Панорама "Особен поглед", 17-23 септември

Входът за прожекциите в кино „G8 Cinema“ е свободен

Шедьоври на български жени режисьорки представят в столицата от 17 до 23 септември

640 | 4 септ. 2019 | 13:04

Панорамата „Особен поглед“ стартира в деня на София. Ще бъдат показани 14 ленти на режисьорки от всички поколения. Ударното начало поставя култовият филм „Лавина“, чието заснемане е било забранявано в продължение на осем години


На празника на столицата, 17 септември стартира проект „Особен поглед“ – Панорама на филми на жени режисьорки в българското игрално кино“. В рамките на една седмица, от 17 до 23 септември, на панорамата ще бъдат показани общо 14 филма, дело на талантливи авторки от всички генерации – от поколението на първите жени режисьорки в родното игрално кино до младите дами, направили наскоро своя творчески дебют.

 

Събитието ще се състои в кино „G8 Cinema“ в София. Гражданите и гостите на столицата ще могат да гледат по две прожекции на ден – първата от 17:30, а втората от 19:30 часа, като след всяка от тях ще има и разговор със зрителите. Входът за всички прожекции е свободен.

 

Сред заглавията, включени в програмата, има любими филми от 80-те и 90-те години на миналия век, привлекли внимание и пожънали голям зрителски успех. Специален акцент е поставен на съвременни продукции от последните години, чиито режисьорки са получили високо признание за творчеството си у нас и в чужбина.

 

Зрителите ще имат възможност да гледат майсторски режисираните превъплъщения на обичани актьори от различни поколения – емблематични имена на българското кино и съвсем млади актьорски открития.

 

Още в първия ден панорамата ще предложи две класики, част от топ 100 на най-любимите български кинозаглавия. Ударното начало поставя култовият филм „Лавина“ на режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков. Заснемането на продукцията е забранявано в продължение на осем години и още с излизането си на екран през 1982 година тя предизвиква изключителен интерес. „Лавина“ е единственият български филм от типа „филм катастрофа“ – стил, който е атрактивен както за времето си, така и днес в световен мащаб.

 

Същата вечер зрителите ще могат да гледат още един знаков филм – „Привързаният балон“ на режисьорката Бинка Желязкова. Киношедьовърът, който представлява сатирична притча за националния характер на българите, в миналото е забраняван за показ в продължение на десетилетия.

 

И следващите дни от програмата също са изпълнени с вълнуващи филми. Всички те представят по неповторим начин специфичния почерк, с който авторките през годините разказват истории, интерпретирайки през призмата на женската сетивност както актуалните обществени явления, така и вътрешния свят на човека.  

 

Проектът „Особен поглед“ – панорама на филми на жени режисьорки в българското игрално кино“ е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община и се реализира от продуцентска къща „Адела Медия“.

Епицентър.бг е медиен партньор на проекта

Анонс на всички филми в панорамата и програмата може да видите тук Diplqnka


От категорията

Изложба живопис Христо Христов

Тракийски принцеси оживяват
(Галерия)

Експозицията „Тракийски принцеси“ може да бъде видяна в Българския културен институт във Варшава до края на октомври.

                                               -1569090590.jpg

Звън на копита, тропот на бойни шлемове и маски, шепот на злато, аромат на земя ...

21 септ. 2019 | 21:26

Дили Бозаджиева представи в Доха българските традиции с картини от вълна
(Галерия)

Дили Бозаджиева представи в Доха българските традиции с картини от вълна-1568881284.jpg

Посланик Метин Казак и художничката посрещнаха видни гости в културното селище ...

19 септ. 2019 | 11:20

Започнаха XV-ите Национални културни празници „Албена 2019"
(Галерия)

Започнаха националните културни празници "Албена 2019"
-1568816707.png

На 18 септември групата писатели, водена от издателя чл. кор Иван Гранитски ще ...

18 септ. 2019 | 15:51

Иван Гранитски: "Записки върху Записките" на Любомир Котев е едно увлекателно духовно пътешествие
(Галерия)

-1558446330.jpg

Духовното търсачество постоянно тласка този автор към художествените и ...

20 септ. 2019 | 13:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.