните жители светицата винаги помага, но нейната сила се проявява особено силно, точно вечерта на 5 ти срещу 6 ти май преди големият празник Гергьовден. Тогава хиляди хора се стичат да пренощуват в храма и да измолят от нея помощ и застъпничество пред Бога.

 

Също като петричката врачка Ванга, преподобна Стойна ослепява. На седемгодишна възраст се разболява от едра шарка, което уврежда зрението й. След това се появяват ясновидските и лечителските и способности. До 16 години, тя прекарва в пълно уединение в отделна стая. Тогава насън й се явява свети Георги, който й казва да копае в двора, където намира негова икона и кандило. С помощта на съседите, тъй като семейството ѝ е бедно, в двора на това място се построява малък параклис, където Стойна живее до 1913 г. Прозвището си получава от съселяните си заради аскетичния начин на живот. Преподобна Стойна предупреждава близките си, че няколко дни ще бъде като мъртва, но да не я погребват. След една седмица се съживява и хората от района започват да идват при нея за помощ и изцерение.

 

След Междусъюзническата война цялото й семейство се преселва от село Хазнатар, Серско в България. На път за Петрич, минавайки през село Долна Сушица (Златолист), Преподобна Стойна решава да остане да живее в храма “Св. Георги” в селото. Там тя прекарва остатъка от живота си до 22 февруари 1933 г. в пост и молитва.

 

Неслучайно двете най-известни български пророчици Баба Ванга и Преподобна Стойна избират да се заселят в района на Сандански. Заради разположението си в градът е съсредооточена най-чистата енергия, най-лекувитата вода и най-тучната природа. Едно райско кътче, което задължително трябва да бъде посетено от всеки поне веднъж.


Намери своята история

От категорията

Състоянието на Пеле се стабилизира, скоро го местят в обикновена болнична стая (Снимка)

-1426950076.jpg

Проблемът е бил открит при рутинни медицински прегледи. Бизнес мениджърът на ...

14 септ. 2021 | 14:25

Григор Димитров със сериозен срив в световната ранглиста

-1601569423.jpg

№1 в света продължава да бъде загубилият на финала на US Open Новак Джокович, ...

13 септ. 2021 | 11:52

Борислав Михайлов беше предложен за президент на БФС от "Локомотив" София

-1422025868.jpg

Като основен конкурент на Михайлов се очертава Димитър Бербатов. Неговата ...

23 септ. 2021 | 15:08

Бербатов: 20 дни преди конгреса няма правила за провеждането му

-1619529987.png

За съжаление това, което предвижда уставът на федерацията, не е достатъчно, за ...

23 септ. 2021 | 15:04