39 са новите случаи, излекуваните са 43 (Видео)

Щабът: Излекуваните от Ковид-19 са повече от заболелите за трети ден. Мерките дадоха ефект

6964 | 21 май 2020 | 07:54

България е в световния сценарии на развитие на пандемията. Фактите са си факти. Мерките дадоха своя ефект, заяви ген. Мутафчийски и подчерта, че страната ни е пощадена и нещата са се случили в много малки размери

-1590037468.pngЩаб-1590038268.png

39 са новите случаи на Ковид-19, общо вече са 2331.

 

1912 проби са изследвани за денонощието, 39 са положителните. Две от тях са на деца - на 4 години и на 17. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

14 случая са в София, 10 са в Пазарджик.

Общият брой на заболелите е 2331.

Ген. Мутафчийски подчерта, че излекуваните са повече от заболелите трети ден поред. Излекуваните за изминалото денонощие са 43 души.

 

4 души са загубили битката със заболяването.

Те са констатирани в областите София (14 случая), Пазарджик (10 случая), Ямбол (5 случая), Видин (3 случая), Благоевград (2 случая), Разград (2 случая), Велико Търново (1 случай), Кюстендил (1 случай), Ловеч (1 случай).

Най-много заразени до момента има в София – 997 души.

Общият брой на заболелите е 2331. Броят на починалите е 120, а 727 са излекуваните.

287 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 31 от тях са в интензивни структури.

Най-възрастният пациент е на 95 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 248 души.

 

"Щабът запазва резерви по отношение на ресторантите, тъй като там трябва да се отчете ефекта от отваряне на заведенията. Мнението ще дойде от БАБХ и от РЗИ, които имат задача да проучат как заведенията спазват мерките, докато са само навън. Защото това ще даде коз дали може да се доверим, че ще се спазват, ако се отворят вътре. Поетапно ще стигнем и до всички дейности, но трябва да се прави внимателно. Мненията на специалистите за заразата са най-различни. Нито една не може да бъде отхвърлена или потвърдена. Вирусът крие повече неизвестни, отколкото известни", уточни шефът на НОЩ.

 

Ген. Мутафчийски се позова на Световната здравна организация, като заяви: "Не е време да празнувате, а да се мобилизирате. Това е разумният подход". "Смъртността у нас не надвишава останалите страни. Не виждам нещо особено в това, тя е съвсем ясна", каза още той. 

 

"Щамът, който беше в Китай, в Европа е вече мутирал. Трети генетичен модел е в САЩ. Различно протича заболяването и има различна възможност за заразяване, затова и мерките трябва да са различни. Именно затова ние следим внимателно този въпрос и проследяваме различията в зависимост от щама", добави проф. Тодор Кантарджиев.

 

България е в световния сценарии на развитие на пандемията. Нищо по-особено не се случи в България. Просто се случиха много по-навременно и много по-леко. Фактите са си факти. Който, както и да чете, цифрите са си цифри. Мерките дадоха своя ефект. Нашите колеги не се уплашиха. България е една от държавите в ЕС, която намери резерви, за да си произведе собствени маски и облекла на фона на световен дефицит, каза още ген.Мутафчийски. Той подчерта, че страната ни е пощадена и нещата са се случили в много малки размери.

Той заяви, че има "скелет" по който работят за отхлабване на мерките. Той не е публичен и няма хаос в отпускането им.

"Нито една прогноза не може да бъде отхвърлена или да бъде подплатена с доказателства. Вирусът крие повече неизвестни отколкото известни", каза ген. Мутафчийски.

Попитан за принудителното лечение, той заяви, че принудата е била за болниците, защото това е рисков контингент.

На въпрос дали е проверена въздуховодната конструкция в моловете, д-р Пенчев - директор на РЗИ-София, заяви, че и в момента вървят проверки, но системите са много модерни. Има издадени предписания и протоколи само, каза още той.

 

Генерал Мутафчийски цитира и статистика на германския институт "Робърт Кох", според която България е в светложълтата зона т.е. между 0 и 5 на седмична база на 100 000 души заболеваемост. Върви се към масово охлабване на мерки, но вирусът е още сред нас - знаем как се разпространява (от човек), най-сигурният начин да се предпазим са физическата дистанция, поддържането на лична хигиена, дезинфекцирането на помещения. За дълго време ще трябва да се съобразяваме с тези мерки, обясни Мутафчийски.

 

Той е категоричен, че въвеждането на навременни мерки в България много е помогнало, вероятно обаче имало и други фактори.

 

Колко души в България са се срещали с коронавируса? На този въпрос, отговорът за "процента на заразеност" беше припомняне с бързите тестове за полицаите и за Банско, където е само 5,5%. Във ВМА пък само 0,5% от медиците са се срещнали с коронавируса. Но сега изследването в Пловдив се прави по различен начин, не таргетни групи и то ще даде първа ясна картина.

 

На изричен въпрос има ли график как ще се охлабват мерките, Мутафчийски отговори, че досега са направени поне 5 графика, но крайното решение е да се опираме на общ скелет (той не е публичен) и първият фактор е епидемичната обстановка. Той припомни, че се знае кога ще са матурите, кога почва футболното първенство т.е. има яснота какво ще се случва.

Генералът благодари специално на пациент на ВМА на име Елена Николова, която дарила 25 лева от общо 54 лева месечна социална помощ.
 Щабът:

България е в световния сценарии на развитие на пандемията. Фактите са си факти. Мерките дадоха своя ефект, заяви ген. Мутафчийски и подчерта, че страната ни е пощадена и нещата са се случили в много малки размери

От категорията

Йотова: В новата ни политическа биография никога преди вот президент не е правил толкова консултации

-1610210134.jpg

Не искаме да притесняваме народните представители в изборната кампания. Затова ...

17 ян. 2021 | 11:28

Дариткова: Не толерираме личните нападки и конфронтацията на изборите!Страната се нуждае от единство

-1599204413.jpg

Решението ваксинацията у нас да е с AstraZeneca е изцяло експертно, а не ...

17 ян. 2021 | 09:09

Манолова: Изборите за Борисов са на живот и смърт. Той не може да спечели честно

-1603821798.jpg

"Борисов, не си ме спасил от нищо. Нямаш никакво отношение към лечението ...

17 ян. 2021 | 13:59

Проф. Шаренкова: Четири години БСП беше алтернатива на ГЕРБ, докато другите партии ги подкрепяха

Проф. Шаренкова: Четири години БСП беше алтернатива на ГЕРБ, докато другите партии ги подкрепяха-1610884293.jpg

Левицата не е участвала в разграждането на държавността и поставянето на ...

17 ян. 2021 | 13:42