Снимка БНР/БГНЕС

Заявлението за напускане на Изпълнителният директор още не е прието

Шефът на мини "Марица Изток" Андон Андонов подаде оставка

3073 | 24 юни 2021 | 17:21

Миналата година дружеството завърши със загуба от близо 30 милиона лева


Изпълнителният директор на мини "Марица Изток" Андон Андонов е подал оставка. За програма "Хоризонт" по БНР той обясни, че иска да напусне поста по лични причини.

Оставката все още не е приета.

За неговото място в борда на директорите на мините би трябвало да бъде обявен конкурс или да бъде назначен временно изпълняващ длъжността. Дотогава Антонов ще остане на поста, който заема вече 7 години.

Мини "Марица изток" са основният доставчик на въглища за централите от Маришкия басейн. Миналата година дружеството завърши със загуба от близо 30 милиона лева. Една от основните причини е, че производството е намаляло с близо една четвърт заради неработещите с пълен капацитет централи, чийто скъп ток е почти непродаваем на свободния пазар. Другата причина е, че цената на въглищата от мините не е променяна през последните 7 години.

Мините са пряко засегнати от намаленото потребление на въглища от топлоцентралите в комплекса през последната година. Дружеството има генерирани 7 милиона лева загуби, но няма задължения към контрагенти, обяви инж. Андон Андонов:

"Вследствие рязкото намаляване на производството в комплекса, особено от ТЕЦ "Марица изток" 2, намаляват и приходите на мините. Това е положението. Иначе, има открити въглища около 90 милиона тона, което никога не е било от основаването. Нека ръководство на енергетиката и на държавата да кажат дали бъдещето на комплекса е поставено на карта. Нашата борба е мините да оцелеят, както и комплексът. Това е тема за улавянето на въглеродния двуокис и съхранението му, заедно с колегите от трите други централи. Лошото е, че този проект няма чуваемост в ръководството на енергетиката и на държавата, и ако остане само като проект, то нищо хубаво не очаква мините".

Близо 7000 са работниците и служителите в мини "Марица изток".

 

Инж. Андон Андонов е роден през 1954 г. Завършил е ВМЕИ – Варна, през 1980 г., специалност „Електроенергетика”. Притежава допълнителна мениджърска квалификация „Маркетинг на търговската дейност” от Стопанска академия „Д.А.Ценов” – Свищов.

 

През годините е завършил успешно редица квалификационни курсовe: „Пренапрежения в мрежи средно напрежение” към Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски” – София, „Качество на електрическата енергия – проблеми и решения за условията на България” към Технически университет – София, „Методи за оценка и контрол на качеството на електрическата енергия” към Съюза на метролозите в България, „Мениджмънт” към института за стимулиране на Австрийската стопанска камара и др.

Професионалното му развитие е изцяло свързано с „Мини Марица-изток” ЕАД. В дружеството започва работа през 1980 г. като ел. лаборант и за тези години е преминал през различни йерархични нива. През 2013 г., когато е избран за народен представител от 27-и многомандатен избирателен район в 42-рото Народно събрание е изпълнявал длъжността ръководител на „Електроснабдителен район Марица Изток”.

В Народното събрание е бил член на комисията по „Енергетика”, подкомисията за наблюдение дейността на ДКЕВР и комисията по „Вероизповеданията и парламентарната етика”.

Член е на УС на Българската минно-геоложка камара, член на УС на „Научно-техническите съюзи на енергетиците” – София, почетен член на УС на Съюза на учените гр. Стара Загора и член на Изпълнителния комитет на EURACOAL. За член на Съвета на директорите на "Мини Марица-изток" ЕАД е избран на 20.08.2014г., а за Изпълнителен директор на 02.12.2014 година.

Отличен е със „Златна значка“ на ФНТС от Федерацията на НТС през 2015 г., със Златен медал „Добри Желязков – фабрикаджията“ за значими постижения във внедряването на високи технологии и иновации през 2016 г. от ФНТС и със „Заслужил миньор“ на НТС по минно дело, геология и металургия през 2017 г. и Почетна грамота на Българската браншова камара на енергетиците със звание „Енергетик на годината“ за ползотворна и дългогодишна работа в областта на енергетиката, за постигнати високи производствено-икономически резултати и активна работа като член на ББКЕ.


ОЗК

От категорията

БЕХ: Рекордни са нивата на износ на ток от България към страните от региона

-1505024957.jpg

Извършени са всички необходими мероприятия, свързани с подготовката на ...

28 септ. 2021 | 19:21

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 14 октомври

Специални предложения от магазини ЗОРА - до 14 октомври-1632812820.jpg

28 септ. 2021 | 10:06

Над 80 общини у нас вече нямат автобусни превози, 150 фирми прекратили дейността си за година

-1430499610.jpg

Цената на билета може да скочи само с процента на инфлацията, проблем е ...

28 септ. 2021 | 11:17

ЕЦБ: Няма риск от ръст на инфлацията в еврозоната

-1580982372.jpg

Сред причините за ръста на цените в Европа Кристин Лагард спомена исканията на ...

28 септ. 2021 | 13:44