Последствията от тази престъпна авантюра ги жънем и до ден днешен, заяви руският дипломат №1

Сергей Лавров: В Либия в момента няма държавност, НАТО я унищожи

6633 | 14 ян. 2020 | 13:05

Той добави, че в момента много страни работят над разрешаването на създадените от Алианса проблеми – Германия, Франция, Италия, както и Алжир, Египет, ОАЕ, Турция, Катар и Русия


В Либия в момента няма държавност, защото тя е била унищожена през 2011 година от НАТО, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости и Агенция "Фокус".

„Последствията от тази авантюра – престъпна, незаконна авантюра – ги жънем и до ден днешен. Преди всичко, разбира се, либийският народ“, заяви той на пресконференция след края на срещата с колегата си от Шри Ланка Динешем Гунадеварден.

Лавров добави, че в момента много страни работят над разрешаването на създадените от Алианса проблеми – Германия, Франция, Италия, както и Алжир, Египет, ОАЕ, Турция, Катар и Русия.

В понеделник в Москва се проведоха преговори между страните в либийския конфликт. Те обсъдиха възможността и условията за деескалация в региона, но не успяха да постигнат консенсус: не всички участници подписаха окончателния документ за примирие. По-специално, командващият Либийската национална армия (ЛНА) маршал Халифа Хафтар не бе сред подписалите.

Ситуацията в Либия

През 2011 г. международна коалиция, ръководена от Съединените щати и НАТО, проведе операция в Либия, която доведе до убийството на Муамар Кадафи и свалянето на режима, съществуващ повече от 40 години.

След това в страната започна остра криза. На изток, в град Тобрук, заседава избран от народа парламент. Той е подкрепен от ЛНА, водена от Хафтар. На запад, в Триполи, правителството на националното съгласие (ПНС), ръководено от Файез Сарадж, се формира с подкрепата на ООН и Европейския съюз.

Двувластието и сривът в системата за сигурност доведоха до увеличаване на активността на въоръжените въстанически групи и терористичните организации. Поради липсата на централизирана власт и обединена армия, Либия се превърна в център за контрабанда, както и транзитен пункт за нелегални мигранти от Африка в Европа.

На 4 април 2019 г. Хафтар започна офанзива срещу Триполи за „освобождение от терористите“. Лоялните на правителството въоръжени сили обявиха старта на ответна операция „Вулкан на гнева“. През последните няколко месеца са убити няколкостотин души, а хиляди са ранени.

 


От категорията

Доскоро Сърбия контролираше пандемията. Сега пандемията контролира Сърбия

Доскоро Сърбия контролираше пандемията. Сега пандемията контролира Сърбия -1594103670.jpg

Междувременно с положителни проби за коронавирус са председателката на ...

7 юли 2020 | 09:33

Проучване в Гърция: Управляващата „Нова Демокрация“ с преднина от 15,9% пред опозиционната СИРИЗА

-1551291950.jpg

Безработицата се нарежда като най-големият проблем, с който страната се ...

7 юли 2020 | 08:35

Учени: Прасетата имат имунитет срещу Sars-CoV-2

Снимка БГНЕС-1594108120.jpg

Прасетата не могат да разпространяват вируса и не представляват потенциален ...

7 юли 2020 | 10:47

Главният инфекционист на САЩ: Всяка ваксина срещу COVID-19 ще има ограничено действие

Снимка БГНЕС-1594107885.jpg

Действието на новата ваксина няма бъде сходно на това на ваксината срещу дребна ...

7 юли 2020 | 10:42