Павел Вана

У нас водната енергия имала висока политическа подкрепа

Шефът на „Енерго-Про“: Сделката за ЧЕЗ е непрозрачна, в България тормозят инвеститорите с проверки

18361 | 2 апр. 2018 | 17:30

Ние в енергийния бизнес повече от 20 години и никога не сме срещнали нещо подобно преди, казва Павел Вана


Изпълнителният директор на чешкото "Енерго Про" Павел Вана атакува конкурентите си от ЧЕЗ, обявявайки, че търгът за активите им в България не е бил достатъчно прозрачен и не се е провел по правилата.

 

"Честно казано, ние сме в енергийния бизнес повече от двадесет години, най-вече на източните пазари. Никога не сме срещнали нещо подобно преди. Стандартният търг за такава продажба на активи изглежда по съвсем различен начин и има ясни правила, което не може да се каже за продажбата на активите на ЧЕЗ в България", каза Вана пред изданието euro.cz

 

Той коментира и "лошия" опит, който енергийните компании добили в България. "Част от местните политици призовават за национализация, министри и длъжностни лица тормозят чуждестранни инвеститори с постоянни проверки и глоби за спорни пропуски на компаниите", посочва изпълнителният директор на "Енерго Про". 

 

Павел Вана разказва и за желанието на неговата компания да придобие активите на ЧЕЗ в България, за чиито купувач бе избрана Гинка Върбакова и нейната "Инерком". 

 

"Ние многократно декларирахме нашия интерес, защото сме активни в България. Притежаваме една трета от разпределителната мрежа. Знаем как да се държим на пазара и предлагаме възможни синергии. Управлението и на друга мрежа би било от полза за нас. ЧЕЗ в крайна сметка избра друг кандидат, ние уважаваме този избор. Въпреки че трябва да кажа категорично, че имаме големи съмнения относно прозрачността на целия процес по продажбата", обяснява Вана.

 

В допълнение той казва, че бизнес средата в страната ни е "нормална". И отбелязва, че на българския пазар "Енерго Про" се опитва да оптимизира разходите и да генерира повече електроенергия. "Подобни са и дистрибуционните компании, които притежаваме в Грузия и България. Водата е естествен източник на енергия и следователно водната енергия има висока политическа подкрепа", казва Павел Вана.

 

Неотдавна и собственикът на "Енерго Про" - Яромир Тесарж, оспори прозрачността на процедурата за продажба на българските активи на ЧЕЗ в България. Неговата компания първоначално бе спрягана за почти сигурен купувач на бизнеса на конкурента си в България, но след това стана ясно, че CEZ е избрала малко известното българско дружество "Инерком България" на Гинка Върбакова от Пазарджик.


От категорията

Специални предложения от ЗОРА и Samsung, Finlux, Hotpoint, Rowenta

Специални предложения от ЗОРА-1540112000.jpg

21 окт. 2018 | 11:52

БДЖ преодоля задълженията си към кредиторите и ще завърши годината на печалба

Министър Росен Желязков-1537177854.jpg

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен ...

19 окт. 2018 | 21:05

Наредба за земеделското министерство задължава пастирите да си водят дневници

-1532066295.jpg

ЕК въвежда начин на субсидиране, но пък иска и да контролира това дали се прави ...

21 окт. 2018 | 17:37

Рачков и Зуека ще изпитват ученици от 15 области на страната

-1473358070.jpg

Строителното министерство продължава образователно-патриотичната си кампания ...

21 окт. 2018 | 15:42

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


2 апр. 2018 | 18:43ЧЕЗ са предпочели българския купувач. Чудесно. По добре при българката Гинка, отколкото при чехът Яромир. Така и печалбите няма да се репатрират към чужди търговски поделения и чужди директори с десетки хиляди заплати няма да има. Ще се назначават български управители и специалисти.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


2 апр. 2018 | 20:52Василе, нищо няма да ''консолидира''. Банка кредитор ще финансира покупката на акциите от ЧЕЗ, срещу залог на самите акции. Участието на Гинка със собствени средства ще е минимално в рамките на вече депозираните средства 5 8млн. В което няма нищо лошо. И не са 500 милиона. Не вярвай на писанията на журналята. Те бъркат дълговете на дружеството с оценката на предприятието, с цената на акциите (67%) Това са три различни неща.


Васил Здравков


2 апр. 2018 | 20:09Тази Гинка не може да консолидира 500 млн. евро чисти пари. Най вероятно зад нея стои мафия.


Gergana Stamenova


2 апр. 2018 | 18:49Тролче, по добре млъкни!