През 2011 година полк. Илия Милушев е бил арестуван за купуване на гласове в качеството му на кандидат-общинар от РЗС

Трима съветници на президента Радев - клиенти на прокуратурата

43728 | 8 юли 2020 | 14:42

Третия човек от екипа на Радев - главният секретар Димитър Стоянов пък е викан на разпит по обвинение, че е изнудвал за 200 000 лева своя колега Илиян Алипиев - бивш съветник по сигурността и отбраната на Румен Радев.


Още един съветник на президента Румен Радев е разпитван от прокуратурата, научи Епицентър.бг.

Става въпрос за съветника по отбраната Илия Милушев, който е викан на разпит във военна прокуратура във връзка с изтичане на класифицирана информация от президентството и предоставяне на секретни документи на чужди служби. Делото е свръхсекретно.

Илия Милушев е един от най-близките съветници до президента Радев. Той е завършил Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, Военната академия „Г.С.Раковски”, а малко по-късно – и Колежа по отбраната на НАТО в Рим.

Припомняме, че през 2011 година полк. Илия Милушев е бил арестуван за купуване на гласове в качеството му на кандидат-общинар за столичния район "Младост" от РЗС - партията на Яне Янев. Мизата била 300 лева. От Милушев са иззети данните на застъпници на РЗС. Срещу него тогава са били подадени жалби от столичани, на които той е предлагал листи, в които е трябвало да се попълнят данните на петима души, желаещи да гласуват за кандидати за определена от него партия. След гръмналия скандал Милушев е изключен от редиците на РЗС.

По какви критерии по-късно прзидентът Румен Радев назначава Илия Милушев за свой съветник и му предоставя достъп до класифицирана информация, не е известно.

Преди десетина дни неговият колега - секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов - беше призован два пъти в Специализираната прокуратура, за да даде показания по новообразувано досъдебно производство за търговия с влияние. Повод за това стана комуникация между него и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, от която става ясно, че Узунов му е изпратил проект на решение на Върховния административен съд пет дни преди то да бъде официално публикувано на сайта на съда.

Третият човек от екипа на Радев - главният секретар Димитър Стоянов пък е викан на разпит по обвинение, че е изнудвал за 200 000 лева своя колега Илиян Алипиев - бивш съветник по сигурността и отбраната на Румен Радев. Делото срещу него е заведено още през 2018 година, но разпитите се провеждат сега. Разследващите са погнусени от факта как един друг президентските съветници се топят пред тях.

Димитър Стоянов е герой и в скандала със СРС-та по разследване за злоупотреби с договор за армията. От тях стана ясно, че президентът си говори с шефа на ВВС ген.-майор Цанко Стойков. В него двамата обсъждат как да се отговори на питане от КПКОНПИ във връзка с проверка за назначаването на Десислава Генчева (сега Радева) за пиар на ВВС. От репликите се разбира, че не трябва да дават всички документи веднага. В разговора Радев казва: “Хайде, чуйте се с Митко”. Митко всъщност е Димитър Стоянов, главният секретар на президентството. По това време главният прокурор Иван Гешев каза, че е получил есемес от Димитър Стоянов с настояване да се видят заради предстоящо експулсиране на двама руски дипломати, уличени в шпионаж, на което той отказал. Отначало от президентството отказваха информация за това, но по-късно Стоянов призна, че той е “Митко с есемеса”

Към този момент Радев е уволнил само Илиан Алипиев.

 

За първи в демократичната история на България толкова хора от екипа на държавния глава са обект на разследващите органи и то по тежки обвинения - за търговия с влияние, за изнудване, за изтичане на класифицирана информация.

 


От категорията

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!-1601208355.jpg

След като станете от стола, бъдете любезна да върнете служебния Мерцедес - него ...

27 септ. 2020 | 15:05

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59