Шефът на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек Попов подаде оставка

Временен ръководител на Специализираната прокуратура ще бъде Ангел Илиев

Шефът на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек Попов подаде оставка

17968 | 13 май 2020 | 16:06

Под ръководството на Димитър Петров спецпрокуратурата е укрепнала кадрово, а резултатите са видими. Но е възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител и заради това е подал оставка, съобщи главният прокурор

Шефът на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек Попов подаде оставка-1589376230.jpgСн. БГНЕС-1589375203.jpg

Ръководителят на Спецализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров е подал оставка, предаде БГНЕС.

Молбата му е била одобрена днес на заседание на прокурорската колегия във ВСС. Петров е назначен за редови обвинител в Специализираната прокуратура.

Временен ръководител на Специализираната прокуратура ще бъде Ангел Илиев от Върховната административна прокуратура, определи още колегията.

Петров е начело на Специалиазираната прокуратура от 29 юли 2019 година, като преди това бе и.ф. ръководител.

 

Конкретните причини за избора на Петров да освободи поста не станаха ясни, но главният прокурор Иван Гешев коментира случилото се така: “Истината е, че той има ситуативен проблем, който в дългосрочен план му пречи да се концентрира върху ангажиментите, които трябва да изпълнява. В периода, в който той бе административен ръководител на Специализираната прокуратура, се подобриха съществено битовите условия, укрепна кадрово и видимо има подобрение в работата на тази прокруатура. Видими са действията на Специализираната прокуратура в периода, в който той я ръководите. Факт е, че работата в тази прокуратура е с доста по-голяма натовареност, която се отразява и на административния ръководител. Темпът на работа – 5-6 години е нормалният срок, в който един магистрат може да бъде полезен в тази прокуратура, защото обемът на работата няма как да не окаже влияние на дейността му и той да не се амортизира. Работата там е със специфики, които няма в други прокуратури и рискът там е много по-голям. Като казвам риск – имам предвид да си подложен постоянно на атаки, включително и от вербален характер, от обвиняеми лица, политически атаки и кръговете около тях, както и медийното им отражение. Другият момент е натовареността и определени специфики, които я правят доста тежка за работа. Поради това, което изложих, въпреки определените стимули, които от миналата година са налице в ЗСВ, няма много желаещи да работят в тази прокуратура. Аз имам своето обяснение. Имам и идея какво трябва да се случи, но това е резултат от законодателни решения, каквито виждаме в други страни, в които има такива структури. Ние сме много близко до модела на Испания. Благодаря на колегата Петров, той вложи много усилия и енергия и прокуратурата ще продължи да разчита на него”, посочи Гешев.

 

Междувременно, колегията назначи за временен административен ръководител на Специализираната прокуратура Ангел Илиев от Върховна касационна прокуратура (ВКП).

 

“Познавам колегата Илиев от много години, включително и от периода, в който той бе мой административен ръководител. Г-н Илиев има необходимите качества, за да изпълнява функциите на административен ръководител на Специализираната прокуратура. Той има професионален опит и по никакъв начин не може да бъде поставена под съмнение професионалната му компетентност и административен капацитет. Въпреки, че през последните години той изпълнява дейност по надзора за законност, той има богат опит в наказателния процес, както и административен опит и ще се справи с тази нелека задача”, коментира Гешев.

 

Прокурорската колегия го подкрепи единодушно.


От категорията

Гешев: Вече няма недосегаеми! Прокуратурата действа на базата на закона и в президентството

-1589613336.png

Не може затворите да са пълни само със социално слаби и без политическо влияние ...

9 юли 2020 | 16:31

За първи път! Белезници за двама президентски съветници - Пламен Узунов и Илия Милушев

-1594283351.jpg

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани ...

9 юли 2020 | 15:04

Прокуратурата поиска проверка на Аркутино и парк "Росенец"

-1594304450.jpg

ВАП е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни ...

9 юли 2020 | 17:19

Арестуваха Пламен Узунов! Водят го под конвой в София

Арестуваха Пламен Узунов! За първи път щракват белезтици на съветник на държавния глава -1594288801.jpg

Той е задържан край Пловдив за 24 часа. Адвокат на Узунов е Емилия Недева.Ще ...

9 юли 2020 | 12:48