Трябва да се отменят наложените международни санкции на страните, предвид санитарната криза от коронавирус

Ще се вслушат САЩ и ЕС в призива на Мишел Бачелет относно санкциите към Русия?

11822 | 25 март 2020 | 13:20

“Никоя страна сама не може ефикасно да пребори тази епидемия. Трябва да действаме в солидарност, сътрудничество и закрила”, заключи д-р Бачелет.


Жоржета Пехливанова

 

“Международните санкции следва да паднат незабавно”, заяви в комюнике снощи Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН за правата на човека.

 

Върховният комисар на ООН за правата на човека чилийката Мишел Бачелет, политик с впечатляваща политическа експертиза -два мандата президент на Чили, по образование лекар с допълнителна квалификация по военна стратегия , бивш министър на здравеопазването (2000 – 2002) и министър на отбраната (2002 – 2004), умерен социалист, направи вчера от Женева изключително важно изявление в комюнике към световните лидери и ръководители на международни съюзи и организации - да отменят незабавно санкциите, които налагат към отделни държави, предвид тежката пандемия коронавирус, пред която човечеството е изправено и заедно трябва да се преборим.


“Трябва да се отменят наложените международни санкции на страните, предвид санитарната криза от коронавирус… В този съдбовен за човечеството момнет по причини за общественото здраве и защита на правата и животите на милиони хора в тези страни, наложените международни санкции трябва да бъдат отменени, суспендирани” заяви в комюникето си Бачелет.


“В една пандемия да пречиш на лекарските усилия в една страна чрез санкции увеличава риска за всички останали.”, се кава в официалната нота, в която се изтъква за налагане на “изключителна и специална гъвкавост за спасяването на хора и изпращане спешно на квалифицирани медицински екипи в много от страните със санкции. Защото много от тези страни имат санитарни системи, които са крехки или слаби.“


Бачелет даде за пример “Иран, където над 1800 са починалите от Covid-19 и в докладите до ООН и организацията, която оглавявам, се изтъква, че липсват основни медикаменти и жизненоважни екипировки в този момент като респираторни апарати, защитни облекла за предпазване на медиците, които обслужват болните. Застрашаващо е и положението във Венецуела, където липсват лекарства, а честото спиране на тока в страната пречи да се ползват респираторните апарати за по-тежките случаи.”


“Никоя страна сама не може ефикасно да пребори тази епидемия. Трябва да действаме в солидарност, сътрудничество и закрила”, заключи д-р Бачелет.

И питам аз: Ще се вслушат ли в този призив лидерите на САЩ и ЕС относно санкциите към Русия?


От категорията

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

Боян Чуков-1523087293.png

Светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ...

28 септ. 2020 | 11:38

Кирил Вълчев: Властимащи, свалете маските в училищата и театрите! (ВИДЕО)

Кирил Вълчев Снимка: Дарик радио-1601321881.jpg

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми ...

28 септ. 2020 | 22:36

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15