Преди 20-ина години са били отпечатани много иманярски карти, които до една са фалшиви

Шефът на музея в Бургас: Ако се вярва на иманярите, в България има хиляди тонове заровено злато

1474 | 8 дек. 2018 | 17:19

Най-популярната легенда в Странджанския край, свързана с иманярството, е тази за златото на Вълчан войвода и Поп Мартин, разказва Милен Николов


Най-популярната легенда в Странджанския край, свързана с иманярството, е тази за златото на Вълчан войвода и Поп Мартин. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Милен Николов, директор на Регионалния исторически музей в Бургас.

По думите му тези легендарни личности са много популярни освен в Странджанския край, също така и в районите на Източна Стара планина.

„Има една част от иманярите, които вярват в тези легенди. Постоянно търсят нишани в планината, а освен това им се привиждат различни образувания в скалите – полегнали мечки, мишки, издялани букви и други. В момента, в който забележат тези знаци, иманярите започват да копаят, за да открият злато. Искам да подчертая, че тази част от иманярите, които вярват на различните легенди, е различна от тази част от тях, която използва машини, разкопава могили, крепости и други. Първата група са хора, които търсят големи съкровища, които, според тях, в миналото са били заровени от Вълчан войвода, например“, отбеляза Николов.

Той добави, че преди около 20 години са били отпечатани много иманярски карти, които бързо са се разпространили из цялата иманярска общност, но се е оказало, че те са фалшиви и са се продавали на „запалените“ т.нар. малджии.

„Много хора се подлъгаха по тогавашната мода, естествено, никой от тях не намери съкровище. Виждал съм невероятни неща, направени от тези иманяри – огромни дупки, пробити скали, а в Котленско станах свидетел на това как семейство – дядо, баща и син, бяха направили 7-8-метрова дупка, твърдейки, че там има съкровищница от римско време“, добави Николов.

Според него, ако се вярва на иманярите, в България има хиляди тонове заровено злато.

„Тези хора нямат критическо мислене, не правят сравнения, анализ и не задават допълнителни въпроси преди да се доверят. Не може да се вярва на всичко, което се каже. По-интересното в случая е как са се формирали тези предания и легенди. Това е фолклор, роден по нашите земи, и той трябва да се разучи добре“, каза още Николов.

 


От категорията

Борисов на “Струма”: Каква красота – канавки, тревички, дръвчета, двойни мантинели! (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимка Радио Фокус-1558603352.jpg

Магистралата ще я направя до Кресна. После, който иска, да дава няколко ...

23 май 2019 | 11:22

Борисов: Построил съм нова къща? Беше зайчарник, пристройка е, построих я като дойдоха децата

Снимка Кадър Нова телевизия-1558588161.png

Срамувам се от глупостите, които направихме последния месец - тежка обица на ...

23 май 2019 | 08:15

ГЕРБ-Първомай: Местната структура на БСП заблуждава избирателите!

Снимки: ГЕРБ-1558619174.jpg

Освен това от ГЕРБ сигналиризат РИК, че председателят на БСП в Първомай ...

23 май 2019 | 16:44

Силите за специални операции на България и Гърция проведоха демонстрация на летище Чешнегирово

Снимка Архив-1558015423.jpg

Съвместната подготовка наблюдаваха началникът на отбраната на Гърция ген. ...

23 май 2019 | 16:44

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.