Пропуснахме своя шанс, не сме алтернатива. Трябва да заложим на обединението, не на разкола, категоричен е лидерът на ПЕС

Станишев: Местните избори били завръщане на БСП. Къде? Загубихме традиционни наши крепости

18676 | 6 ноем. 2019 | 14:52

ГЕРБ победи, но умората от 10-годишното управление, безпринципните коалиции, възмущението от корупцията, безобразията и арогантността създадоха среда за пробиви на опозицията. Те загубиха именно там, където вътрешните им разделения са най-яростни – Русе,


Местни избори' 2019 са пропуснат шанс за БСП, ние не сме алтернатива. Партията се деидеологизира, изолира и капсулира. Няма я в половината български общини. Без спечелени местни избори, не може да се спечелят парламентарни.

Това е оценката на президента на ПЕС Сергей Станишев за завършилите местни избори, която той изрази във Фейсбук.

 

Ето какво написа в социалната мрежа президентът на ПЕС Сергей Станишев:

 

Завръщането на джедаите? БСП да се върне първо към себе си!

Искам от сърце да поздравя всички кандидати на БСП, които постигнаха победа! Тя е извоювана с много вяра и неуморни усилия – стотици разговори и срещи с хората, с тяхната мъка и надежда! Искам да окуража и кандидатите ни, които дадоха всичко от себе си, но не успяха. Защото стартовите позиции бяха твърде неравни, или пък, защото бяха оставени да се борят сами.

И едните, и другите водиха кампания с емоция и чест! Направихме пробиви в Русе, Перник, Благоевград и Разград, а в Шумен и Ловеч малко не ни достигна. Кандидатите ни се изправиха срещу най-организираната и мощна партия в България, която за едно десетилетие пусна здрави корени във властта и изгради стройна пирамида от зависимости и хора, чието благоденствие е неразривно свързано с успеха на ГЕРБ.

Тепърва предстоят задълбочените анализи какво се случи на местните избори. Интерпретациите обаче започнаха. Затова ще споделя някои изводи.

Очевидно е, че ГЕРБ спечелиха местните избори. Да, в условията на ниска избирателна активност, отвращение от изборния процес, корпоративен и купен вот, недопускане на адекватна кампания и политически сблъсък на национално ниво, с негласната подкрепа на ДПС.

Въпреки че ГЕРБ сами подбраха контекста, все по-видимо е, че доминиращата им позиция ерозира. Умората от 10-годишното управление, безпринципните коалиции, възмущението от корупцията, безобразията и арогантността създадоха среда за пробиви на опозицията. Неслучайно, те загубиха именно там, където вътрешните им разделения са най-яростни – Русе, Благоевград, Ямбол, Видин.

На този фон БСП повтори резултатите си от 2015 г. – 61 кметове на общини (в сравнение с 60 на предишните избори) и 1006 общински съветници (сравнени с 930 през 2015 г.). На местните избори БСП е увеличила подкрепата си за листите за общински съветници с 43 367 гласа, от които 41 380 са в София и Русе. В 7 области БСП няма нито един кмет на община, а в други 7 – само по един.

Местни избори 2019 са пропуснат шанс за БСП, защото днес все повече хора търсят алтернатива. От най-ниския резултат на партията са изминали 4 години, маркирани от победа на президентските избори, ерозия и безкрайни скандали в управлението – от “суджукгейт” до “апартаментгейт”. И най-важното, от засилващото се усещане, че се движим по инерция и без ясна посока като държава.

В такава среда резултатите ни са разочароващи. Да, ГЕРБ така печели избори. Не е нещо ново. Със същото се сблъскахме и през 2011 г. – подмяна на резултатите, документирания хаос в зала “Универсиада” и много други факти и нарушения. В годините на разцвета на ГЕРБ, с личен рейтинг на Борисов от 70 %, ние спечелихме 8 кметове на областни градове, 94 кметове на общини, 593 000 гласа за листи и 1167 съветници!

Ако наистина се притесняваме за демокрацията 12 години след пълноправното членство на България в ЕС заради грубия натиск, заплахите и купения вот, питам се какво направихме ние от БСП? Не знаем методите на нашите опоненти? Ако наистина се вълнуваме – как противодействахме? За сравнение, след горчивия опит от 2011 г., по инициатива на БСП, с други партии, от центъра до десницата, на парламентарните избори през 2013 г. организирахме истинско пълно паралелно преброяване, като наехме една от авторитетните европейски компании, организирахме застъпници и наблюдатели. Опазването на честността ни беше важно! На всички партии.

Тази есен не чух призиви за опазване на вота. А БСП не направи и национална кампания – за избирателна активност, за мотивиране на нашите членове и симпатизанти. Останахме си във Фейсбук.

Извън общата загриженост за изборния процес, простото замеряне с числа и самоизмерването с резултати, след избори е време за анализи и разговор вътре в БСП. Знам, че пак ще бъда обвинен във всички грехове, но аз милея за моята партия и съм длъжен да кажа, че ако така продължаваме, БСП няма да спечели следващи парламентарни избори. Нито които и да е следващи избори. Защо?

Защото БСП не е алтернатива. На поредни избори левицата не предложи модерна, задълбочена и експертна политическа оферта. Доживяхме социолозите да ни отреждат мястото на средна партия в изборната нощ, а ние да се борим на места да сме трета политическа сила!

Защото БСП се изолира и капсулира. На поредни избори ние сме сами и тази целена самота се задълбочава. Тук заслужават поздравления Калоян Паргов и Мая Манолова, както и Пенчо Милков и Крум Зарков, които показаха, че ветрилото на подкрепа може да се разтвори и вотът за БСП отново може да стане престижен! Неслучайно, в София и в Русе е и най-големият ръст в гласовете за партията.

Защото БСП се деидеологизира. В кампанията, най-близка до хората, не се чу нито едно ляво послание – за доходи, за политики за децата, за здравеопазване, образование. За битка с огромните неравенства. За жилищната политика. Бяха пропуснати национални протести, за които БСП беше молена за помощ – за заплатите на медицинските сестри и редица други. Стигна се до абсурда синдикатите в България да подкрепят ГЕРБ!

Отвлечена на националистически терен, БСП наля във ВМРО и НФСБ и освободи целия терен в център-ляво. Точно на него се прояви гражданската енергия и немалко кандидати спечелиха места в общинските съвети с традиционни наши послания. А те може би са следващи политически проекти? Ще никнат на територията на модерното ляво, ще привличат гласовете на младите, активните, работещите, на хората от центъра. А БСП ще се топи в самота. В тясната ниша на популизма. Където ръководството я постави.

Защото БСП се авторитаризира. Най-демократичната партия в България реди листи под диктат. Или пък готовите биват подменяни и концесионирани срещу минерални води и бизнес интереси, срещу заиграване и подкрепа от други партии. Цели организации бяха прегазени точно преди изборите – най-крещящият пример е Варна. Но има и Сандански, Чирпан, Монтана... Логичният въпрос е защо? Заради уреден мач на новите стари кметове или заради опита партията да бъде прочистена и подредена удобно за предстоящия вътрешнопартиен пряк избор?

Защото БСП расте само толкова, че да е удобна опозиция на ГЕРБ. Не са мои думи. Взех ги назаем от трима политолози, които коментираха резултатите в неделя. Ще добавя само, че БСП се деполитизира, загуби физиономия и експертност. Години наред точно левицата задаваше тона на цели кампании. Нашите идеи правеха дебата в политиката. Може да сме имали много кусури, но винаги идеите и политиката в кампаниите ни задаваха дневния ред, разказваха бъдещето на българските граждани.

Защото без местни избори не се печелят парламентарни. Доброто ни представяне на изборите през 1999, 2003, 2007 и 2011 г. укрепи позициите ни за националната кампания през 2001, 2005 и 2013 г. Костадин Паскалев и Дора Янкова оглавиха НСОРБ, а Борислав Гуцанов – Асоциация на председателите на общински съвети.

Стои въпросът за целите на тази кампания на БСП? Спечелване на местните избори? Дали? По-скоро устременост към прекия избор през май догодина и саморазправа с вътрешната опозиция. Това също беше съобщено в изборната нощ. Като отметната задача.

Местните избори бяха представени като завръщане. Къде? В стеснената география на половината области в България? С напускането на традиционни наши крепости?

Ако наистина искаме да изиграем епизода със завръщането на джедаите, трябва да сме от добрите. Трябва хората да ни повярват. И да не избират ГЕРБ като по-малкото зло. Нужно е младите и активните хора да припознаят силата в нас, а не в моментни герои. И не, посланията за антикомунизъм при тях не работят. И не могат да служат за оправдание.

Каква е рецептата?
БСП спешно да заложи на обединението, вместо на разкола. Да избере политиката, модерните леви послания, отварянето към центъра. Да се върне към работата по места и завръщането на членове и симпатизанти. Да се завърне към себе си.

Да застане рамо до рамо с европейската левица и да се завърне на страната на промяната, с Будапеща вместо с Орбан.

Тогава всички ще празнуваме голямото завръщане! И да, тогава ще печелим избори! И БСП ще управлява България!

 


От категорията

Проф. Иво Христов: Управлява ни назначена върхушка и тя пребивава в целия политически спектър

Проф. Иво Христов: Управлява ни назначена върхушка и тя  пребивава в целия политически спектър-1582485588.jpg

Той подчерта, че българският приватизационен модел е възпроизвел съветския и е ...

23 февр. 2020 | 21:18

Димитър Недков: "Приватизираният" Левски

-1546534547.jpg

Капитализирането на “търговската марка” Левски прозира зад високопарните ...

23 февр. 2020 | 09:15

Биологичната война на САЩ срещу Китай

Биологичната война на САЩ срещу Китай-1582617492.jpg

В тaкaвa вoйнa вcички cрeдcтвa ca пoзвoлeни и нeзaвиcимo кaкви зaбрaнeни oръжия ...

25 февр. 2020 | 09:56

Кеворк Кеворкян: ГРАБЕЖЪТ

-1568320806.jpg

Понякога пък мен ме пробожда нещо в тази картинка - нещо неясно, но плашещо. И ...

24 февр. 2020 | 22:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


7 ноем. 2019 | 07:33Това е най големият гьонсурат на всички времена! Не знам друг да е предизвиквал такова отвращение като съсела горе на снимката!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


antimultikulti


7 ноем. 2019 | 02:24Точно тоя гнусен шибалник да тръгне да дава оценки, е меко казано гротеско! Точно тая изпедерастена гнида, дето се мляскаше в устата с Лютви Местан. Тоя, дето върна социализма в каменната ера. Ей, джендър,.. ако тъ гепя, щъ тъ шибам докато мърдаш!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


antimultikulti


7 ноем. 2019 | 02:24Точно тоя гнусен шибалник да тръгне да дава оценки, е меко казано гротеско! Точно тая изпедерастена гнида, дето се мляскаше в устата с Лютви Местан. Тоя, дето върна социализма в каменната ера. Ей, джендър,.. ако тъ гепя, щъ тъ шибам докато мърдаш!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


antimultikulti


7 ноем. 2019 | 02:24Точно тоя гнусен шибалник да тръгне да дава оценки, е меко казано гротеско! Точно тая изпедерастена гнида, дето се мляскаше в устата с Лютви Местан. Тоя, дето върна социализма в каменната ера. Ей, джендър,.. ако тъ гепя, щъ тъ шибам докато мърдаш!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незнакомов


6 ноем. 2019 | 22:36Сър Гей, нещастно джендърче, кога ти лично си печелил избори, та сега на умряло куче нож вадиш?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Щерю Щерев


6 ноем. 2019 | 22:21Нагъл ..по нагъл ...Джендър Станишев ! Той е проклятието на БСП ..провалени избори 13 , празнодумство , кариеризъм и Основен Глащатай за приемането на Истамбулската Конвенция ., тоя ми ти човек който няма нито един ден Реален Трудов Стаж ...и седнал пак да дава идиотските си съвети .. абсолютно празен човек ..! Препоръчва .,БСП ..да била възприела модерните леви послания ...демек ..джендърството , секс между родители и деца ..и т.н. Абе , аланкоолу като толкова ти харесват на Сорос ценностите можеш да ги практикуваш примерно с дъщеря си ...а не да набутваш цяла България в глупотевините си . Организацията на БСП била прегазена ....хайде де , и защо моля ..щото там е Гуцанов нежна душица като Станишев ..! А ..далаверите с Дънката ...за тях нещо да кажеш ? Час по скоро цялата банда на Станишев в БСП Миков , Дъбов , Мерджанов , Гуцанов трябва да бъде незабавно изхвърлена от БСП ..иначе ще съсипят Партията !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


6 ноем. 2019 | 21:08Станишев, лъжеш като дърт ром. В Ямбол ГЕРБ загубиха, ами социалистката Катя Георгиева не загуби ли на балотажа от местния бизнесмен Ревански?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


16 ноем. 2019 | 12:47Ревански има местни медии и отдавна ги ползува. Той е защитил хората заради животните и е бил против селоща за бежанци. Заради това населението на Ямбол го е подкрепило. Няма лошо. Нали не е с Герб. Нека го избират.


Лулчев


7 ноем. 2019 | 19:27Бизнесменът Ревански също е млад.


Димитър Степанов


6 ноем. 2019 | 23:07Да, Катя Георгиева загуби в Ямбол от местен бизнесмен, но в Ямболска област на парламентарните и евроизбирите БСП спечели с голяма разлика и размаза ГЕРБ. Все пак Катя Георгиева е млад лидер от времето на Нинова и има време за нея.


Mari Paunova


6 ноем. 2019 | 21:00Станишев престани да позориш БСП с глупави приказки и лъжи! Ти и останалите предатели работите единствено за себе си и шайката и нямате място в тази партия, крайно време е да се освободят от вас! Нинова изправи БСП и независимо от това ,че управляващата мафия опорочи изборите и независимо от вашето предателство, изборния резултат на партията е добър!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


6 ноем. 2019 | 20:52Станишев, кога ти и гласовитите ти съотборници ще се научите да си говорите вътре в партията, а не през медиите? Страх ли те е? От висотата на какъв го правиш и дали това е начинът да помагаш? Освен ако целта не е да вредиш!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Dimitrov


6 ноем. 2019 | 19:39Този на снимката не беше ли джендър? Или двуполов?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Една Българка


6 ноем. 2019 | 19:11От къде изпълзя този ПЛУЖЕК ??? Марш обратно в дупката !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


6 ноем. 2019 | 18:40Сега комунетата от Позитано плюят СерГей и коленичат пред Нинова...утре като я махнат ще плюят и нея...дано не е скоро че такава удобна боксова круша за ГЕРБ като Нинова скоро няма да се роди... Някакъв идиот по долу пише, че Нинова изправила БСП на крака...какви крака бе...БСП лази и диша прахта на ГЕРБ...а след някоя година и на Славчотрифоновата партия...хахаха


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


6 ноем. 2019 | 23:01Дали ще Нинова или друг дигодина, когато председателя на БСП ще се избира от цялата партия не предопределя съществуването и. БСП не е лидерска партия. А ГЕРБ когато БСП го изрита от властта ще се разпадне. Ще поживеем и ще се убедим.


Димитър Степанов


6 ноем. 2019 | 22:57Герберастко актививистче, не се насилвай за пророк. Не ги разбираш тези работи. БСП е демократична партия и е нормално да има различни мнения и критики на лидера в самата партия. В БСП има хора , които критикуват Станишев и такива, които го харесват. Тива важи и за Нинова. В момента никой не е свешена крава в БСП, защото тя е единствената демократична оартия. Това, разбира се в ГЕРБ няма как да се случи. Там е диктатура и страх. ГЕРБ не е партия, а групировка за интереси. БСП лазела и дишала прахта на ГЕРБ. Не, драги социалистите са ридени да летят, а вие да пълзите. Кой ви победи на президентските избори бе, кретенче? Кой си удвой депутатита от 38 на 89? Кой си увеличи евродепутатите? ГЕРБ кога е печелил парламентарни избири с пълно мнозинство? Никога и никога няма да го направи, защото просто няма да съществува. А БСП на два пъти печели абсолютно мнозинство и е на 128 години, 13 години след Освобождението е създадена. Дали ще Нинова или д


Димитър Степанов


6 ноем. 2019 | 22:41Лулчев, не можеш да равиш аналогии с различни етапи. Червенков бе в епохата на Сталинизма, Живков след тази епоха, а Лилов в епохата на капитализма. За Лилов не съм видял много критики от социалистите. Живков си възражда авторитета, както и Червенков, защото реалната оценка я дава времето. Тези черти, които приписваш на социалистите са си чисто български и важат за всички българи.


Лулчев


6 ноем. 2019 | 21:05Вярно е това,че ако махнат Нинова и по нея ще плюят, но това са социалистите.Ако вождът им каже и майка си ще продадат, а после, когато вожда падне изведнъж им се отварят очите и може да си го плюят навеки.Животът го е доказал. Така е било и с Вълко Червенков, Живков, Лилов и т.н.


Иванов


6 ноем. 2019 | 18:13Станишев, Станишев, ти си последният празнодумец, който има право на каквито и да е анализи, още по малко пък да критикуваш БСП. Твоят принос и на твоите бивши колеги, Първанов, Миков и Дончева доведоха партията до пълен разпад. На празни приказки и лозунги както виждаш вече никой не вярва. Останаха да гласуват само ортодоксалните социалисти. Виж какво е казал за такива като тебе и Бойчето един мъдрец. Омар Хаям Колкото по ниско е душата на човек, толкова по високо вирнат е носа му. Носа си разпростира той дотам, дорде душата му не е дорасла. В живота често грешки правим и губим тези, на които държим. Стараем се на чуждите да се понравим, понякога от близкия страним. Величаем тези, които за нас не струват, най верните ще предадем. Обиждаме, които ни обичат и извинение очакваме сами. Е ПОНРАВИХМЕ СЕ . НА АНГЛИЧАНИ НА АМЕРИКАНЦИ НА ГЕРМАНЦИ , а собствения си народ го лъжем най безсрамно


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


6 ноем. 2019 | 18:13Станишев, Станишев, ти си последният празнодумец, който има право на каквито и да е анализи, още по малко пък да критикуваш БСП. Твоят принос и на твоите бивши колеги, Първанов, Миков и Дончева доведоха партията до пълен разпад. На празни приказки и лозунги както виждаш вече никой не вярва. Останаха да гласуват само ортодоксалните социалисти. Виж какво е казал за такива като тебе и Бойчето един мъдрец. Омар Хаям Колкото по ниско е душата на човек, толкова по високо вирнат е носа му. Носа си разпростира той дотам, дорде душата му не е дорасла. В живота често грешки правим и губим тези, на които държим. Стараем се на чуждите да се понравим, понякога от близкия страним. Величаем тези, които за нас не струват, най верните ще предадем. Обиждаме, които ни обичат и извинение очакваме сами. Е ПОНРАВИХМЕ СЕ . НА АНГЛИЧАНИ НА АМЕРИКАНЦИ НА ГЕРМАНЦИ , а собствения си народ го лъжем най безсрамно


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


6 ноем. 2019 | 18:13Станишев, Станишев, ти си последният празнодумец, който има право на каквито и да е анализи, още по малко пък да критикуваш БСП. Твоят принос и на твоите бивши колеги, Първанов, Миков и Дончева доведоха партията до пълен разпад. На празни приказки и лозунги както виждаш вече никой не вярва. Останаха да гласуват само ортодоксалните социалисти. Виж какво е казал за такива като тебе и Бойчето един мъдрец. Омар Хаям Колкото по ниско е душата на човек, толкова по високо вирнат е носа му. Носа си разпростира той дотам, дорде душата му не е дорасла. В живота често грешки правим и губим тези, на които държим. Стараем се на чуждите да се понравим, понякога от близкия страним. Величаем тези, които за нас не струват, най верните ще предадем. Обиждаме, които ни обичат и извинение очакваме сами. Е ПОНРАВИХМЕ СЕ . НА АНГЛИЧАНИ НА АМЕРИКАНЦИ НА ГЕРМАНЦИ , а собствения си народ го лъжем най безсрамно


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.