"За 243 г „американска изключителност“, интервенционизмът е станал неразделна част от външната политика на Вашингтон

Сергей Лавров: САЩ установяват нов световен ред по закона на джунглата

3895 | 4 юни 2019 | 11:52

Руският външен министър обърна внимание на това, че Съединените щати с ентусиазъм създават образа на „милитаристката Русия“


Съединените щати се опитват да изградят световен ред, който действа на принципа "който е по-силен, той е прав". Това се посочва в статия на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров "За Деня на победата", публикувана на интернет страницата на списанието "Международни отношения", предават ТАСС и Агенция "Фокус".

„Днес, извращавайки миналото, западните политици и пропагандисти искат да принудят обществеността да се съмнява в справедливостта на световния ред, утвърден с Устава на ООН, изготвен в резултат от Втората световна война“, отбеляза той. „Те са взели курс към подриване на съществуващата международно-правова система и замяната ѝ с някакъв „ред, основан на правила“. Но те искат да създадат този ред на принципа „който е по-силен, е прав“, според „закона на джунглата“.

Това, преди всичко, е свързано със САЩ и американските особености на възприятието за историята на ХХ век, продължи министърът.

„Там и досега е разпространена представата за „двете добри войни“, в резултат от които Америка обезпечи своето военно доминиране в Западна Европа и редица други региона на света, укрепи увереността в своите сили, преживя икономически бум, стана световен лидер“, пише Лавров.

Външният министър на Русия обърна внимание на това, че САЩ с ентусиазъм създават образа на „милитаристката Русия“.

„Но по-голямата част от собствената им история е пример за безконечни завоевателни войни. За 243 години на „американска изключителност“, интервенционизмът е станал неразделна част от външната политика на Вашингтон“, посочи той. „Нещо повече, политическият елит на САЩ възприема употребата на сила като естествен елемент от „принуждаващата дипломация“ (coercive diplomacy), предназначена за решаване на най-широк кръг от задачи, включително вътрешнополитически въпроси”.

„Нито една избирателна кампания в САЩ не минава без кандидатите да премерят на себе си тогата на главнокомандващ в действие. „Доказателство за доблестта“ на американския политик се счита готовността да се прибегне до използването на сила по всеки повод, като има много примери за прилагане на тази концепция под различни „благовидни“ предлози - в Гренада през 1983 година, в Панама през 1989 година, Югославия през 1999 година, или в Ирак през 2003 година“, продължи Лавров.

В същото време в Америка почитат падналите си войници, независимо от това, за каква кауза са воювали и през май отбелязват Memorial Day, напомня той. „У никого не възникват подозрения в „милитаризъм“, когато в различни градове на САЩ се провеждат военно-морски паради и авиошоута с участието на военна техника“, отбеляза руският външен министър.

„А всъщност нас ни обвиняват, че помним и отдаваме воински почести на бащите и дедите ни, положили глави в свещената освободителна война, че празнуваме широко и с гордост Деня на победата. Нима Русия или СССР предизвикаха две световни войни? Нима днес ние имаме широка мрежа от военни бази, създадени, за да контролират целия свят?“, заключи Лавров.

 


От категорията

Русия и Германия се договориха за сътрудничество за реализацията на „Северен поток-2“

Снимка: МВнР на Руската федерация-1566457848.jpg

"Приветстваме настроението на германския бизнес да работи активно в ...

22 авг. 2019 | 10:09

Роботът Фьодор предаде репортаж от борда на „Союз МС-14“ (ВИДЕО)

Снимка БГНЕС-1566472218.jpg

Човекоподобната машина започна полета си с фразата на Гагарин - „Поехали“

22 авг. 2019 | 14:09

Зеленски: Русия да върне на Украйна Крим и ще получи място в Г8

-1557665450.jpg

Държавният глава съобщи мнението си във Фейсбук

22 авг. 2019 | 14:03

Мицотакис: Зачитането на правата на гръцкото малцинство в Албания е условие за интеграцията ѝ в ЕС

-1559648922.jpg

Правителството и „Нова демокрация“ винаги ще бъдат на страната на гръцката ...

22 авг. 2019 | 13:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


4 юни 2019 | 12:37Няма друга държава в света ,която още при създаването си да подложи на унищожение хората в бъдещите територии на САЩ ,като индианците.Няма друга държава в света,която е използвала ядреното оръжие за унищожение на цивилни извън военни действия ,като градовете Хирошима и Нагъзаки.Няма друга държава в света ,чиято национална доктрина е чрез силата да налагат световен ред и всяка точка на света да е обект на нац. интереси на САЩ.Няма друга държава в света,която да претендира за символ на демокрацията и да нарушава редовно международното право и закони,прилагане на тази концепция под различни благовидни предлози в Гренада през 1983 година, в Панама през 1989 година, Югославия през 1999 година, или в Ирак през 2003 годинаТази "демократична държава" премахна робството и апартейда чак през 60 те години.И нашите съвременни доморасли политици са готови да се кланят на тази държава станала велика сила като подчинява държавите на света в с


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стилиян Бурханларски


4 юни 2019 | 12:17И България се превърна в елемент от външната политика на САЩ,тук на Балканите и където е необходимо по света с участието ни в т.н. мироопазващи операции.За тази обвързаност с противна на националните ни интереси политика можем да платим висока цена.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.