Подобни тези отправят недобри политически послания, когато са включени в правителствен документ, категоричен е бившият премиер

Сергей Станишев: Не Русия е заплаха за сигурността ни, а тероризмът и миграционните потоци!

931 | 14 септ. 2017 | 12:43

По инициатива на президента на ПЕС в Европарламента е събрана подписка с призив към президента на Украйна да наложи вето върху закон, ощетяващ правата на малцинствата


Не Русия е заплаха за националната сигурност на България, а тероризмът и миграционните потоци. Това заяви в кулоарите на парламента президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев. Той коментира правителствения доклад за състоянието на националната сигурност, в който се съдържат подобни тези.

 

„В съзнанието на Българите Русия остава страната дала най-много за освобождението ни от османското владичество“, подчерта бившият премиер. Според него, когато в документ на Министерския съвет се съдържат подобни оценки за Русия, това отправя политически послания към Москва.

„Влошените отношения между ЕС и Русия оказват влияние върху нашите отношения с Русия. Когато се формулират документи от страна на правителството, важно е да се отчитат политическите послания”, каза той. И подчерта: „Аз съм привърженик на диалога с Русия, дори и по трудни теми”.

 

Като лидер на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев повдигна и въпроса за ощетяването на правата на националните малцинства в Украйна. Става дума за законопроекта, приет на първо четене от украинския парламент, с който се налагат ограничения върху използването на майчин език. Темата беше разисквана на редовната среща на българските евродепутати в Страсбург, по инициатива на Станишев.

 

Като резултат български евродепутати подкрепиха отворено писмо до президента на Украйна Петро Порошенко, което призовава за налагане на вето върху новоприетия закон за образованието. Позицията, подкрепена от 38 евродепутати от 6 държави, бе изготвена в отговор на одобрените от Верховната Рада спорни текстове, налагащи ограничения върху достъпа на малцинствата в страната, в това число българското, до обучение на майчин език.

„Повдигнах темата пред българските евродепутати и съм благодарен на колегите ми, че активно подкрепиха инициативата. Андрей Ковачев и Филиз Хюсменова организираха широка подкрепа в техните политически групи“, коментира Станишев.

В писмото, евродепутатите от България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Хърватия изразяват загриженост, че новият закон противоречи на международните ангажименти, поети от Украйна, като част от споразумението за сътрудничество с ЕС, накърнява правата на малцинствата и нагнетява етническо напрежение.

„Българските граждани в Украйна категорично не трябва да стават жертва на вътрешно и външнополитически игри в резултат от един двустранен конфликт. Общата позиция на евродепутати от шест държави-членки, с различна политическа принадлежност, е ясен сигнал, че спазването на правата на европейските граждани в Украйна се следи с внимание от Европейския парламент. Имам уверението, че въпросът ще бъде повдигат официално от делегацията на Европейския парламент, която е на мисия в Киев през следващата седмица", заяви Станишев.

 


От категорията

Цвета Караянчева през сълзи: Мога да се справям със ситуации! Овладявам се, трудно е (видео)

Цвета Караянчева: Мога да се справям със ситуации-1511075767.png

От началото на това Народно събрание има много напрежение, понякога много ...

19 ноем. 2017 | 09:15

Елена Йончева: Не злепоставям България, но е позор да научаваме отвън, какво се случва у нас

Елена Йончева: Не злепоставям България, но е позор да научаваме отвън, какво се случва у нас-1511075237.jpg

Цветан Цветанов каза, че тези факти са известни на службите. Ако тези факти са ...

19 ноем. 2017 | 09:05

Валентин Радев за войната по пътищата: Ще увеличим натиска върху нарушителите

Валентин Радев. Кадър: Канал 3-1511092728.jpg

Причината за инцидента в Ловешко е навлизането на автобуса в насрещната лента ...

19 ноем. 2017 | 14:13

Почина Денис Ершов

Денис Ершов-1511093013.jpg

Бизнесменът си отиде на 56 години след дълга битка с болестта "рак на ...

19 ноем. 2017 | 14:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


14 септ. 2017 | 17:26в основата на изброеното са всички ония,като теб! да не говорим,че изброеното са платени акций,целящи глобално господство! тероризъм в чист вид няма!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.