Огромната подземна база за подводници в Крим днес е музей

Седемте най-тайни места в бившия Съветски съюз (ВИДЕО)

9945 | 21 март 2018 | 11:54

Секретният град Свредловск 45 е основан близо до местния завод за обогатяване на уран. През 1960 г. недалеч оттам е свален американски шпионски самолет U-2. Лесной (както е известен Свредловск 45) днес е затворен град


В бившия СССР секретните бази и градчета са били десетки и са били пазени в тайна от обществото. Цели градчета са били обвити в тайна и не са присъствали на картата на огромната страна. Истината за тях излиза чак след краха на СССР. Дарикнюз ги представя:

Остров Възраждане - Аралск 7

Остров Възраждане в миналото действал като опитно поле за съветските бактериологични оръжия. Там е имало и база на няколко военноморски и въздушни поделения, както и на научни центрове. И до днес подробностите за работата им са класифицирана информация. Днес остров Възраждане става част от континента поради пресъхването на Аралско море.

Балаклава - Обект 825 ГТС

Този огромен секретен обект, служещ за подземна база за подводници в Балаклава в Крим, е известен още като Обект 825 ГТС. Строителството му започва през 1957 година, когато Студената война между СССР и САЩ е в разгара си.

В случай на нужда базата е можела да побере до 14 подводници и да ги ремонтира в огромните тунели. Тя била проектирана да издържи на ядрена атака с атомни бомби с мощност до 100 килотона.

Днес базата е отворена за посетителите и работи като музей.

Скрунда

Секретният град е разположен в бившата съветска република Латвия. Там са живеели над 5000 души. Градът е имал ключова роля във военната стратегия на СССР. Там били разположени радарите "Днепър М" и "Днестър М". Те трябвало да следят дали към СССР не летят балистични ракети.

През 1990-те Скрунда 1 е изоставен и се превръща в призрачен град.

Радиокомплексът "Сура"

Първоначално изследователският център с йоносферен нагревател "Сура“ е създаден за военни цели. Там се проучват нови методи за военно въздействие върху климата и това продължава до 1977 г., когато ООН забранява подобни изследвания с резолюция. След това "Сура" се използва само за изучаване на йоносферата.

Свредловск 45

Секретният град Свредловск 45 е основан близо до местния завод за обогатяване на уран. През 1960 година недалеч от Свредловск 45 е свален американски шпионски самолет U-2. Лесной (както е известен Свредловск 45) днес е затворен град.

Арзамас 16

Арзамас 16 е град, в който са създавали съветски ядрени оръжия. Дълго време той е толкова секретен, че на жителите му е било забранено да го напускат. Днес градът продължава да е затворен. В него все още се провеждат изследвания на ядрени оръжия.

Загорск 6 и Загорск 7

В Загорск 6 в миналото са се занимавали с разработване на бактериологичните оръжия. Там са били създадени едни от най-опасните щамове на смъртоносни вируси за военни цели. В близкия град Загорск 7се занимавали с разработването на секретни оръжия.

Загорск 6 остава затворен и до днес.

 Седемте най-тайни места в бившия Съветски съюз

Секретният град Свредловск 45 е основан близо до местния завод за обогатяване на уран. През 1960 г. недалеч оттам е свален американски шпионски самолет U-2. Лесной (както е известен Свредловск 45) днес е затворен град

От категорията

Защо сега се появи списъкът на Бобокови. Кой кой е?

Защо сега се появи списъкът на Бобокови-1590905420.jpg

Доказани доходи, западни партньори, източни пазари – Бобокови не са били за ...

31 май 2020 | 09:05

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

Валерия Велева: Рубиконът за курса "Нинова" и абонираните за исторически грешки

-1495117440.jpg

Отпорът срещу въвеждането на прекия избор на председател и бламирането на ...

31 май 2020 | 23:52

Георги Йорданов: Акад. Лихачов за Кирил и Методий, 24 май и България като „Държава на духа“

Георги Йорданов-1544457900.jpg

Думите на световноизвестния учен „Обичам България – и древната, и съвременната, ...

31 май 2020 | 17:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.