Павел Вана

У нас водната енергия имала висока политическа подкрепа

Шефът на „Енерго-Про“: Сделката за ЧЕЗ е непрозрачна, в България тормозят инвеститорите с проверки

17984 | 2 апр. 2018 | 17:30

Ние в енергийния бизнес повече от 20 години и никога не сме срещнали нещо подобно преди, казва Павел Вана


Изпълнителният директор на чешкото "Енерго Про" Павел Вана атакува конкурентите си от ЧЕЗ, обявявайки, че търгът за активите им в България не е бил достатъчно прозрачен и не се е провел по правилата.

 

"Честно казано, ние сме в енергийния бизнес повече от двадесет години, най-вече на източните пазари. Никога не сме срещнали нещо подобно преди. Стандартният търг за такава продажба на активи изглежда по съвсем различен начин и има ясни правила, което не може да се каже за продажбата на активите на ЧЕЗ в България", каза Вана пред изданието euro.cz

 

Той коментира и "лошия" опит, който енергийните компании добили в България. "Част от местните политици призовават за национализация, министри и длъжностни лица тормозят чуждестранни инвеститори с постоянни проверки и глоби за спорни пропуски на компаниите", посочва изпълнителният директор на "Енерго Про". 

 

Павел Вана разказва и за желанието на неговата компания да придобие активите на ЧЕЗ в България, за чиито купувач бе избрана Гинка Върбакова и нейната "Инерком". 

 

"Ние многократно декларирахме нашия интерес, защото сме активни в България. Притежаваме една трета от разпределителната мрежа. Знаем как да се държим на пазара и предлагаме възможни синергии. Управлението и на друга мрежа би било от полза за нас. ЧЕЗ в крайна сметка избра друг кандидат, ние уважаваме този избор. Въпреки че трябва да кажа категорично, че имаме големи съмнения относно прозрачността на целия процес по продажбата", обяснява Вана.

 

В допълнение той казва, че бизнес средата в страната ни е "нормална". И отбелязва, че на българския пазар "Енерго Про" се опитва да оптимизира разходите и да генерира повече електроенергия. "Подобни са и дистрибуционните компании, които притежаваме в Грузия и България. Водата е естествен източник на енергия и следователно водната енергия има висока политическа подкрепа", казва Павел Вана.

 

Неотдавна и собственикът на "Енерго Про" - Яромир Тесарж, оспори прозрачността на процедурата за продажба на българските активи на ЧЕЗ в България. Неговата компания първоначално бе спрягана за почти сигурен купувач на бизнеса на конкурента си в България, но след това стана ясно, че CEZ е избрала малко известното българско дружество "Инерком България" на Гинка Върбакова от Пазарджик.


От категорията

ДДС ще се плаща винаги в държавата на доставка, реши Еврокомисията

-1527253344.jpg

Предстои да бъдат въведени необходимите разпоредби за създаване на онлайн ...

25 май 2018 | 16:02

Половината плажове по морето - без спасители

-1503229252.jpg

От общо 109 плажни ивици по Южното Черноморие, до момента на концесия са ...

25 май 2018 | 14:30

Удар! 6 тона анфетамини са засечени на пристанище Варна-запад

6 тона анфетамини са засечени на пристанище Варна-запад-1527278508.jpg

Стоката в контейнера била декларирана като лимонена киселина. При полеви тест е ...

25 май 2018 | 22:58

Какво означават новите правила за защита на личните данни (ВИДЕО)

-1527233559.png

За да извършите банкови операции, ще трябва да предоставите лични данни, но за ...

25 май 2018 | 10:31

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


2 апр. 2018 | 18:43ЧЕЗ са предпочели българския купувач. Чудесно. По добре при българката Гинка, отколкото при чехът Яромир. Така и печалбите няма да се репатрират към чужди търговски поделения и чужди директори с десетки хиляди заплати няма да има. Ще се назначават български управители и специалисти.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


2 апр. 2018 | 20:52Василе, нищо няма да ''консолидира''. Банка кредитор ще финансира покупката на акциите от ЧЕЗ, срещу залог на самите акции. Участието на Гинка със собствени средства ще е минимално в рамките на вече депозираните средства 5 8млн. В което няма нищо лошо. И не са 500 милиона. Не вярвай на писанията на журналята. Те бъркат дълговете на дружеството с оценката на предприятието, с цената на акциите (67%) Това са три различни неща.


Васил Здравков


2 апр. 2018 | 20:09Тази Гинка не може да консолидира 500 млн. евро чисти пари. Най вероятно зад нея стои мафия.


Gergana Stamenova


2 апр. 2018 | 18:49Тролче, по добре млъкни!


2018