Севдалин Желев

Използването на това гориво ще ни позволи да стабилизираме цената на услугата, заяви инж. Желев

Шефът на Топлофикация - Русе: Ще изгаряме RDF напълно контролирано, РИОС ще следят еко показателите

1765 | 7 ноем. 2018 | 11:47

Горивата, които изгаряме в производствената си дейност при преработката си минават през множество очистващи съоръжения и в димът, който излиза от нашите комини съдържа много по-малко вредни вещества, каза Севдалин Желев


Директорът на „Топлофикация“- Русе инж. Севдалин Желев относно ползите за града при оползотворяването на отпадъци при производството на енергия

 

-В последните дни се говори за намерението на Вашето Дружество да използвате в енергийния си микс и отпадъци. Разкажете ни повече.

 

- Нашето инвестиционно намерение не е да изгаряме безразборно несортирани отпадъци, а да произвеждаме електро и топлоенергия от предварително детайлно сепарирани боклуци. Това е т.нар. RDF, което представлява специално отделена смес от материали, отличаващи се с по-висока горимост в сравнение с компонентите в общия поток отпадъци. В този тип отпадък попадат най-вече хартия и пластмаса.

 

Положителното за нас е, че технологията за изгаряне на RDF е значително по-ефективна в сравнение с изгарянето на въглища, тъй като при нея се произвеждат по-голямо количество топлинна и електроенергия със същото количество гориво. Използването на това гориво ще ни позволи да стабилизираме цената на предлаганата услуга.

 

-По какъв начин ще се снабдявате с това модифицирано гориво?

 

-За целта в момента сме в процес на въвеждане в експлоатация на сепарираща инсталация, която разработихме изцяло с участието и безрезервната помощ на български специалисти. Идеята е сметта, която се събира от боклукчийските камиони в града да постъпва в нашето съоръжение и отпадъците, които могат да бъдат изгорени от нас да бъдат отделяни и сепарарирани и след това пренасочвани директно към Топлофикация.

 

-Няма ли „Топлофикация Русе“ ЕАД да замърсява околната среда, горейки отпадъци?

 

-Отново бих искал да подчертая, че няма да горим безразборно отпадъци, както се опитва да се внуши на местната общественост.

 

В никакъв случай няма да станем по-големи замърсители на околната среда, тъй като прекалено малка част от енергийния микс, използван от Дружеството, ще бъде именно този модифициран отпадък. Далеч по-полезно е отпадъците да се оползотворяват в производствената ни дейност, отколкото да се оставят на открити площи да се разлагат и да носят зарази в района. Освен това в нашите инсталации за горене на въглища, разполагаме с множество пречиствателни съоръжения, които очистват отделяните вредни газове и това е поредното доказателство, че е далеч по-екологично ние да оползотворяваме тези отпадъци, отколкото да се трупат на открити площадки.

 

Сепарирането на битови отпадъци, последващото обработване на рециклируемите материали и внедряването на полученото гориво в производството на енергия е модел, който от много години се използва в множество развити европейски страни и до момента никой не се е оплакал от вредни въздействия. Напротив, всички отбелязват позитивите от внедряването на тази технология в енергийните Дружества.

 

-Как ще убедите обществеността в твърдението си, че Вашите действия са по-екологични?

 

-Ние ще изгаряме RDF напълно контролирано, РИОС непрекъснато следят всички наши екологични показатели. Горивата, които изгаряме в производствената си дейност при преработката си минават през множество очистващи съоръжения и в крайна сметка димът, който излиза от нашите комини съдържа много по-малко вредни вещества в сравнение с това, което се случва, когато отпадъците се складират на открити площадки и се оставят да се разлагат без никой да се грижи за тяхното понататъшно оползотворяване.

 

- Ще допълните ли нещо за финал на нашия разговор?

 

-Необходимо е хората да разберат, че горенето на RDF няма вредни въздействия и всъщност представлява един ефективен и по-евтин начин да се изпълняват изискванията на Европейския съюз за ограничаване на депонирането на битови отпадъци. Целият този процес е строго регламентиран от българското и европейското законодателство и институциите следят изключително внимателно абсолютно всичко, отнасящо се до спазването му. Поради това е напълно, невъзможно, който и да било да си позволи да излезе от рамките на законоустановените граници.

 

Ако гражданите на град Русе искат да дишат чист въздух и отпадъците в местното депо да не се запалват, е много по-добре те да бъдат третирани и след това изгаряни в нашата инсталация, все пак тя ще е специално пригодена и ще е с надеждни пречиствателни съоръжения.


От категорията

Валерия Велева: Проклятието да си на власт

-1495117440.jpg

Срещу Борисов се изправят не само огромните проблеми в управлението, но и ...

19 ноем. 2018 | 22:04

Народът може да си спретне новогодишен купон на улицата, но вместо „ЧНГ!“, да вика „Оставка!"

-1505743367.jpg

Защо управляващите не бива да се успокояват, че недоволните са малко, а ...

19 ноем. 2018 | 17:48

Малина Крумова: Хората винаги ще искат по-добри пътища, но трябва и да спазват правилата

Малина Крумова: Хората винаги ще искат по-добри пътища, но трябва и да спазват правилата -1542724254.jpg

Основният въпрос е - какво да се направи, за да намалят жертвите по пътищата? ...

20 ноем. 2018 | 16:42

US издание: Америка не може да води и спечели едновременно две войни - срещу Русия и Китай

-1530358849.jpg

Доклад препоръчва Министерството на отбраната да формира организационна ...

20 ноем. 2018 | 13:35

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.