Президентът на ПЕС коментира обещанието на ЕК да прекрати наблюдението над България в областта на правосъдието

Сергей Станишев: Дано отпадането на мониторинга бъде решителна крачка към Шенген!

1318 | 23 окт. 2019 | 00:06

За тези 12 години този механизъм се превърна в рутина, загуби ролята си на двигател за реформи в страната и започна да се използва политически както у нас, така и в ЕС, написа той във Фейсбук


"Европейската комисия обеща да прекрати мониторинга над България в областта на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност (след като се консултира с Европейския парламент и държавите-членки). Това само по себе си е добра новина", написа в профила си във Фейсбук президентът на ПЕС Сергей Станишев.

 

"За тези 12 години този механизъм се превърна в рутина, загуби ролята си на двигател за реформи в страната и вместо това започна да се използва политически както у нас, така и в ЕС. Някои страни го използваха като основен аргумент, за да ни блокират за Шенген, например. Върховенството на закона трябва да се следи във всички страни-членки на ЕС, а не само в България и Румъния. Новата Европейска комисия вече се ангажира да представи законодателно предложение за нов, широкообхватен общоевропейски механизъм, където критериите да бъдат еднакви за всички", пише още лидерът на европейската левица. 

 

И продължава:
"Разбира се, становището на Комисията не може да бъде индулгенция за никого. Едва ли някой си прави илюзии, че у нас съдебната реформа е приключила, или че необратимо сме преборили организираната престъпност и корупцията. В крайна сметка най-важният критерий си остава доверието на гражданите в съдебната система и институциите, а то е едно от най-ниските в ЕС. Точно тук искам специално да подчертая, че евентуално отпадане на мониторинговите доклади далеч не означава, че ангажиментът на ЕС към върховенството на закона у нас приключва. В днешния доклад ясно се посочва ролята на бъдещия „постмониторингов“ Съвет и интегрирането му в новата, общоевропейска рамка за всеобхватно наблюдение на върховенството на закона. Идеите за обвързването на този бъдещ механизъм с плащанията по еврофондовете трябва да накарат управляващите у нас сериозно да се замислят. Би било наистина разочароващо, ако днес, в навечерието на местните избори бием фанфари, а утре се окажем в една кошница с Полша и Унгария, например.

Искрено се надявам, че евентуалното отпадане на МСП ще бъде решителната крачка на България към Шенген. Също днес, Европейската комисия обяви, че Хърватия е изпълнила техническите критерии за членство в шенгенското пространство и е готова да се присъедини. Би било също наистина разочароващо, ако се окаже, че хърватите са се изравнили с нас само след 5 години еврочленство, и бъдат приети в Шенген дори преди нас, които от 10 години чакаме на вратата. Постигането на тази голяма национална цел изисква да работим заедно с румънците и хърватите срещу двойните стандарти и националния егоизъм в ЕС. "

 


От категорията

Румен Радев: 9% ДДС е работа „на парче“, а държавните бензиностанции – „авантюра“ (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1590569502.jpg

"Ако ще строим държавни бензиностанции по начин, по който се строят ...

27 май 2020 | 11:50

Борисов: Ще съборим старата сграда на детската болница и ще построим нова на същото място (ВИДЕО)

Снимки правителствена информационна служба-1590570306.png

Премиерът разговаря с представители на протестиращи срещу строежа на ...

27 май 2020 | 12:03

БАН: Опитът на Русия да присвои Кирил и Методий е недопустимо изопачаване на историческата истина!

-1494483111.jpg

Странни са твърденията, че светите братя са създали църковнославянския език и ...

27 май 2020 | 11:41

Андрей Ковачев инициира декларация за въздействието на пандемията върху достъпа до здравни грижи

Андрей Ковачев Снимка: ГЕРБ-1590571287.jpg

Документът е изготвен съвместно с Европейското партньорство за подобряване ...

27 май 2020 | 12:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


23 окт. 2019 | 00:26Мониторингът на ЕК над България може да е последен, но наблюдението над страната ни в частта върховенство на закона, правосъдие и свобода на медиите ще се поеме от Съвета на ЕС, като ще бъдат прилагани строги механизми. В това число и замръзяване на еврофондове, което се очаква още в средата на следващата година. серГея също реши да помага на мафията гроб!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.