"За 243 г „американска изключителност“, интервенционизмът е станал неразделна част от външната политика на Вашингтон

Сергей Лавров: САЩ установяват нов световен ред по закона на джунглата

7668 | 4 юни 2019 | 11:52

Руският външен министър обърна внимание на това, че Съединените щати с ентусиазъм създават образа на „милитаристката Русия“


Съединените щати се опитват да изградят световен ред, който действа на принципа "който е по-силен, той е прав". Това се посочва в статия на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров "За Деня на победата", публикувана на интернет страницата на списанието "Международни отношения", предават ТАСС и Агенция "Фокус".

„Днес, извращавайки миналото, западните политици и пропагандисти искат да принудят обществеността да се съмнява в справедливостта на световния ред, утвърден с Устава на ООН, изготвен в резултат от Втората световна война“, отбеляза той. „Те са взели курс към подриване на съществуващата международно-правова система и замяната ѝ с някакъв „ред, основан на правила“. Но те искат да създадат този ред на принципа „който е по-силен, е прав“, според „закона на джунглата“.

Това, преди всичко, е свързано със САЩ и американските особености на възприятието за историята на ХХ век, продължи министърът.

„Там и досега е разпространена представата за „двете добри войни“, в резултат от които Америка обезпечи своето военно доминиране в Западна Европа и редица други региона на света, укрепи увереността в своите сили, преживя икономически бум, стана световен лидер“, пише Лавров.

Външният министър на Русия обърна внимание на това, че САЩ с ентусиазъм създават образа на „милитаристката Русия“.

„Но по-голямата част от собствената им история е пример за безконечни завоевателни войни. За 243 години на „американска изключителност“, интервенционизмът е станал неразделна част от външната политика на Вашингтон“, посочи той. „Нещо повече, политическият елит на САЩ възприема употребата на сила като естествен елемент от „принуждаващата дипломация“ (coercive diplomacy), предназначена за решаване на най-широк кръг от задачи, включително вътрешнополитически въпроси”.

„Нито една избирателна кампания в САЩ не минава без кандидатите да премерят на себе си тогата на главнокомандващ в действие. „Доказателство за доблестта“ на американския политик се счита готовността да се прибегне до използването на сила по всеки повод, като има много примери за прилагане на тази концепция под различни „благовидни“ предлози - в Гренада през 1983 година, в Панама през 1989 година, Югославия през 1999 година, или в Ирак през 2003 година“, продължи Лавров.

В същото време в Америка почитат падналите си войници, независимо от това, за каква кауза са воювали и през май отбелязват Memorial Day, напомня той. „У никого не възникват подозрения в „милитаризъм“, когато в различни градове на САЩ се провеждат военно-морски паради и авиошоута с участието на военна техника“, отбеляза руският външен министър.

„А всъщност нас ни обвиняват, че помним и отдаваме воински почести на бащите и дедите ни, положили глави в свещената освободителна война, че празнуваме широко и с гордост Деня на победата. Нима Русия или СССР предизвикаха две световни войни? Нима днес ние имаме широка мрежа от военни бази, създадени, за да контролират целия свят?“, заключи Лавров.

 


От категорията

Гърция обхваната от бунтове срещу правителствен план за ограничаване на протести

Гърция обхваната от бунтове срещу правителствен план за ограничаване на протести-1594357430.jpg

В отговор пред парламента в Атина демонстранти хвърляха запалителни бомби, а ...

10 юли 2020 | 08:02

Решено! Църквата "Св. София" в Истанбул ще бъде превърната в джамия

-1593666425.jpg

На 2 юли Държавният съвет в Турция – най-висшата административна инстанция в ...

9 юли 2020 | 11:58

Ердоган подписа указа за превръщането на „Света София“ в джамия

-1593696858.jpg

По-рано днес турският административен съд отмени решение от 1934 година, по ...

10 юли 2020 | 18:32

Унгария заплаши с вето възстановителния план на ЕС, ако се обвърже с върховенството на закона

-1584945352.jpg

ЕС възнамерява да отпусне 750 млрд евро в помощ на икономическото ...

10 юли 2020 | 17:59