Огромната подземна база за подводници в Крим днес е музей

Седемте най-тайни места в бившия Съветски съюз (ВИДЕО)

9472 | 21 март 2018 | 11:54

Секретният град Свредловск 45 е основан близо до местния завод за обогатяване на уран. През 1960 г. недалеч оттам е свален американски шпионски самолет U-2. Лесной (както е известен Свредловск 45) днес е затворен град


В бившия СССР секретните бази и градчета са били десетки и са били пазени в тайна от обществото. Цели градчета са били обвити в тайна и не са присъствали на картата на огромната страна. Истината за тях излиза чак след краха на СССР. Дарикнюз ги представя:

Остров Възраждане - Аралск 7

Остров Възраждане в миналото действал като опитно поле за съветските бактериологични оръжия. Там е имало и база на няколко военноморски и въздушни поделения, както и на научни центрове. И до днес подробностите за работата им са класифицирана информация. Днес остров Възраждане става част от континента поради пресъхването на Аралско море.

Балаклава - Обект 825 ГТС

Този огромен секретен обект, служещ за подземна база за подводници в Балаклава в Крим, е известен още като Обект 825 ГТС. Строителството му започва през 1957 година, когато Студената война между СССР и САЩ е в разгара си.

В случай на нужда базата е можела да побере до 14 подводници и да ги ремонтира в огромните тунели. Тя била проектирана да издържи на ядрена атака с атомни бомби с мощност до 100 килотона.

Днес базата е отворена за посетителите и работи като музей.

Скрунда

Секретният град е разположен в бившата съветска република Латвия. Там са живеели над 5000 души. Градът е имал ключова роля във военната стратегия на СССР. Там били разположени радарите "Днепър М" и "Днестър М". Те трябвало да следят дали към СССР не летят балистични ракети.

През 1990-те Скрунда 1 е изоставен и се превръща в призрачен град.

Радиокомплексът "Сура"

Първоначално изследователският център с йоносферен нагревател "Сура“ е създаден за военни цели. Там се проучват нови методи за военно въздействие върху климата и това продължава до 1977 г., когато ООН забранява подобни изследвания с резолюция. След това "Сура" се използва само за изучаване на йоносферата.

Свредловск 45

Секретният град Свредловск 45 е основан близо до местния завод за обогатяване на уран. През 1960 година недалеч от Свредловск 45 е свален американски шпионски самолет U-2. Лесной (както е известен Свредловск 45) днес е затворен град.

Арзамас 16

Арзамас 16 е град, в който са създавали съветски ядрени оръжия. Дълго време той е толкова секретен, че на жителите му е било забранено да го напускат. Днес градът продължава да е затворен. В него все още се провеждат изследвания на ядрени оръжия.

Загорск 6 и Загорск 7

В Загорск 6 в миналото са се занимавали с разработване на бактериологичните оръжия. Там са били създадени едни от най-опасните щамове на смъртоносни вируси за военни цели. В близкия град Загорск 7се занимавали с разработването на секретни оръжия.

Загорск 6 остава затворен и до днес.

 Седемте най-тайни места в бившия Съветски съюз

Секретният град Свредловск 45 е основан близо до местния завод за обогатяване на уран. През 1960 г. недалеч оттам е свален американски шпионски самолет U-2. Лесной (както е известен Свредловск 45) днес е затворен град

От категорията

Петър Воденски: Ако ЕС силно притисне Ердоган, бежанската вълна може да стане реалност

-1552918654.jpg

В момента не виждам друг начин, освен да се договорим с Турция. Ердоган спазва ...

15 окт. 2019 | 11:24

Николай Радулов: На запад полицията масово използва изкуствен интелект, при нас липсва естественият

Проф. Николай Радулов-1558009159.jpg

У нас за анализатори се назначават хора, на които им остават 1-2 години до ...

15 окт. 2019 | 11:27

Потомствен интелектуалец поема ръководството на БНР: Много тежка работа ме чака!

Антон Митов Снимка: БНР-1571339277.jpg

Новият и.д. шеф на Българското национално радио: Ще търся вариант за диалог . ...

17 окт. 2019 | 22:07

Симеон II: София и Атина допринасят за хармонията на Балканите!

-1533023556.jpg

Връзките между нашите две страни са се увеличили и са укрепнали, заявява той ...

17 окт. 2019 | 11:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.