Ще вземат ли патриотите мандат за съставяне на правителство? Тайни пазарлъци

Задкулисен план за провал на нов кабинет, изгонен с протест и връщане на Борисов на власт

Ще вземат ли патриотите мандат за съставяне на правителство? Тайни пазарлъци

27204 | 19 ноем. 2016 | 13:12

Плевнелиев тупа топката, не бърза със служебния кабинет. Дори и Патриотичният фронт да вземе от президента управленски мандат, то желанието им няма как да стане реалност без подкрепата на ГЕРБ – явна или задкулисна.

Ще вземат ли патриотите мандат за съставяне на правителство? Тайни пазарлъци-1479556959.jpg-1478701639.jpg

Ще вземат ли партиите от „Патриотичния фронт“ мандата за съставяне на правителство в рамките на този парламент? Тази интрига се завъртя през седмицата, след като премиерът Бойко Борисов подаде оставка на кабинета, а Народното събрание я одобри. Президентът Росен Плевнелиев пък започна протяжни консултации с парламентарните партии за съставяне на служебно правителство, създавайки усещането, че тупа топката в нежеланието си да направи трети служебен кабинет.

 

Основните политически играчи – ГЕРБ и БСП (поне на думи) заявиха твърдо, че предсрочните парламентарни избори са неизбежни, както и че няма да участват по никакъв начин във временен кабинет, излъчен от парламента, независимо как ще се нарича той.

 

В същото време срещу едноличното решение на Борисов сам да се свали от власт са всички партии в Народното събрание, министри, държавната администрация, президентът Росен Плевнелиев и дори депутати от ГЕРБ. Те искат да останат във властта, до която се добраха след тежка и изтощителна борба, макар и участието им в нея да е по-скоро с цената на безпринципни коалиции, политически предателства и задкулисни договорки. 

 

Сред обсъжданите варианти за изход от кризата са съставяне на програмно правителство в рамките на 43-ото Народно събрание е кабинет с мандата на Патриотичния фронт. Позицията на Каракачанов е, че за страната е по-добре да има постоянно правителство и политиците да се разберат, за да се миниминизарт последиците от политическата криза, в която с оставката си Борисов вкара държавата.

 

"Както виждате, след оставката на Борисов администрацията в държавата не работи. Това е един такъв шок за администрацията. Какво сега? Държавата пет месеца ще бъде на автопилот? Това е несериозно. Още повече това е тотално безотговорно", е твърдата убеденост на лидера на ВМРО.

 

Може да се приеме, че позицията му е национално-отговорна. Държавата наистина влиза в дълъг период на безвремие. Но, откъде такъв кабинет ще черпи парламентарна подкрепа? Само от тези депутати, които искат да топлят парламентарните банки, за да не отидат на борсата? Трудно! Обществото няма да го приеме.

 

Всички искания и желания на малките партии – ВМРО, НФСБ, Реформаторския блок, и част от партиите от групата „Български демократичен център-Народен съюз“, няма как да станат реалност, защото основните политически играчи - ГЕРБ и БСП искат предсрочни парламентарни избори и нов парламент.

 

Ясно е, че за да излъчи този парламент някакъв вид спасително правителство - експертно, на националното съгласие, на националната отговорност или каквото и да е - трябва да има публична и аргументирана договорка между двете големи партии, която обществото да приеме. А при създадените обстоятелства след изборите и демонстрираната враждебност между лидерите - това едва ли е възможно.

 

Затова сега усилията им са насочени към промените в Изборния кодекс и съобразяване с референдума на Слави. Чрез въвеждането на мажоритарната система ГЕРБ се надява да има пълно парламентарно мнозинство, а социалистите не искат да влизат във властта с наличните си 38 депутати. Възраждащата се социалистическа партия след категоричната победа на Румен Радев на президентските избори иска да управлява, но при съвсем други политически реалности – с поне 70-80 депутатски мандата. Според изчисленията на БСП едва тогава те ще бъдат реален фактор в управлението на България.

 

Очевидно е, че дори и Патриотичният фронт да вземе от президента мандат за съставяне на правителство, то желанието им няма как да стане реалност без подкрепата поне на ГЕРБ – явна или задкулисна. Това обаче зависи и от плановете на Бойко Борисов за завръщане във властта.

 

Според конспиративна теза, разпространявана усърдно от депутати и лидери на малки партии, съществува задкулисен план на ГЕРБ, а основните му точки се състоят във взимане на мандата от Красимир Каракачнов, последващ от сигурен провал, който ще доведе до мощни граждански протести. Крайната цел му цел била връщане на Бойко Борисов във властта на бял кон в рамките на този парламент.

 

Този сценарий бе подкрепен открито и от бившия служебен премиер Стефан Софиянски. Недостатъкът му е, че близките отношения на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов с Бойко Борисов, които до скоро бяха видими, след изборите вече са крайно изострени  - двете формации са на различни позиции и публично се обвиняват една друга. В тази ситуация   няма как депутатите на ГЕРБ да подкрепят кабинет на Патриотите, ако не искат да бъдат изхвърлени от партията на Бойко Борисов.

 

Срещу съставяне на програмно правителство в рамките на този парламент се обявиха и от ДСБ. Зам.-шефът на партията Атанас Атанасов заяви, че Бойко Борисов трябва да бъде "изваден от политиката, защото е вреден". За разлика от него управляващите реформатори нямат ясна позиция по казуса, тъй като имат министри в сегашното правителство и се стремят да останат във властта, колкото се може повече време.

 

Така че, формулата "ново правителство, излъчено от този парламент", засега е с много неизвестни. Срещу нея работят както недоверието между политическите сили, така и крайно изострената враждебност в парламента. Независимо, че навън предпочитанията на гражданите са за избягване на политическата криза и за неизправяне на страната пред предсрочни избори. 


От категорията

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък - негови хора да са в правителството

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък  - негови хора да са в правителството-1638346646.jpg

Петков и Василев се ангажирали да изключат от бъдещо правителство кандидати от ...

1 дек. 2021 | 09:26

Тома Биков: Можеше да имаме правителство на националното спасение с участието на ГЕРБ

Снимка БТВ-1638342515.png

ДКК е наела адвокатска кантора, свързана със "Сиела", която ще получи ...

1 дек. 2021 | 09:00

Стойчо Кацаров: 1,5 милиона теста са предоставени на системата на образованието

-1637769932.png

Обмисля се да има мобилни лаборатории в училищата, обяви министърът

1 дек. 2021 | 14:07

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки (ВИДЕО)

Валери Белчев Кадър: Нова тв-1638358119.jpg

Доходите за пенсионерите ще бъдат запазени на нивата, които са сега, обяви ...

1 дек. 2021 | 13:28