Бойко Борисов предава властта на Огнян Герджиков

Как се свиква ново Народно събрание?

Ще направи ли Борисов кабинет до 27 април, както пожела проф. Герджиков?

8252 | 27 март 2017 | 18:37

Правителствата след 1989 г. обикновено се формират около месец и половина след парламентарните избори


Първият ход след избирането на ново Народно събрание е на президента. В срок един месец той трябва да го свика. Което означава – до 26 април.

 

Първото събрание на новоизбрания парламент се председателства от най-възрастния депутат. Много е вероятно това отново да бъде Стефан Данаилов от БСП.

 

Според основния закон на първото заседание народните представители полагат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."
На същото заседание на Народното събрание се избират председател и заместник-председатели.

Парламентът трябва да избере от своя състав и постоянни комисии.

 

Основната интрига след всеки парламентарен избор обаче е кога и как се формира правителството. Конституцията е категорична: „Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.“

 

Добре, но кога? Основният закон мълчи.

 

През 2014 г., когато отново имаше предсрочни парламентарни избори, тогавашният президент Росен Плевнелиев връчи първия мандат за съставяне на правителство точно един месец след изборите. На 5 ноември. Един месец лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов провеждаше консултации за съставяне на правителство, защото ГЕРБ нямаше необходимите гласове за самостоятелен кабинет (партията разполагаше с 84 мандата). Както самият Борисов описа нещата - „близо месец, с цялото си търпение, с всичките компромиси, с цялата си добронамереност“, се опитвал да намери начин за съставяне на правителство. Тогава Борисов каза още, че са възможни компромиси между ГЕРБ и Реформаторите, като призна: „И ние не ги харесваме напълно, и те нас, но това е положението!“ И направи кабинет – в коалиция с Реформаторите, с подкрепата на патриотите и с АБВ, с които ГЕРБ подписа споразумение за партньорство.

 

По принцип кандидатът за министър-председател има една седмица да състави правителство или да върне мандата. Ако не успее, той отива при втората по големина парламентарна група. Ако и тя не състави кабинет, държавният глава връчва мандат на някоя от другите политически сили.

 

Няма срок обаче кога да бъде връчен първият мандат, нито вторият и третият. Процедурата може да се проточи.

След 1989 г. правителствата обикновено са съставяни около месец, месец и половина след изборите.

През 1997 г. Иван Костов е избран за премиер на 21 май 1997 г. Изборите са проведени на 19 април с.г., но след тях СДС имаше пълно мнозинство. Тогава обаче предварително бе ясно кой ще бъде премиерът – Командира.

 

През 2001 г. (на 17 юни) победи НДСВ. Тогава интригата бе друга – как и дали бившият монарх Симеон Сакскобургготски ще се закълне в републиканската конституция. На 24 юли той се закле. С ръка върху Библията и в присъствието на патриарх Максим.

 

Симеон е премиер до 17 август 2005 г., когато предава властта на лидера на БСП Сергей Станишев. Съставено е правителството на тройната коалиция (БСП – НДСВ – ДПС), но с мандат на ДПС. Първият мандат – на БСП, е провален. В парламента царистите подкрепят Станишев за премиер, но не и състава на кабинета. Вторият мандат – на НДСВ, също се проваля. И тогава президентът Георги Първанов връчва третия мандат на ДПС. Всичко това отнема време и правителството е формирано повече от месец и половина след изборите, проведени на 25 юни 2005 г.

 

Интригата този път също е заплетена, а се задават и Великденски празници. А около Великден парламентът по традиция не работи. Ако депутатите не бързат да съставят кабинет, имат и друго оправдание – след Великден идват 1 май и Гергьовден. И проф. Огнян Герджиков остава на „Дондуков“ 1 повече, отколкото сам си е дал срок. По собствените му думи – до 27 април.

 

Но пък Бойко Борисов може да реши да не му скърши хатъра. И да опровергае прогнозите, че в „труден парламент“ не може лесно да се състави кабинет.


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36