Ген. Валентин Кръстев, шеф на дирекция „Логистика“ в Щаба на отбраната:

Ще облечем армията за 7 млн. лева

13161 | 28 ян. 2015 | 13:30

Новата бойна униформа ще струва повече, защото ще се изработва от висококачествени материали, които са по-скъпи


- Ще окаже ли армията съдействие за охраната на границата, г-н генерал?


- Aрмията трябва да помогне. Моето разбиране е, че границата е на всички институции и затова се нарича държавна граница. Всички имаме ангажименти към нея. Но армията ще помогне с това, което може да прави. Тя не може да извършва патрулна дейност, защото не е обучавана да прави това, а освен това и няма законови правомощия. Затова всичко ще бъде регламентирано с постановление на Министерския съвет.


- Тогава как ще помогнете?


- Ще предоставим на МВР високопроходима техника с водачи на машини, но още не е постъпило искане оттам. Става дума за колесна или верижна техника. Това обаче ще реши Гранична полиция в зависимост от това какви са метеорологичните условия. Ако през пролетта на границата е мокро и кишаво, верижната техника ще разбие пътищата. Ако е сухо, няма да има проблем да я пуснем.


- Какво друго ще предостави войската?


- Група за техническа поддръжка на инженерното съоръжение от 30 км на турската граница, което построихме, както и група за развръщане на палатки, защото в МВР няма такива специалисти.


Разпъването на войскови палатки е изкуство. Има изисквания и ако не се спазват, от тях няма да има ефект. Между другото на Гранична полиция сме предоставили 125 палатки, 110 маси, 129 печки за дърва и друго имуществмо. Но те се ползват повече от година в крайно тежки условия и предполагам, че


доста от палатките
са изгнили


Ние сме готови да помогнем на колегите от МВР, трябва да го направим, но е необходимо да получим допълнително финансиране. Парите са ни нужни за горивото, което ще изразходим, за резервни части и консумативи за техниката.


- Колко пари средно са нужни на армията за гориво на година?


- За миналата година потребността ни беше около общо 55 млн. лв. - за ВВС, ВМС и Сухопътните войски. С тях трябваше да се купи гориво за учения, занятия, тренировки и за ежедневни транспортни нужди. А знаете ли колко ни беше осигурено - 12 милиона лева. Тази година потребността е приблизително същата, но бюджетът е по-малък. Така че си направете извода колко може да използваме за гориво, затова, ако не получим допълнително финансиране, ще бъде много трудно да помогнем на МВР.


- Г-н генерал, знам че болката ви е, че няма пари и за утилизация (обезопасяване - б.а.) на старите боеприпаси?


- Загрижен съм, защото това не е само наш проблем - на армията, но и обществен, който трябва да се реши по-скоро. В момента в складовете имаме около 5800 т излишни и стари боеприпаси, които не могат да се продадат, а трябва на всяка цена да се утилизират. Не можем безкрайно да ги държим на склад и да ги охраняваме. Миналата година не бяха заделени средства за тяхната утилизация. За тази също не са предвидени.


- България приключи с основната си бойна мисия в Афганистан. Сега продължаваме само със съветнически екипи и инструктори, общо около 110 души. Кога ще си приберем тежката бойна техника?


- Техниката и машините, които не са ни нужни, вече са прибрани. Там останаха шест бронирани машини „Гардиън“, които купихме от САЩ. Те са в Афганистан от 2009 г. и са използвани само в много тежки бойни условия, затова имат нужда от техническо обслужване. За него ние не харчим нищо в момента. То се поема от американците, от тяхна фирма представител. С нея имаме договор за логистична поддръжка. САЩ ни подариха 10 нови такива машини, за което писа „Преса“. Те са от по-нова модификация, по-мощни са, имат по-добра защита и транспортират повече хора. САЩ ни ги предоставиха с въоръжението, ще осигурят и боеприпасите, защото нямаме патрони с такъв калибър. Американците поемат и разходите за транспортирането им директно от завода производител до Афганистан. Трябва да пристигнат след няколко месеца и тогава ще си приберем шестте машини.


- В навечерието на Нова година шивачките на „Интендантско обслужване“ в Калофер стачкуваха. Защо?


- Става дума за поръчка на униформи за армията за близо 4 млн. лв. Те искат изработването на униформите да се даде на тях, а не на частна фирма, защото в конкурса са се явили и частни фирми. „Интендантско обслужване“ е 100% държавно предприятие, с принципал министърът на отбраната. Последните промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) вече позволяват на съответния

 

министър
директно да възлага поръчки


на своите търговски дружества, без да обявява конкурс. Това се отнася не само за нашето министерство. Но за конкретния казус, за който говорим, има известни нормативни пречки да се приложат промените в ЗОП. Не е коректно аз да ги коментирам, защото друга дирекция в Министерството на отбраната отговаря за това. Но зная, че министърът на отбраната търси варианти казусът да се разреши.


- Какви пари са необходими, за да е облечена и обута армията?


- Потребностите на година за униформи, обувки и друго вещево доволствие са за около 11-12 млн. лв. Но за реални доставки се заделят значително по-малко средства. За тази година сме планирали 7 млн. лв., за да облечем и обуем армията.


- Много офицери се оплакват, че във военните магазини няма дрехи.


- Така е. А причината е, че от миналата година няма доставки на бойни униформи. Дефицитът е за тях. През 2011-2012 г. бе предоставен лиценз на пет фирми да изработват полеви дрехи и шуби. През 2013 г. тази практика се прекрати, защото наред с положителните имаше и немалко отрицателни качества. През 2014 г. бяха обявени обществени поръчки за полеви дрехи, но имаше обжалвания. Бяха въведени и промените в ЗОП и


оттогава няма
доставки на дрехи


- Отдавна се говори за нова бойна униформа за цялата армия. Кога ще я облече войската?


- Новата бойна униформа ще е с нова конструкция. Джобовете, циповете и закопчаването ще бъдат много по-удобни и функционални. Ново ще е и оцветяването и разпетновката, за да отговаря на изисванията в НАТО за маскировка. Тя ще се шие от мембраниран, т.е. дишащ плат, който през лятото извежда потта навън, през зимата не позволява топлината от тялото да се загуби и не пропуска вода при дъжд.


Първите експериментални образци са готови. В тях са съобразени всички препоръки от бойците по време на няколкомесечните изпитания на пробните модели в полигонни условия. Тук идеята е тя да е еднаква за всички и да се различава по цвят само за тези, които служат на корабите и летателния състав на авиацията. Но този въпрос все още не е решен.


Новата бойна униформа ще струва повече, защото ще се изработва от висококачествени материали, които са по-скъпи. Ако досега потребностите бяха 11-12 млн. лв. на година, вече ще са нужни повече пари. Финансовият лимит за вещево доволствие не е актуализиран през последните 10 години. Не съм оптимист, че тази година ще успеем да въведем новата униформа, но съм оптимист за друго. През 2015 г. вероятно армията ще има нови полеви обувки. Те са минали изпитанията и е избран модел. След като се утвърди спецификацията им, ще бъде обявена обществена поръчка за доставка.


Още по темата

Ген. Валентин Кръстев е роден на 2 октомври 1964 г. с. Ценово, обл. Русе. Завършил е Висшето военно училище във Велико Търново, Военната академия и Общовойскови колеж по отбраната в Париж. Служил е на различни длъжности в тиловите и в логистичните органи на войската. Миналата година поема дирекция „Логистика“ в Щаба на отбраната. Женен, с две деца. Владее английски и френски.