Йордан Бакалов

Гледна точка

Съвети към Йордан Бакалов

8082 | 21 май 2015 | 12:23

Лъжат го за досиетата, предадени са


Не крия, че Йордан Бакалов ме впечатли с откритата си позиция като вътрешен министър в служебния кабинет на Близнашки. Тогава обяви, че не е съгласен да се въвежда възраст за пенсиониране на полицаите. Не коментирам дали е прав. Просто застана с името си - за разлика от тогавашния си колега Велизар Шаламанов. Каза го без шикалкавене. Постъпи мъжки, а това се цени от хората в униформа. Симпатичен ми е и го уважавам, затова ще си позволя няколко съвета към него - все пак съм служил 27 години в армията.


На г-н Бакалов е ясно, че назначението му е политическо и заради това го чакат подводни камъни. Получи се парадокс - шефът на цивилното разузнаване е генерал, а на военното - цивилен. Но в България е така. Та първият ми съвет е да се подготви за неудобни журналистически въпроси, ако бъде приет в сегашния му вид проектозаконът за военното разузнаване. Там е посочено, че шефът на службата трябва да е бил поне 10 години в системата. Ако премахнат този текст, става грозно, тъй като ще е очевадно, че се прави за него. Освен това, ако е забравил да подаде декларация, че се е деполитизирал и е прекратил членството си в партия, да го направи веднага. Защото това може да е първият компромат срещу него. Противозаконно е партиен член да командва военизирана структура.


Бакалов няма да сгреши, ако се облегне на военните професионалисти в службата. Те не са комунисти и терористи, както ги обяви министър Ненчев, а родолюбци. Той поема перфектна разузнавателна служба. В „ранглистата“ на НАТО е сред най-добрите, в челната тройка. Този факт е бил съобщен от шефа на цивилното разузнаване Джон Доранс, когато пристигна на визита у нас през април т.г., малко след като бе уволнен тогавашният шеф на службата Веселин Иванов. Казал го е на министър Ненчев, но това бе скрито. Защото отличната оценка на високопоставения натовец не се връзва с уволнението на началника, ръководил добре разузнаването.


На 11 май пък дойде шефът на военното разузнаване на алианса вицеадмирал Бред Хаймбигнер. И той е обявил, че нашето армейско разузнаване е сред най-добрите в НАТО. Но и това бе спестено на широката публика. Вторият съвет към Бакалов е - няма да сбърка, ако покани на кафе предшественика си, за да научи от него полезни неща. Третият съвет е да не вярва на някои, че законът за досиетата не е изпълнен. Те лъжат.


Сега ще поискат да извади архивите за чуждите агенти. За да се скрият зад гърба му, защото им е ясно, че това е нарушение на закона. А това е много опасна игра. Утре ако стане нещо, той ще се изправи пред Темида за престъпление по служба. Казвам го сериозно. Те са хитри, знаят, че за политическо говорене не се отива на съд. Ама министър, ама депутат, ама шеф на комисия се изцепил - и какво от това. Темида се интересува от документи. Ненапразно и Велизар Шаламанов, и Николай Ненчев отказаха да подпишат такава заповед, защото по закона за досиетата министърът на отбраната е отговорен, а не военен разузнавач №1.


Още по темата

Сблъсъкът за тихия фронт

Сградата на военното разузнаване. Снимка - Георги Цветков.-1427207232.jpg

Право на отговор на депутата Методи Андреев и мнението на колегата Евгени Генов

24 март 2015 | 16:10

Става ли Йордан Бакалов за шеф на военното разузнаване

Йордан Бакалов-1426595135.jpg

Мненията на бившите министри Луджев, Цонев и Свинаров.

17 март 2015 | 14:18