Снимка: Фейсбук

Русия и Франция ще насърчават запазването на ядреното споразумение с Иран

Сергей Лавров: Стремежът на Париж за засилване на диалога с Москва отговаря на интересите на Русия

1295 | 9 септ. 2019 | 16:11

В руската столица се проведе среща на външните министри и министрите на отбраната на двете страни във формат "2+2"


Инициативите на френския президент Еманюел Макрон за засилване на сътрудничеството с Русия на световната сцена са изцяло в интерес на Москва. Това увери първият дипломат на Москва Сергей Лавров, откривайки среща на външните министри и министрите на отбраната на двете страни във формат „2+2“, предават TACC и Агенция "Фокус".

„Ние положително приехме идеите, които бяха представени от президента на Френската република на 27 август на среща на френски посланици. Фокусът на тези инициативи върху засилване на руско-френското сътрудничество на световната сцена в контекста на нашите усилия за колективно разрешаване на всички съвременни проблеми напълно отговаря на позицията на президента [Владимир] Путин и са в интерес на Руската федерация“, подчерта Лавров.

Изказвайки се на среща на френски посланици на 27 август, седмица след среща с Путин във Форт Брегансон, Макрон заяви, че ерата на западното господство в света приключва отчасти във връзка с „укрепването на новите сили". В речта си Макрон изрази увереност, че развитието на партньорството с Русия е необходимо, за да се създаде „нова архитектура на доверие и сигурност в Европа“.

След срещата си с Лавров министърът на външните работи на Франция Жан Ив Ле Дриан призова за отслабване на напрежението с Русия. „Настъпи времето, моментът е подходящ, за да работим за ограничаване на недоверието", заяви Ле Дриан по време на пресконференцията в руската столица.

На срещата бе обсъдена и ситуацията със сигурността след оттеглянето на САЩ от Договора за премахване на ракетите със среден и и по-малък обсег на действие (ДРСМО), заяви Сергей Лавров.

"Разгледахме подробно ситуацията в сферата на стратегическата стабилност, която се формира след като САЩ напуснаха ДРСМО", отбеляза той. "Позицията ни по този въпрос е известна. Многократно е потвърдена от руския президент Владимир Путин. Няма да поставяме такива системи в онези региони, където няма подобни системи на американско производство."

Русия и Франция възнамеряват допълнително да насърчават запазването на ядреното споразумение с с Иран, обяви още първият дипломат на Москва.

„Съгласихме се да продължим сътрудничеството, за да поддържаме Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. По наши взаимно убеждение, на този план няма алтернатива", подчерта Лавров.

 


От категорията

Мария Захарова: Русия не възнамерява да се отказва от мораториума върху ядрените опити

-1549575156.jpg

Дипломатът обърна внимание на факта, че многократно представители на САЩ на ...

28 май 2020 | 18:10

Скопско издание: Европейският съд в Страсбург отсъди в полза на македонците в България

-1584439911.jpg

Спечелихме голяма победа срещу българската държава в Страсбургския съд по ...

28 май 2020 | 15:50

Ердоган: Стихове от Корана ще звучат в „Света София”

-1512743425.jpg

Турският президент многократно е дразнел Атина с предложенията „Света София”, ...

29 май 2020 | 09:47

Туитър: Указът на Тръмп е реакционен и политически ангажиран

-1590734474.jpg

Президентът на САЩ подписа указ, който има за цел да лиши социалните мрежи от ...

29 май 2020 | 09:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.