Нов удар върху премиера Борис Джонсън

Шотлански съд постанови, че разпускането на британския парламент е незаконно

1240 | 11 септ. 2019 | 18:07

Правителството на Обединеното кралство заяви, че ще обжалва решението във Върховния съд на страната. На дневен ред е въпросът подвел ли е Джонсън кралицата


Шотландски съд постанови в сряда, че решението на британския премиер Борис Джонсън да разпусне временно парламента преди крайния срок за Брекзит е незаконно.

 

Жалбата до съда на Шотландия беше подадена от 75 опозиционни депутати, които твърдяха, че решението на Джонсън да прекрати парламентарната сесия в продължение на пет седмици е незаконно и противоречи на неписаната конституция на Обединеното  кралство, тъй като има за цел да преустанови парламентарния дебат и евентуалните  действия срещу Брекзит.

Съдът се съгласи с аргументите на депутатите и отмени предишно решение от по-рано този месец, в което се казваше, че заведеното дело е „неправомерно“.

 

Върховният съд в Лондон също отхвърли подобно оспорване в края на миналата работна седмица. Правителството на Обединеното кралство заяви, че ще обжалва днешното решение на шотландския съд във Върховния съд на страната. Последният насрочи спешно изслушване по делата, заведени в Шотландия и Англия, за 17 септември, заедно с трето дело, повдигнато в съдилищата в Белфаст, Северна Ирландия.

 

Сериозността на положението провокира консерватора Доминик Грийв, бивш правителствен юридически съветник, да заяви: „Ако случаят е, че правителството е подвело кралицата с причините за разпускане на парламента и мотивите за този ход, това е сериозен въпрос. Според мен Борис Джонсън трябва да подаде оставка и то скоро“.

 


От категорията

Кремъл предупреди да не се взимат „прибързани решения“ заради атаките срещу Саудитска Арабия

-1441700987.jpg

„Надяваме се, че Саудитска Арабия ще бъде в състояние да се справи с нанесените ...

16 септ. 2019 | 14:46

Жан-Клод Юнкер: Разговорите с Борис Джонсън за Брекзит преминаха добре

Кадър: Туитър-1568642871.jpg

"Лидерите на ЕК и Обединеното кралство се съгласиха, че дискусиите трябва ...

16 септ. 2019 | 17:07

Владимир Путин: Формирането на конституционния комитет на Сирия е завършено

Снимки: kremlin.ru-1568646104.jpg

Руският президент отбеляза "значителната лидерска роля" на Турция и ...

16 септ. 2019 | 18:01

Зеленски посочи като свои основни задачи връщането на Крим и мира в Донбас

Владимир Зеленски-1558351969.png

"Ако обсъждаме местните избори във временно окупираните територии, трябва ...

16 септ. 2019 | 17:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.