На страницата се твърди, че зам.-министър Олег Петков е завършил висшето си образование в Руси...

Сайтът на председателството ни на ЕС - пълен с грешки и без версия на английски език!

9399 | 3 юли 2017 | 13:17

Ако намерите бутона за английски език, моля, пратете ми линка, пише във „Фейсбук“ Илия Лингорски. затова пък има бутон за подаване на сигнали корупция, сякаш това ще е същността на европредседателството ни!

-1499076815.jpgСнимка: Фейсбук-1499075218.jpgСайтът на българското европредседателство.-1499075047.jpg

Сайтът, който би трябвало да информира българи и чужденци за всички събития и приоритетите за българското европредседателство през 2018 г., все още е на база пожелателен.

 

Страницата е нефункционална, пълна с грешки, а версия на чужд език, дори и на английски, към момента не съществува. В календара за предстоящите събития все още няма нищо. За сметка на това един от първите бутони предвижда опция за подаването на сигнал за корупция. В част от текстовете има и правописни грешки.

 

За некачествената изработка на сайта и липсата на достатъчно информация пръв сигнализира бившият зам.-министър на финансите Илия Лингорски във „Фейсбук“:

 

Това е красивият и супермодерен сайт на подготовката и координацията на БГ Председателство, чрез което за първи път от началото на членството ни в ЕС имаме уникална възможност да промотираме националния си бранд международно. Ако намерите бутона за английски език, моля, пратете ми линка.

 

Не намерих нищо и на страницата с бюджета. За сметка на това, с колегите и гостите от другите страни (които знаят български, естествено) ще намерите лесно практичната информация и списък на кодовете за разплащания към бюджета в СЕБРА като знак за Открито управление. Много лесно ще се ориентирате и как да подадете сигнал за корупция - още на титулната страница с големи букви под календара на събитията, където все още няма събития. Посланието е ясно - събития може да няма, но корупция има. Брандинг, дигитализация, идентичност...

 

А това: www.eesistumine.ee/en е линк към сайта на подготовката и координацията на Естонското Председателство (през Google си тръгва директно на английски, но ще се ориентирате лесно за ести или руски, както и обратното). Ще се ориентирате лесно и къде да видите бюджета на Председателството им.

Огромна слабост на естонския сайт е отсъствието на лесно видим линк за подаване на сигнал за корупция, което не знам как ще се отрази на брандирането и възприятията за страната им... И линк към сайта за новините и събитията на самото Естонско Председателство: www.eu2017.ee.

Ноу комент, дет са вика...“

 

Постът на Лингорски предизвика буря от коментари в социалната мрежа.

 

Потребители отбелязват, бе биографията на зам.-министър Олег Петков е неправилно написано името на държавата, в която е завършил висшето си образование- в случая Русия е изписана като Руси..

 

В дискусията се включва и пиарката на Лиляна Павлова Таня Митова. В отговор на Илия Лингорски, тя пише следното: „Г-н Лингорски, всичко написано горе не отговаря на истината. Влизайки в сайта за председателството, виждате че Ви насочва към сайта на министерството. Прав сте, че трябва да има сайт на председателството и обществената поръчка за изработването му предстои да бъде обявена. Сравнението със сайта на естонското председателство е също неуместно, тъй като техният беше пуснат преди по-малко от месец. Преди това имаше демо версия само на естонски и руски езици. Затова нека не наслагваме негативи, преди да проверим фактите. Поздрави.“

 

На страницата са качени новини, които запълват общо 22 страници, първият материал е от 8 януари 2015 г. и обявява началото на подготовката ни за председателството.

Обширно е отразявана дейността на министър Лиляна Павлова. "Интернет страницата на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 вече може да бъде намерена и на адрес www.bg-eupresidency.gov.bg. Цялата информация ще е достъпна и на www.eu2018bg.bg до октомври 2017 г. Тогава на www.eu2018bg.bg ще можете да намерите официалния портал на Българското председателство на български, английски, френски и немски език", е качено уточнение с дата 22 юни.

 

Преглед на официалния сайт на правителството показва, че линк към сайта за ведомството на Лиляна Павлова напълно липсва.

 

От Министерството за българското председателство на Съвета на Европа заявиха, че обществената поръчка за официалния сайт ще бъде обявена до края на юли. В съобщението се казва, че няма как има версия на какъвто и да било език, тъй като въобще не е стартирала процедурата за изграждането на официалния сайт на председателството, твърдят от министерството.


От категорията

Хакнаха профила на президента във „Фейсбук“ (снимка)

Румен Радев. Снимка: Архив-1514755843.jpg

Тази нощ на страницата му се е появила статия на турски език, публикацията е ...

21 ян. 2018 | 10:45

Цецка Цачева за Истанбулската конвенция: Няма да се въвеждат трети пол и еднополови бракове (видео)

Цецка Цачева. Снимка: Архив-1515788695.jpg

Във вторник в 11 часа в аулата на СУ „Свети Климент Охридски“ ще има широко ...

21 ян. 2018 | 10:32

Каракачанов: Стана авария със самолета "Спартан"! Вторият пилот се обучава за първи

-1515566265.png

Да купим нови изтребители, няма да ни лиши проблема, това ще е само началото на ...

21 ян. 2018 | 20:07

Джамбазки e убеден: Гърците вдигат пушилка за Македония, за да оправдаят нови финансови искания

-1510990521.jpg

И петте имена за Македония са приемливи както за македонците, така и за ...

21 ян. 2018 | 18:21

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018