Отговорът на Москва на американската ядрена заплаха

Секретните ракети "Куриер" на Путин в Арктика - 10 минути и САЩ са в руини

10418 | 13 ян. 2018 | 14:18

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има намерение да излезе от Договора за ракетите със среден и малък обсег, еропейците са притеснени


Сп. Time се тревожи за съдбата на Договора за ракетите със среден и малък обсег заради намерението на президента Доналд Тръмп да излезе от него. Но, както пише авторът, това е принудителна мярка. За всичко са виновни, разбира се, руснаците. Европейците с тревога следят събитията, пише руското издание "Свободная преса", цитирано от Пан.бг.

Договорът за ракетите със среден и малък обсег бе подписан между СССР и САЩ през 1987 г. Той забранява разработването, изпитването, производството и използването на ракети с наземно базиране със среден обсег (от 1000 км до 5500 км) и малък обсег (от 500 км до 1000 км). Няма ограничения за ракетите с въздушно и морско базиране.

Сега разположените в САЩ междуконтинентални балистични ракети могат да долетят до европейската част на Русия, където са концентрирани главните ѝ промишлени и административни ресурси, за 25−30 минути. Тоест, има тактическо време както за реакция с ракети, така и за известни отбранителни мероприятия.

Ако САЩ излязат от договора, те ще разположат ракети със среден обсег в Европа, както беше до 1987 г. В такъв случай полетното им време ще се съкрати до 7−10 минути.

Напълно е разбираемо, че тези нови огнища на опасност ще бъдат взети на прицел от руските ядрени ракети. Разбираемо е и притеснението на европейците, пише изданието. А сега САЩ вземат мерки и за разработването на ракети със среден обсег от ново поколение, като твърдят, че Москва нарушава договора.

Руският президент Владимир Путин обаче има отговор на тези заплахи. Става въпрос за секретната разработка от началото на 90-те години на ХХ век под названието "Куриер". Това е лека междуконтинентална балистична ракета (МБР) с мобилно базиране, която още тогава е била на етап изпитания и са били направени 4 пуска. Тоест, за получаването на готова за действие ракета няба да са необходими нито много време, нито особено много средства.

Особеностите на тази ракета се състоят в това, че тя е с доста по-малки габарити и маса, отколкото тежката междуконтинентална балистична ракета "Топол" и може да бъде транспортирана в автофургони. За уникалните ѝ качества може да се съди и по това, че цялата документация и до днес е строго засекретена.

Така че, коментира руското издание, отговорът на Москва на американската заплаха е в разполагането на МБР "Куриер" в Арктика. Така полетното време на ракетата до територията на САЩ ще се съкрати на до 10 минути.

И това ще гарантира сдържането на американските ядрени амбиции.

Както Владимир Путин заяви през август на хорума "Валдай", руският отговор ще бъде "огледален и незабавен".

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


От категорията

Христо и Марин Генчеви: Европейското GESTAPO отвъд джендаризма

Христо и Марин Генчеви: Европейското GESTAPO отвъд джендаризма -1521733118.jpg

ИК ще даде правно основание ЕС да изгради механизми и да упражнява власт ...

22 март 2018 | 17:38

Симеон Николов: Защо атентаторите са винаги на крачка пред нас? Поуките от терористичните атаки

-1472586819.jpg

Понастоящем като една от основните заплахи за Европа се изтъква завръщането на ...

22 март 2018 | 16:33

Кеворк Кеворкян: Вкиснато лоби

-1460633929.jpg

Нашите политически слабаци обаче се плашат от примера на Унгария, и дори на ...

23 март 2018 | 10:34

Петър Воденски: България и ЕС желаят успех на срещата във Варна. Иска ли същото и Ердоган?

-1521639131.jpg

Като си припомним неотдавнашните полу-горещи инциденти между Турция и Гърция, ...

22 март 2018 | 17:09

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018