20 години от началото на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

Шестима президенти в София за юбилейна среща на върха

1781 | 1 юни 2016 | 11:52

Форумът, за който пристигат държавни и правителствени ръководители, ще приеме Юбилейна декларация


Държавният глава Росен Плевнелиев откри юбилейната Среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа под надслов „ПСЮИЕ – 20 години ключ към регионално сътрудничество. Българският президент е домакин на форума на най-високо равнище, който се провежда в първия научно-технологичен парк в региона „София Тех Парк“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

За участие във форума за регионален политически диалог, иницииран преди 20 години от България, в София пристигнаха президентът на Албания Буяр Нишани, председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, президентът на Косово Хашим Тачи, на Молдова Николае Тимофти, на Република Македония Георге Иванов, на Черна гора Филип Вуянович, министър-председателят на Румъния Дачиан Чолош; заместник министър-председателят на Сърбия Кори Удовики, както и министрите на външните работи на Гърция Никос Кодзиас, на Словения Карл Ерявец, на Хърватия Миро Ковач и турският заместник-министър на външните работи Али Кору; генералните секретари на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Ламберто Заниер и на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович.

Страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа ще приемат Юбилейна декларация по повод 20-годишнината на Процеса, която ще отчете ролята на ПСЮИЕ като ключов политически формат за устойчиво партньорство в Югоизточна Европа и водеща платформа за европейска и евроатлантическа интеграция. Лидерите от региона ще обменят мнения по въпроси на регионалната свързаност, укрепването на демокрацията, сигурността, миграцията, енергийната сигурност, евроатлантическата интеграция.

 


От категорията

Борисов в Загреб: Това са нашите Балкани, нашата Европа, да пазим мира и сигурността! (ВИДЕО)

Снимка: Правителствена информационна служба-1527323653.jpg

Нека на всеки 24 май България да има привилегията да посещава папата в Рим. ...

26 май 2018 | 11:13

Йотова: В Русия Румен Радев построи отново един мост, който в последните 5 г. бе разрушен (ВИДЕО)

Илияна Йотова-1508479045.jpg

„Нашата задача е да опазим кирилицата, защото има тенденции в обратната посока. ...

26 май 2018 | 10:29

Проф. Валери Стефанов: Отиде си Светлин Русев. Вчера до 18.30 бяхме заедно...

Проф. Валери Стефанов-1447242704.jpg

"Говорихме си дълго, чертахме планове за работа. Беше в настроение, ...

26 май 2018 | 16:16

Президентът: Светлин Русев беляза своето време с таланта и творчеството си

-1525447281.jpg

Те остават жалон в естетическата еволюция на родното изкуство, написа ...

26 май 2018 | 15:17

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018