Панорама "Особен поглед", 17-23 септември

Входът за прожекциите в кино „G8 Cinema“ е свободен

Шедьоври на български жени режисьорки представят в столицата от 17 до 23 септември

892 | 4 септ. 2019 | 13:04

Панорамата „Особен поглед“ стартира в деня на София. Ще бъдат показани 14 ленти на режисьорки от всички поколения. Ударното начало поставя култовият филм „Лавина“, чието заснемане е било забранявано в продължение на осем години


На празника на столицата, 17 септември стартира проект „Особен поглед“ – Панорама на филми на жени режисьорки в българското игрално кино“. В рамките на една седмица, от 17 до 23 септември, на панорамата ще бъдат показани общо 14 филма, дело на талантливи авторки от всички генерации – от поколението на първите жени режисьорки в родното игрално кино до младите дами, направили наскоро своя творчески дебют.

 

Събитието ще се състои в кино „G8 Cinema“ в София. Гражданите и гостите на столицата ще могат да гледат по две прожекции на ден – първата от 17:30, а втората от 19:30 часа, като след всяка от тях ще има и разговор със зрителите. Входът за всички прожекции е свободен.

 

Сред заглавията, включени в програмата, има любими филми от 80-те и 90-те години на миналия век, привлекли внимание и пожънали голям зрителски успех. Специален акцент е поставен на съвременни продукции от последните години, чиито режисьорки са получили високо признание за творчеството си у нас и в чужбина.

 

Зрителите ще имат възможност да гледат майсторски режисираните превъплъщения на обичани актьори от различни поколения – емблематични имена на българското кино и съвсем млади актьорски открития.

 

Още в първия ден панорамата ще предложи две класики, част от топ 100 на най-любимите български кинозаглавия. Ударното начало поставя култовият филм „Лавина“ на режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков. Заснемането на продукцията е забранявано в продължение на осем години и още с излизането си на екран през 1982 година тя предизвиква изключителен интерес. „Лавина“ е единственият български филм от типа „филм катастрофа“ – стил, който е атрактивен както за времето си, така и днес в световен мащаб.

 

Същата вечер зрителите ще могат да гледат още един знаков филм – „Привързаният балон“ на режисьорката Бинка Желязкова. Киношедьовърът, който представлява сатирична притча за националния характер на българите, в миналото е забраняван за показ в продължение на десетилетия.

 

И следващите дни от програмата също са изпълнени с вълнуващи филми. Всички те представят по неповторим начин специфичния почерк, с който авторките през годините разказват истории, интерпретирайки през призмата на женската сетивност както актуалните обществени явления, така и вътрешния свят на човека.  

 

Проектът „Особен поглед“ – панорама на филми на жени режисьорки в българското игрално кино“ е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община и се реализира от продуцентска къща „Адела Медия“.

Епицентър.бг е медиен партньор на проекта

Анонс на всички филми в панорамата и програмата може да видите тук Diplqnka


От категорията

Илияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури
(Галерия)

Илияна Йотова откри изложбата “Докосване на Рая” на грузинския художник Георги Сисаури-1582136692.jpg

85 творби от които 38 калиграфски букви, 30 графики и 17 ръкописа са ...

19 февр. 2020 | 20:23

Изложба „Нашенци" и първи издания на Чудомир в Столична библиотека
(Галерия)

Изложба „Нашенци" и първи издания на Чудомир  в Столична библиотека -1582013430.jpg

Експозицията ще бъде открита от Борис Кърчев, председател на Управителния ...

18 февр. 2020 | 10:09

Иван Гранитски: Поетът на нравствената непримиримост Иван Есенски на 70 години
(Галерия)

-1577442687.jpg

Този поет разтърсващо страда, че честните песни днес не се калесват, че е пълно ...

20 февр. 2020 | 16:29

Българският актьор Самуел Финци води 70-ото издание на Берлинале
(Галерия)

-1581520393.jpg

В програмата са включени около 340 филма, 18 от тях ще се състезават за ...

20 февр. 2020 | 13:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.