Съветът на Европа ни призовава да променим Конституцията заради контрола върху главния прокурор

Необходими са комбинация от институционални промени, нови правила и еволюция в политическата култура.

Съветът на Европа ни призовава да променим Конституцията заради контрола върху главния прокурор

4256 | 7 дек. 2019 | 09:24

България трябва незабавно да изготви нови законодателни предложения, гарантиращи независимостта и ефективността на евентуално разследване срещу главния прокурор.Съветът на Европа призовава българските власти да въведат солидни гаранции за институцион


Съветът на Европа, който настоява да приемем Истанбулската конвенция, ни призовава да променим Конституцията с оглед на приемане на правила за независим контрол върху главния прокурор.

 

"Комитетът на министрите на Съвета на Европа призовава "властите да изготвят незабавно нови законодателни предложения, гарантиращи независимостта и ефективността на разследването спрямо главния прокурор или, в случай че се установят непреодолими конституционни пречки, да предложат необходимите изменения в Конституцията", се казва в разпространено вчера становище.

 

Венецианската комисия приветства усилията на нашата страна да реши този въпрос и поздравява българските власти за решимостта и откритостта в търсенето на изход с всички заинтересувани страни, се посочва в съобщение на институцията. Изразено е съмнение, че с предвидените промени ще бъде постигната преследваната цел заради влиянието на главния прокурор над разследващите и във Висшия съдебен съвет.

Според Венецианската комисия обсъжданите промени не следва да обхващат върховните съдии. Българските власти са призовани да се откажат от това намерение, защото то не е от полза за съдийската независимост и не съответства на европейските изисквания и на българската Конституция.

Допълва се, че според законопроекта решението за започване на разследване срещу главния прокурор ще се основава на данни, събрани от негови подчинени.

Венецианската комисия предлага няколко възможни изхода, сред които задължаване на главния прокурор да се въздържа от намеса в разследванията срещу него; предвиждане на възможност и съдийската колегия във ВСС да предложи отстраняването на главния прокурор; поверяване на разследването на "някакъв вид независим прокурор".

Според Венецианската комисия въпросът с отчетността и отговорността на главния прокурор не може да намери решение само с едно изменение на закона. Комисията вижда нужда от институционални промени, нови процедурни правила, промени в професионалната етика и политическата култура. Пълното съдържание на становището се предвижда да бъде представено на 9 декември.


Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов съобщи, че още преди месец е изпратил писмо до ЕК, което е адресирано към Венецианската комисия да изпрати своите експерти от различни държави, които да видят това, което България е постигнала по мониторинговия механизъм, както и напредъка с реформите в правосъдната система.

 

В промените, които предложи правосъдният министър Данаил Кирилов, се визираше при съмнения Триимата големи в съдебната система да бъдат отстранявани от постовете си. Идеята на Кирилов е произрводството да започва по предложение на поне трима членове на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) или на министъра на правосъдието, а пленумът му да дава разрешение с поне 17 гласа "за".

 

В последното си становище от вчера Съветът на Европа очертава като основен проблем продължаващата липса на гаранции за създаване на възможност за независимо и ефективно разследване срещу главния прокурор, ако има данни за престъпление.

 

В документа се настоява българските власти да въведат съдебен контрол на отказите на прокуратурата да започне разследване, заедно с мерки срещу прекомерното натоварване на съдилищата и прокуратурите. Настоява се и своевременно да бъде предоставена подробна оценка на обхвата и условията, които трябва да има такъв съдебен контрол.

 

Съветът на Европа призовава българските власти да въведат солидни гаранции за институционална, йерархична и практическа независимост на всички органи, които контролират или провеждат разследване срещу главния прокурор, във всички ситуации (с изключение на спешни действия по разследването) и на всички етапи на производството, включително предварителните разследвания.

 

България трябва незабавно да изготви нови законодателни предложения, гарантиращи независимостта и ефективността на евентуално разследване срещу главния прокурор. В становището се посочва, че, ако има непреодолими конституционни пречки, трябва да предложени необходимите изменения в конституцията.

 

Съветът на Европа подчертава и че българското правителство трябва да преосмисли и преразгледа идеите на Данаил Кирилов, залегнали в законопроекта за "тримата големи" от 14 юни и по-конкретно възможността за временно отстраняване на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

 

В становището се отправя и призив към правителството най-сетне да приеме изменения в законодателството, с които се отпадне възможността за автоматично отстраняване на съдии по искане на главния прокурор.

 

От Съвета на Европа подчертават за пореден път и констатирания системен проблем с неефективните наказателни разследвания в България, както и продължаващата липса на гаранции да се въведе възможност за независимо и ефективно разследване срещу главния прокурор.

 

Отбелязва се "със съжаление", че предложенията на правителството на този етап не са достатъчно конкретни. "Отбелязваме също с дълбока загриженост, че законопроектът от 14 юни 2019 г. относно разследването на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд не само не успява да разреши съществуващите недостатъци, свързани с независимостта и ефективността на разследването относно главния прокурор, но би могъл да затрудни подобно разследване", подчертават в становището си от Съвета на Европа...

Становището на Венецианската комисия е, че промените не трябва да засягат и двамата председатели на върховните съдилища - Върховния касационен и Върховния административен съд.

Съществува сериозен риск предложеният от правителството механизъм за отстраняване на главния прокурор да не изпълни целите, се казва в документа. 

И Венецианската комисия е против разширяването на механизма за спиране на двама главни съдии, се казва в становището на комисията.

 

В началото на ноември експерти от Венецианската комисия се срещнаха в България с министър Данаил Кирилов, с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и неправителствени организации. 

 

Въпреки че предложенията за отстраняване на главния прокурор изглежда разумно решение на теория, то може би няма да работи на практика заради позицията на главния прокурор в рамките на държавното обвинение и неговото важно въздействие върху Висшия съдебен съвет, подчертават от комисията.

 

Подобно решение би трябвало да се основава по същество на информацията, получена от следователи и прокурори, които са подчинени на главния прокурор.

 

Освен това ще бъде трудно да се намерят трима членове на прокурорската колегия на ВСС, които биха внесли предложение за разследване и 17 членове да гласуват решението за отстраняване и започване на разследване, смятат от комисията и предлагат няколко начина за превръщане на механизма в работещ и по-ефективен. Например законодателят може да задължи главният прокурор да се въздържа от каквито и да е инструкции в случаи, които го засягат.

 

Друго предложение е членовете на Върховния съдебен съвет, които не са свързани с прокуратурата, да могат да внасят искане за временно отстраняване на главния прокурор. Сред възможните механизми е и да бъде "свален прагът на мнозинството, необходим за решение за временно отстраняване на главния прокурор..."


От категорията

Нови доказателства срещу Нено Димов! Знаел, че нивото на яз. "Студена" пада, но e отпускал вода

-1578746246.png

Специализираната прокуратура продължава детайлната проверка на дейността на ...

17 ян. 2020 | 10:35

Тонове боклуци с неясен произход открити край Луковит

Кадър Нова телевзия-1579248324.png

Полицията вече работи по случая. По-късно днес се очаква информация и от ...

17 ян. 2020 | 10:03

Крадците в Благоевград наводнили цялата сграда на митницата

Снимка: БГНЕС-1579437553.jpg

Той уточни, че въпросните украшения, чиято стойност е била около 20 кг., са ...

19 ян. 2020 | 14:37

Мъж уби съпругата си в Кюстендил

-1576238466.jpg

Иззети са множество веществени доказателства. Работата по започнатото досъдебно ...

19 ян. 2020 | 11:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Българина


10 дек. 2019 | 01:06искат да променим конституцията заради ИК, с мотив уж прокурора!!! да ви еба юдеите нещастни


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


8 дек. 2019 | 21:50Тия педали ниедни посягат на Конституцията на Р България?!!! Време е да ги посечем, това е нечуванатравеститска наглост и безумие, насочена срещу държавата и народа ни. Гилотина!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


7 дек. 2019 | 16:34Изглежда, че е много голяма вероятността, вследствие на този призив на СЕ, социалиста евродепутат Сергей Станишев и бившата му приятелка, също евродепутатка_социалистка да получат множествени оргазми...поотделно.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


г-н Никой


7 дек. 2019 | 12:54Е па нема! :))


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.