Лъчезарната Бистра Иванова е днешният гост в „Гурме“. Интересите на чаровната млада дама са многообразни - от доброволчество до литература и граждански права, но един от най-любопитните акценти в ежедневието й е посветен на идеята „Мулти Култи“, първо по рода си сдружение в България, чийто фокус са кулинарните традиции и кухните по света.
През трите години от дейността на „Мулти Култи“ домакини от Европа, Северна и Южна Америка, Африка, Близкия и Далечния изток са представили страните си чрез автентични ястия, музика, песни, танци, филми. От 2013 г. сдружението развива и своя карта на София, на която представя автентични чуждестранни и български ресторанти, пекарни, сладкарници, магазини от над 20 държави. От догодина плановете са за разширяване на картата в цялата страна.
Бистра признава, че от ученичка се изкушава от чуждестранните кухни, а от 10 години е вегетарианка. „Започнах да се интересувам все повече от здравословното хранене, коя храна как е приготвена и с какво съчетана, ме прави здрава и щастлива. Днес се старая да се храня сезонно и поне 50% от менюто ми да се състои от сурови плодове и зеленчуци“, допълва Иванова.
Необходими продукти
300 г прясна морска риба
сокът на 4 лимона
5 скилидки чесън
2 с.л. селъри
2 с.л. пресен джинджифил
1/2 глава червен лук
пресни люти чушки на вкус
2 ч.л. ситно нарязан кориандър
сол и черен пипер
За гарнитурата:
1 варен сладък картоф
2 листa маруля
1-2 с.л. царевица
Начин на приготвяне
1. Избраната морска риба се нарязва на кубчета.
2. Маринова се в лимоновия сок, ситно нарязаните скилидки чесън, ситно нарязаното селъри, ситно нарязания кориандър, джинджифила, нарязан на тънки ивици, лютите чушки на кръгчета, солта и черния пипер. Оставя се да престои така 12-15 минути.
3. След като е минало необходимото време и рибата се е мариновала, в чинията за сервиране се подготвя канапе от зелена салата и две филийки предварително сварени сладки картофи. Ястието се покрива с нарязания на кръгчета червен лук, зрънца царевица и люти чушки.
За приготвянето на севиче по оригиналната перуанска рецепта може да се използва всеки вид морска риба, стига да е прясна и да не е замразявана. Най-често се взема риба халибут.