Йорданка Благоева в градината, където отглежда над 90 различни видове растения и билки. Снимка Десислава Веселинова

В Покана за пътуване тази неделя от 18 до 19 часа по програма Христо Ботев на БНР

Шампионката Йорданка Благоева живее в енергиен рай с над 90 вида растения

7678 | 29 септ. 2018 | 21:34

Студентът по режисура от НАТФИЗ Любослав Неделчев тъси баланс по стъпките на Свети Иван Рилски. Желязната църква в Истанбул е строена 33 години

Йорданка Благоева в градината, където отглежда над 90 различни видове растения и билки.
Снимка Десислава Веселинова

-1538246663.jpgЙорданка Благоева обикаля България и представя документалния филм „Отвъд скока“  по покана на села и градове.-1538246632.jpgНеотдавна Йорданка Благоева беше в Япония с внука си  Борис, който върви по стъпките на баба си и вече постига първите си добри резултати в сектора за скок височина, под ръководството на треньора Иван Ралчев. Успешно съчетава спорта и ученето в японската -1538246598.jpgЖелязната църква, заснета с дрон-1538246558.jpgСелфито, когато достигнеш върха е задължително.-1538246522.jpgСтудентът по режисура Любослав Неделчев (на преден план)  с приятел по стъпките на Иван Рилски.-1538246491.jpgФеня Декало-1538246425.jpgИскра Декало-1538246400.jpg

Помните ли онова стихотворение на Валери Петров „Ех, младостта е лесно нещо, когато си младеж“. Нищо подобно! Младостта е лесна във всяка възраст.  А общуването с природата и пътешествията й действат като увеличително стъкло.

 

Гостенката в това издание на Покана за пътуване  със сигурност ще подейства ободряващо всекиму. И петимата й внуци я наричат екшън-баба. Тя неотдавна отпразнува 70-ата си годишнина и не спира да обикаля страната с документалния филм за живота й „Отвъд скока”. Йорданка Благоева е най-известната жителка на родното си село  Горно Церовене, не само защото е  единствената поставила световен рекорд, ами понеже не спира да го хвали. В сърцето си, обаче тя къта две села, а съпругът й Вальо е заврян зет и в двете.

 

Данчето отглежда своя лична райска градина в еергийно заредена зона. От нея оптимизмът струи, а любовта й към живота -  заразява околните. Тя продължава да пътува по света, но общуването с растенията, земята и младите хора поддържа духа й свеж и ведър. Благоева разкрива тайната защо ако някога я арестуват, това ще е за кражба на цвете.

 

Предпочитаната от родолюбците рубрика „50 места от българската история отвъд България“ този път е за Желязната църква в Истанбул и нейната история.

 

Квинтесенция на глобализацията! Кореспондентките на БНР в Израел Феня и Искра Декало съсипват пътуването си до Рим, заради американски пътеводител, купен в София. Изводът от неблагополучията им е, че ако човек иска да отметне всички забележителности не бива да се доверява само на един гид, ами да търси информация от няколко източника.

 

Вместо да отиде на нощен клуб с приятели, студентът по режисура в НАТФИЗ  Любослав Неделчев хваща гората. Буквално. Избира да тръгне по стъпките на най-българския светец, отшелник, небесен закрилник и покровител на нашия народ Иван Рилски и… чудесата започват да се случват. Още в София превоз до Скрино, родното село на светеца, му предлага сина на Марин Карадимитров, известен навремето като най-паметливият човек в света.

 

Тъй като никога не бях чувала за подобен българин, тутакси направих справка в Гугъл. Оказа се, че странстващият книжар е открит от проф. Александър Балабанов. Той му урежда публичен изпит в 45-а аудитория на Софийския университет. Екзаминаторът проф. Спиридон Казанджиев е изумен. Марин Карадимитров надминава с 40 световния рекорд за запомняне на числа от един прочит. Той можел да запамети и да възпроизведе в обратен ред близо 6000 цифри. Известният феномен в онзи период Пико фон Мирандола наизустява 2000 думи, българинът с 1000 повече. Но да научим от Любослав Неделчев повече за неговото пътуване към отшелничеството вътре в себе си.

 

Бъдещият режисьор се потапя в природата, за да се вгледа във важните неща по пътеките на Свети Иван Рилски и отшелниците-исихасти.

Вдъхновяващо е, когато в Покана за пътуване гостуват млади хора, от които на чувствителност и мъдрост могат да се научат и беловласите.

Не забравяйте да надниквате на страницата ни във Фейсбук, където сезонът на наградите е открит 

https://www.facebook.com/pokanazapatuvane/

 Филмът за Желязната църква на Стилиян Иванов

Студентът по режисура от НАТФИЗ Любослав Неделчев тъси баланс по стъпките на Свети Иван Рилски. Желязната църква в Истанбул е строена 33 години

От категорията

Светлана Тилкова-Алена: 2019 е изключително подходяща за пътешествия
(Видео)

Председателят на Виенския клуб Мария Нейкова, неговият секретар Светлана Тилкова-Алена и Магдалена Гигова при предишното издание на Виенския бал.
Снимка Андрей Тилков
-1550310239.jpg

Клара Армандова за пиесата „Мелодия“ и постановките си в Лондон и Портланд. Как ...

16 февр. 2019 | 11:59

Наталия Гуркова в любимия балетен костюм на Маша Илиева
(Галерия)

Наталия Гуркова в любимия  балетен костюм на Маша Илиева-1550216604.jpg

Първият брой на “Те са!” с 110 000 гледания. Режисьорът Стилиян Иванов е ...

15 февр. 2019 | 09:41

Самолетът на Дженифър Анистън и Кортни Кокс кацна аварийно
(Галерия)

Самолетът на Дженифър Анистън и Кортни Кокс кацна аварийно. Снимка БНТ-1550329306.jpg

Холивудските актриси заедно с група приятели, излетели от Международното летище ...

16 февр. 2019 | 16:59

Папараци снимаха Джони Деп в центъра на Белград
(Галерия)

Сръбската аренби звезда Ивана Николич флиртува с холивудската звезда-1550172243.png

Сръбската аренби звезда Ивана Николич флиртува с холивудската звезда

14 февр. 2019 | 21:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.