Нов удар върху премиера Борис Джонсън

Шотлански съд постанови, че разпускането на британския парламент е незаконно

1435 | 11 септ. 2019 | 18:07

Правителството на Обединеното кралство заяви, че ще обжалва решението във Върховния съд на страната. На дневен ред е въпросът подвел ли е Джонсън кралицата


Шотландски съд постанови в сряда, че решението на британския премиер Борис Джонсън да разпусне временно парламента преди крайния срок за Брекзит е незаконно.

 

Жалбата до съда на Шотландия беше подадена от 75 опозиционни депутати, които твърдяха, че решението на Джонсън да прекрати парламентарната сесия в продължение на пет седмици е незаконно и противоречи на неписаната конституция на Обединеното  кралство, тъй като има за цел да преустанови парламентарния дебат и евентуалните  действия срещу Брекзит.

Съдът се съгласи с аргументите на депутатите и отмени предишно решение от по-рано този месец, в което се казваше, че заведеното дело е „неправомерно“.

 

Върховният съд в Лондон също отхвърли подобно оспорване в края на миналата работна седмица. Правителството на Обединеното кралство заяви, че ще обжалва днешното решение на шотландския съд във Върховния съд на страната. Последният насрочи спешно изслушване по делата, заведени в Шотландия и Англия, за 17 септември, заедно с трето дело, повдигнато в съдилищата в Белфаст, Северна Ирландия.

 

Сериозността на положението провокира консерватора Доминик Грийв, бивш правителствен юридически съветник, да заяви: „Ако случаят е, че правителството е подвело кралицата с причините за разпускане на парламента и мотивите за този ход, това е сериозен въпрос. Според мен Борис Джонсън трябва да подаде оставка и то скоро“.

 


От категорията

МВнР на Русия за изгонването на дипломатите: Ходът на София е открито недружелюбен и провокативен!

-1577635521.jpg

Това противоречи на конструктивния и традиционно взаимоуважителен характер на ...

25 ян. 2020 | 14:54

Си Цзинпин събра Политбюро заради битката с с опасния коронавирус

-1579960431.png

Дадени са уверения, че където е необходимо, ще бъдат изпратени допълнителни ...

25 ян. 2020 | 15:47

Адвокатите на Тръмп в Сената: Президентът не е направил абсолютно нищо нередно

Адвокатите на Тръмп в Сената: Президентът не е направил абсолютно нищо нередно-1579977969.jpg

Обвнителите от Камарата на представителите, която на 18 декември гласува за ...

25 ян. 2020 | 20:45

Ново силно земетресение в Турция

-1483511653.jpg

Епицентърът на труса е бил на дълбочина от 7.2 километра. Вчера същата турска ...

25 ян. 2020 | 19:12

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.