Последствията от тази престъпна авантюра ги жънем и до ден днешен, заяви руският дипломат №1

Сергей Лавров: В Либия в момента няма държавност, НАТО я унищожи

3182 | 14 ян. 2020 | 13:05

Той добави, че в момента много страни работят над разрешаването на създадените от Алианса проблеми – Германия, Франция, Италия, както и Алжир, Египет, ОАЕ, Турция, Катар и Русия


В Либия в момента няма държавност, защото тя е била унищожена през 2011 година от НАТО, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости и Агенция "Фокус".

„Последствията от тази авантюра – престъпна, незаконна авантюра – ги жънем и до ден днешен. Преди всичко, разбира се, либийският народ“, заяви той на пресконференция след края на срещата с колегата си от Шри Ланка Динешем Гунадеварден.

Лавров добави, че в момента много страни работят над разрешаването на създадените от Алианса проблеми – Германия, Франция, Италия, както и Алжир, Египет, ОАЕ, Турция, Катар и Русия.

В понеделник в Москва се проведоха преговори между страните в либийския конфликт. Те обсъдиха възможността и условията за деескалация в региона, но не успяха да постигнат консенсус: не всички участници подписаха окончателния документ за примирие. По-специално, командващият Либийската национална армия (ЛНА) маршал Халифа Хафтар не бе сред подписалите.

Ситуацията в Либия

През 2011 г. международна коалиция, ръководена от Съединените щати и НАТО, проведе операция в Либия, която доведе до убийството на Муамар Кадафи и свалянето на режима, съществуващ повече от 40 години.

След това в страната започна остра криза. На изток, в град Тобрук, заседава избран от народа парламент. Той е подкрепен от ЛНА, водена от Хафтар. На запад, в Триполи, правителството на националното съгласие (ПНС), ръководено от Файез Сарадж, се формира с подкрепата на ООН и Европейския съюз.

Двувластието и сривът в системата за сигурност доведоха до увеличаване на активността на въоръжените въстанически групи и терористичните организации. Поради липсата на централизирана власт и обединена армия, Либия се превърна в център за контрабанда, както и транзитен пункт за нелегални мигранти от Африка в Европа.

На 4 април 2019 г. Хафтар започна офанзива срещу Триполи за „освобождение от терористите“. Лоялните на правителството въоръжени сили обявиха старта на ответна операция „Вулкан на гнева“. През последните няколко месеца са убити няколкостотин души, а хиляди са ранени.

 


От категорията

Али Хаменей: Тръмп е клоун! Президентът: Мери си думите!

Али Хаменей: Тръмп е клоун! Президентът: Мери си думите! -1579331489.jpg

"Ако вие стоите до иранския народ, то е само за да го прободете в сърцето ...

18 ян. 2020 | 09:10

Антикорупционното звено на Европа поздрави България за успешно изпълнение на препоръките

-1512718348.jpg

Прекратява се наблюдението по отправените по-рано препоръки за предотвратяване ...

18 ян. 2020 | 08:44

ЕС реже 75% от помощта за Турция за присъединяване към съюза

-1562048144.jpg

Съкращенията не засягат плащанията, свързани със споразумението за бежанците

18 ян. 2020 | 14:11

Кристалина Георгиева похвали разговорите между МВФ и Аржентина

-1562048714.jpg

Преговорите са за преструктуриране на около 100 милиарда от задълженията си

18 ян. 2020 | 09:30

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир


15 ян. 2020 | 01:34Кратко и ясно за да вдянат дебилите :)


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.