Проектът „Кой си ти?“

Българският художник - иконописецът Диан Костов е селектиран, измежду стотици кандидати, за участие в 12 -то световно Биенале на съвременното изкуство във Флоренция

Шифърът на Костов

2228 | 9 окт. 2019 | 14:24

С епицентър Тоскана

Проектът „Кой си ти?“-1570621083.jpgПроектът „Кой си ти?“-1570621066.jpgБългарският художник - иконописецът Диан Костов е селектиран, измежду стотици кандидати, за участие в 12 -то световно Биенале на съвременното изкуство във Флоренция-1570620440.jpgБългарският художник - иконописецът Диан Костов е селектиран, измежду стотици кандидати, за участие в 12 -то световно Биенале на съвременното изкуство във Флоренция-1570620425.jpgБългарският художник - иконописецът Диан Костов е селектиран, измежду стотици кандидати, за участие в 12 -то световно Биенале на съвременното изкуство във Флоренция-1570620410.jpgБългарският художник - иконописецът Диан Костов е селектиран, измежду стотици кандидати, за участие в 12 -то световно Биенале на съвременното изкуство във Флоренция-1570620396.jpgБългарският художник - иконописецът Диан Костов е селектиран, измежду стотици кандидати, за участие в 12 -то световно Биенале на съвременното изкуство във Флоренция-1570620383.jpg

Автор д-р Райна Дамяни

 

                                 

АРТ ИНСТАЛАЦИЯКОЙ СИ ТИНА БЪЛГАРСКИ ИКОНОПИСЕЦ, СЕЛЕКТИРАН ОТ ЖУРИ ЗА УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНОТО БИЕНАЛЕ ВЪВ ФЛОРЕНЦИЯ,СЛЕД БРОЕНИ ДНИ, ЩЕ ВИ ПРЕДЛОЖИ ДУХОВНА ДИСТАНАЦИЯ С ОТПРАВНА ТОЧКАПЪТУВАНЕ КЪМ СЕБЕ СИ. ЩЕ ВИ ОТВЕДЕ ДО ВРАТА, БЕЗ РАМКИ, ВРЕМЕВИ И ПРОСТРАНСТВЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ. КОГАТО СТИГНЕТЕ ТАМ…, НАЙ-РАНО НА 18 ДЕН ОТ ОКТОМВРИ И НАЙ- КЪСНО НА 27 ДЕН ОТ МЕСЕЦА, ЩЕ ТЪРСИТЕ ИКОНА С ОГЛЕДАЛО. ТАМ Е ЗАКОДИРАН ШИФЪРЪТ НА КОСТОВ. ЗА КАКВО ЩЕ ВИ ПОСЛУЖИ?… ЩЕ РЕШИТЕ САМИТЕ ВИЕ.

 

„В Ренесанса поетичното, философското и научно мислене се срещат, запознават в единство и се сливат, раждайки нова система от познание, емоция и развитие. И най-вече, поглед навътре в самия себе си. 

 

Живописта има не малък дял в изграждането на определени представи за природата и света. Преди всичко художниците на Ренесанса първи схващат света като единство, като нагледна и видима цялост. Това е дълъг процес, но твърде важен, върху който трябва да хвърлим поглед, за да разберем и великата роля на Леонардо“ – пише В. Свинтила в книгата си „Аз бях Леонардо“.

 

Международното биенале във Флоренция се случва именно в годината, в която света отбелязва 500 години от смъртта на гения Леонардо и то в епицентъра на неговата родна обител. Началото на световния арт форум е поставено през 1997. 

 

По традиция, на всяко издание международното жури присъжда награди в отделните категории и една голяма награда за цялостен принос в развитието на световното изкуство – „Лоренцо ил магнифико".

 

 Сред носителите на голямата награда на флорентинското биенале са Марина Абрамович, а през 2005 я получава самия Христо Явашев - Кристо.  Българският художник - иконописецът Диан Костов е селектиран, измежду стотици кандидати, за участие в 12 -то световно Биенале на съвременното изкуство във Флоренция.

 

Форумът е от 18 до 27 октомври 2019 във Fortezza da Basso. Журито, което оценява и класира участниците се състои от 29 личности с международен авторитет в областта на изкуството.

 

Избраните са разпределени в 12 различни категории - живопис, скулптура, графика, дизайн, фотография, арт инсталации, видеоарт и др. 

 

 „WHO ARE YOU ?“ КОЙ СИ ТИ? Това е въпросът. Това е творческия код в идейния замисъл на Диан Костов.

 

Най-силно въздействие върху българския зограф, идва от космическата енергия на флорентинския гений, от художника, изпреварил с векове времето, в което се ражда и твори. В инсталационния проект на Костов си дават интерактивна, интересна и нестандартна среща източноправославната художествена традиция със западната християнска култура.

 

За първи път гости, участници, жури, журналисти, ще видят съвременна инсталация, сътворена и изведена с изразните средства на стенописното изкуство.

 

 Проектът „Кой си ти?“ е резултат от живописни натрупвания, от дългогодишен процес на изследвания. Художникът трансформира библейски трактовки и общочовешки истини, композира ги като символичен иконостас от образни решения.

 

Той ни представя композиции с философско - новаторски характер и подход, творчески зрели и осмислени в контекста на съвременното изкуство.  

 

Зографът отправя към зрителите най - значимите въпроси на общочовешкото развитие.Художествената инсталация на Костов в своята цялост е новаторска и затова, че за първи път в нейния идеен проект и концептуално развитие, творчески участва психолог със сериозно професионално присъствие и успешна кариера на психотерапевт – Милена Ташкова.

 

Затварям очи, вглеждам се навътре в себе си, това което виждам в полутонове, в полусенки е… Джото, Белини, Джентиле, …Леонардо, Микеланджело, Караваджо, Дали, Пикасо, след тях, други вървят…какво ли си мислят, дали знаят кои са всъщност?

 

 

 


От категорията

Д-р Снежана Зарева Гарфънкъл:

БЪДИ, УЧИТЕЛЮ… За големите личности на България с утрешна дата

Д-р Снежана Зарева-Гарфънкъл:
-1571798940.jpg

Смятам, че няма съвременен български литературовед, който в една или друга ...

23 окт. 2019 | 12:14

Библиотеката на София отбелязва 91 години от създаването си на 24 октомври

Сн. Архив-1571739230.jpg

Институцията представя обновено интерактивно студио, музикално-поетична вечер с ...

22 окт. 2019 | 13:13

Дубравка Угрешич пристига у нас на 23-ти октомври по покана на Софийския университет

Дубравка Угрешич-1571388703.png

Обявена за най-добра книга на 2018 г. от „Пъблишърс Уийкли“, „Къркъс Ривюс“ и ...

18 окт. 2019 | 11:51

Поетичен листопад на площада по случай 91-годишнината на Столична библиотека

-1558103816.jpg

Музикално-поетична вечер ще бъде с участието на известни български поети и ...

22 окт. 2019 | 11:42

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.