Сесилия Малмстрьом Кадър: YouTube

Съюзът трябва да има по-централизирана външна политика, смята отиващият си еврокомисар по търговията

Сесилия Малмстрьом: ЕС не е добре подготвен да се изправи срещу Китай и САЩ

1909 | 9 окт. 2019 | 20:54

"Със всичките си досегашни успехи Европейският съюз всъщност не е готов да се справи с променящия се свят и с новия световен ред и да бъде водеща глобална сила", категорична е тя


Европейският комисар по търговия Сесилия Малмстрьом заяви пред "Файненшъл таймс", че ЕС трябва да направи повече, за да отстоява своя бизнес в лицето на агресивен Китай и протекционистки САЩ. Тя предупреди, че е необходимо "сериозно мислене" за това как съюзът да проектира своите външни цели и тези за сигурност, предава БНР.

Г-жа Малмстрьом посочи, че петте години, докато тя беше търговският преговарящ на Брюксел, са я убедили, че ЕС все още не е добре оборудван, за да бъде водеща глобална сила и трябва да бъде по-строг, с по-централизирана външна политика и по-строги правила, за да се гарантира, че европейските компании могат да се конкурират на честна база със задграничните им конкуренти.

"Със всичките си досегашни успехи Европейският съюз всъщност не е готов да се справи с променящия се свят, със световния ред, при който имаме агресивен Китай и в който имаме едни Съединени щати, което вече не са традиционният силен трансатлантически партньор", отбеляза европейският комисар.

Тя посочи бавния напредък на преговорите с Пекин относно договор за отваряне на китайските пазари за европейски инвестиции като доказателство, че ЕС не използва политическата си сила в подкрепа на своите икономически цели.

Коментарите на напускащия поста комисар по търговията, който описва себе си като "горд либерал", са знак за промяна в настроението в Брюксел, посочва "Файненшъл таймс".

Изданието напомня, че Урсула фон дер Лайен, която в края на месеца поема поста председател на Европейската комисия, обеща да превърне ЕС в по-силен "геополитически" участник, способен да отстоява общите си интереси. Това включва предаване на по-големи правомощия на Маргрете Вестагер, най-върховният европейски представител в областта на конкуренцията, за да може тя да регулира дейността на американските технологични компании.

В политическата програма, тясно приведена в съответствие с целите на г-жа Фон дер Лайен, Сесилия Малмстрьом заяви, че страните-членки на ЕС трябва да се откажат от националното си вето по отношение на външната политика на ЕС. Тя също така одобрява плановете да се затруднят чуждестранните компании да се състезават за обществени поръчки в рамките на ЕС, ако на европейските компании не се предлагат подобни възможности извън блока.

Малмстрьом също така призова за широко използване на нова система на ЕС за преглед на чуждите поглъщания на европейски компании - ход, предизвикан от опасенията на правителствата относно китайските придобивания на обещаващи европейски технологични компании.

"Има обаче различия в рамките на Европейския съюз по отношение на това как да се позиционираме с Китай“, каза тя и добави: "Някои са по-меки, други по-твърди, трети пък са силно зависими".

Г-жа Малмстрьом също така отбеляза, че Световната търговска организация (СТО), която контролира глобалната търговия, е навлязла в криза, която надхвърля заплахата от протекционистките политики на президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Кризата на СТО е по-голяма от политиката на Тръмп. От доста време е трудно да се вземат решения и някои от критиките, които администрацията на Тръмп изразява, могат да бъдат напълно споделени", посочи европейският комисар.

Като пример за дълбоко вкоренените проблеми на международната институция, тя посочи факта, че "две трети от страните членки в СТО се самоопределят като развиващите се страни и по този начин се изключват от задълженията, които имаме останалите от нас“.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че първите две години на г-жа Малмстрьом като еврокомисар по търговията бяха доминирани от популярната враждебна реакция срещу търговските преговори със САЩ и Канада, като Брюксел положи усилия да направи разговорите по-прозрачни и да се справи с опасенията, че многонационалните компании могат да преодолеят местните европейски разпоредби.

Докато тя се опитваше да задържи плаваща търговската политика на ЕС, през Атлантическия океана дойде истинска буря с президентските избори в САЩ и тяхното спечелване от Доналд Тръмп, чиято мантра , че "търговските войни са добри и лесно се печелят".

В отговор Брюксел удвои усилията си да сключи сделки със страните, които г-жа Малмстрьом често описва като "приятели-единомишленици", в опит да засили международната търговска система. ЕС подписа най-голямата двустранна търговска сделка в света с Япония и приключи 20-годишните преговори с Южноамериканския блок Меркосур.

Въпреки това ратификацията на сделката Меркосур е изправена срещу все по-силно противопоставяне на европейските земеделски стопани и от възмущението на общественото мнение от неспособността на бразилския президент Жаир Болсонаро да защити тропическите гори на Амазонка, което нарушава международните ангажименти за справяне с климатичните промени.

"Бразилия трябва да направи това, което обеща. Разбира се, ако те не го правят, смятам, че това споразумение много трудно ще бъде ратифицирано," подчерта Малмстрьом.

 


От категорията

ЕК: Няма да коментираме специфичните събития в България. Очите ни не са широко затворени

-1567945891.jpg

Колкото до цялостния подход на ЕС и Комисията за върховенството на закона в ...

13 юли 2020 | 14:16

Чавушоглу: Решението за „Света София” е законно

-1584953246.jpg

Министърът отново разкритикува Гърция, като отбеляза, че тя не зачита ...

13 юли 2020 | 16:08

Ердоган и Тръмп договориха сътрудничеството си в Либия

-1552287379.jpg

Лидерите постигнаха съгласие за по-тясно сътрудничество за постигане на ...

14 юли 2020 | 22:04

Меркел: Защитата на Европа от страна на САЩ вече не се подразбира от само себе си

-1588439059.jpg

В момента Германия е председател на Съвета на ЕС. Един от приоритетите на ...

14 юли 2020 | 17:24