Павел Вана

У нас водната енергия имала висока политическа подкрепа

Шефът на „Енерго-Про“: Сделката за ЧЕЗ е непрозрачна, в България тормозят инвеститорите с проверки

18559 | 2 апр. 2018 | 17:30

Ние в енергийния бизнес повече от 20 години и никога не сме срещнали нещо подобно преди, казва Павел Вана


Изпълнителният директор на чешкото "Енерго Про" Павел Вана атакува конкурентите си от ЧЕЗ, обявявайки, че търгът за активите им в България не е бил достатъчно прозрачен и не се е провел по правилата.

 

"Честно казано, ние сме в енергийния бизнес повече от двадесет години, най-вече на източните пазари. Никога не сме срещнали нещо подобно преди. Стандартният търг за такава продажба на активи изглежда по съвсем различен начин и има ясни правила, което не може да се каже за продажбата на активите на ЧЕЗ в България", каза Вана пред изданието euro.cz

 

Той коментира и "лошия" опит, който енергийните компании добили в България. "Част от местните политици призовават за национализация, министри и длъжностни лица тормозят чуждестранни инвеститори с постоянни проверки и глоби за спорни пропуски на компаниите", посочва изпълнителният директор на "Енерго Про". 

 

Павел Вана разказва и за желанието на неговата компания да придобие активите на ЧЕЗ в България, за чиито купувач бе избрана Гинка Върбакова и нейната "Инерком". 

 

"Ние многократно декларирахме нашия интерес, защото сме активни в България. Притежаваме една трета от разпределителната мрежа. Знаем как да се държим на пазара и предлагаме възможни синергии. Управлението и на друга мрежа би било от полза за нас. ЧЕЗ в крайна сметка избра друг кандидат, ние уважаваме този избор. Въпреки че трябва да кажа категорично, че имаме големи съмнения относно прозрачността на целия процес по продажбата", обяснява Вана.

 

В допълнение той казва, че бизнес средата в страната ни е "нормална". И отбелязва, че на българския пазар "Енерго Про" се опитва да оптимизира разходите и да генерира повече електроенергия. "Подобни са и дистрибуционните компании, които притежаваме в Грузия и България. Водата е естествен източник на енергия и следователно водната енергия има висока политическа подкрепа", казва Павел Вана.

 

Неотдавна и собственикът на "Енерго Про" - Яромир Тесарж, оспори прозрачността на процедурата за продажба на българските активи на ЧЕЗ в България. Неговата компания първоначално бе спрягана за почти сигурен купувач на бизнеса на конкурента си в България, но след това стана ясно, че CEZ е избрала малко известното българско дружество "Инерком България" на Гинка Върбакова от Пазарджик.


От категорията

БНБ: Чуждите инвестиции се сринаха с 550 млн. евро към края на ноември 2018 г

-1445605238.jpg

Най-големите нетни преки инвестиции в нашата страна за първите единадесет ...

18 ян. 2019 | 13:11

През 2019 г. клиентите на „Топлофикация Бургас” ЕАД могат да получават електронно фактурите си

 „Топлофикация Бургас” ЕАД-1547800433.jpg

„Години наред нашата Топлофикация задържат най-ниските цени за парно в ...

18 ян. 2019 | 10:29

КРИБ: Заставаме зад интересите на голямата част от своите членове

КРИБ: Заставаме зад интересите на голямата част от своите членове-1547832905.jpg

Председателят на КРИБ никога и по никакъв начин не се е обявил против закона. ...

18 ян. 2019 | 19:33

Андрей Делчев: Нелегални бензиностанции у нас кешират горива, скрити от държавата

Андрей Делчев: Нелегални бензиностанции у нас кешират горива, скрити от държавата -1547828869.jpg

Нека всички, които искат да имат бензиностанция и искат да правят търговия, се ...

18 ян. 2019 | 18:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


2 апр. 2018 | 18:43ЧЕЗ са предпочели българския купувач. Чудесно. По добре при българката Гинка, отколкото при чехът Яромир. Така и печалбите няма да се репатрират към чужди търговски поделения и чужди директори с десетки хиляди заплати няма да има. Ще се назначават български управители и специалисти.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


2 апр. 2018 | 20:52Василе, нищо няма да ''консолидира''. Банка кредитор ще финансира покупката на акциите от ЧЕЗ, срещу залог на самите акции. Участието на Гинка със собствени средства ще е минимално в рамките на вече депозираните средства 5 8млн. В което няма нищо лошо. И не са 500 милиона. Не вярвай на писанията на журналята. Те бъркат дълговете на дружеството с оценката на предприятието, с цената на акциите (67%) Това са три различни неща.


Васил Здравков


2 апр. 2018 | 20:09Тази Гинка не може да консолидира 500 млн. евро чисти пари. Най вероятно зад нея стои мафия.


Gergana Stamenova


2 апр. 2018 | 18:49Тролче, по добре млъкни!