Огромната подземна база за подводници в Крим днес е музей

Седемте най-тайни места в бившия Съветски съюз (ВИДЕО)

18690 | 21 март 2018 | 11:54

Секретният град Свредловск 45 е основан близо до местния завод за обогатяване на уран. През 1960 г. недалеч оттам е свален американски шпионски самолет U-2. Лесной (както е известен Свредловск 45) днес е затворен град


В бившия СССР секретните бази и градчета са били десетки и са били пазени в тайна от обществото. Цели градчета са били обвити в тайна и не са присъствали на картата на огромната страна. Истината за тях излиза чак след краха на СССР. Дарикнюз ги представя:

Остров Възраждане - Аралск 7

Остров Възраждане в миналото действал като опитно поле за съветските бактериологични оръжия. Там е имало и база на няколко военноморски и въздушни поделения, както и на научни центрове. И до днес подробностите за работата им са класифицирана информация. Днес остров Възраждане става част от континента поради пресъхването на Аралско море.

Балаклава - Обект 825 ГТС

Този огромен секретен обект, служещ за подземна база за подводници в Балаклава в Крим, е известен още като Обект 825 ГТС. Строителството му започва през 1957 година, когато Студената война между СССР и САЩ е в разгара си.

В случай на нужда базата е можела да побере до 14 подводници и да ги ремонтира в огромните тунели. Тя била проектирана да издържи на ядрена атака с атомни бомби с мощност до 100 килотона.

Днес базата е отворена за посетителите и работи като музей.

Скрунда

Секретният град е разположен в бившата съветска република Латвия. Там са живеели над 5000 души. Градът е имал ключова роля във военната стратегия на СССР. Там били разположени радарите "Днепър М" и "Днестър М". Те трябвало да следят дали към СССР не летят балистични ракети.

През 1990-те Скрунда 1 е изоставен и се превръща в призрачен град.

Радиокомплексът "Сура"

Първоначално изследователският център с йоносферен нагревател "Сура“ е създаден за военни цели. Там се проучват нови методи за военно въздействие върху климата и това продължава до 1977 г., когато ООН забранява подобни изследвания с резолюция. След това "Сура" се използва само за изучаване на йоносферата.

Свредловск 45

Секретният град Свредловск 45 е основан близо до местния завод за обогатяване на уран. През 1960 година недалеч от Свредловск 45 е свален американски шпионски самолет U-2. Лесной (както е известен Свредловск 45) днес е затворен град.

Арзамас 16

Арзамас 16 е град, в който са създавали съветски ядрени оръжия. Дълго време той е толкова секретен, че на жителите му е било забранено да го напускат. Днес градът продължава да е затворен. В него все още се провеждат изследвания на ядрени оръжия.

Загорск 6 и Загорск 7

В Загорск 6 в миналото са се занимавали с разработване на бактериологичните оръжия. Там са били създадени едни от най-опасните щамове на смъртоносни вируси за военни цели. В близкия град Загорск 7се занимавали с разработването на секретни оръжия.

Загорск 6 остава затворен и до днес.

 Седемте най-тайни места в бившия Съветски съюз

Секретният град Свредловск 45 е основан близо до местния завод за обогатяване на уран. През 1960 г. недалеч оттам е свален американски шпионски самолет U-2. Лесной (както е известен Свредловск 45) днес е затворен град

От категорията

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ, формулата е 10:4:4:3

Разбраха се! Ето го коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИНТ и ДБ, формулата е 10:4:4:3-1638994586.jpg

Коалиционните партньори ще обединят своите усилия, за да създадат стабилно ...

8 дек. 2021 | 22:15

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП-1638970722.jpg

Новото правитество се ражда трудно на базата на много компромиси, трудно ...

8 дек. 2021 | 15:24

Проф. д-р Николай Димитров: Новата „швейцарска“ болница в Бургас отвори врати. Идва и в София

проф. д-р Николай Димитров-1638964708.jpg

Хилядите излекувани пациенти, изразили своето удовлетворение от получените ...

8 дек. 2021 | 13:09

Financial Times: Защо Путин е обсебен от Украйна

Владимир Путин-1638985182.jpg

Москва обича да казва, че „западният либерализъм“ изобщо не подхожда на Русия. ...

8 дек. 2021 | 19:39