Западът продължава да се държи като победител, което изостря ситуацията, казва Андрей Грачов

Съратник на Горбачов: Новата студена война е опасна за света

876 | 7 дек. 2017 | 14:10

Преди години заради паритета между САЩ и СССР е имало "червени линии", които нито една от двете държави не е пресичала, твърди прессекретарят на последния съветски лидер


Светът е на прага на нова студена война. И тя ще е по-опасна от познатата ни до началото на 90-те години на миналия век, защото липсва паритет между страните.
Това казва пред френския вестник La Croix прессекретарят на последния съветски партиен лидер Михаил Горбачов Андрей Грачов.

Според него, преди години наличието на паритет между двете супердържави - САЩ и СССР е направило процесите на противопоставяне предсказуеми, защото е имало "червени линии", които нито една от двете държави не е пресичала.

"Днес Русия определено е по-слаба в сравнение с времената на СССР и това я прави агресивна и непредсказуема. В същото време Западът продължава да се държи като победител и не постъпва разумно, което изостря ситуацията в света", смята Грачов.

Той е категоричен, че и двете държави - САЩ и Русия са се провалили след приключването на предишната Студена война.

"Русия не премина успешно изпитанието на свободата, а САЩ - изпитанието на победата", смята съратникът на Михаил Горбачов.

Според него, Москва се стреми да се покаже равна на Щатите, но има доста по-малка тежест. Затова присъединяването на Крим е станало отговор на "загубата" на Украйна през 2014 година.

"Новото поколение си играе на война, сякаш е във видеоигра, а светът се намира често на минути от откриването на огън и запалването на гореща война", смята Грачов и привежда като пример локалните конфликти в Сирия и на Корейския полуостров.

 

Източник Дир.бг


От категорията

Путин предупреди НАТО и Запада: Не прекрачвайте червената линия в Украйна! (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимки: kremlin.ru-1527316003.jpg

Русия смята цена на нефта около $60 за барел за балансирана и разумна, подчерта ...

26 май 2018 | 09:25

Макрон призна: НАТО не изпълни задълженията си към Русия, това беше грешка и породи недоверие!

Снимка: kremlin.ru-1527318577.jpg

Отношенията между Франция и Русия имат трайна историческа основа, заяви Макрон ...

26 май 2018 | 10:06

Метрото в Киев беше отворено отново, след като сигналът за бомба се оказа фалшив

Снимка: ru.tsn.ua-1527339691.jpg

„Станциите са проверени и отворени за пътници. Експлозивни елементи не бяха ...

26 май 2018 | 15:58

Тревога в Киев! Пет станции от метрото са затворени заради заплаха от бомбен атентат

Снимка: http://mignews.com.ua-1527338203.jpg

Пътниците са били евакуирани от зоните, които потенциално могат да бъдат ...

26 май 2018 | 15:35

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


7 дек. 2017 | 14:19Умник "с презрение" !!! Помогнал си на Горбачов да свали гащите на СССР и да се предаде доброволно, а сега ревеш, че нямало паритет. Ти малоумник ли си! Нима си разчитал западът като победител да не се опита да разкости остатъците от тази свръхдържава?! Трябваше още тогава да искате писмени гаранции... но вие не ги поискахте. Държахте се като проститутки...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018