В приветствието си царят пожела кампанията да бъде градивна, а не деструктивна и с компромати

Симеон II откри ХVI-тата световна среща на българските медии в Рилския манастир

1964 | 21 окт. 2021 | 15:29

В интерес на България е да има стабилност и редовно правителство, подчертава бившият премиер

-1634819512.png-1634819563.png-1634819540.png

От 17-ти до 19-ти октомври 2021 г. в Рилската света обител и в гр. Кюстендил се провежда ХVI-тата световна среща на българските медии. По покана на генералния директор на БТА г-н Кирил Вълчев Симеон II откри срещата в Иконната зала на Рилския манастир.

Темата на тазгодишния форум е „Медии и истина“. Царят пожела на участниците успех във всяко начинание и припомни, че първата такава среща, която се провежда през 2005 г., когато той е премиер, е била инициирана от тогавашния ген. директор на БТА г-н Максим Минчев, който ще помни с големия му оптимизъм и енергия заедно с високия му професионализъм.

В изказването си Симеон наблегна на три думи, които започват с „о“-обител, обективност и отечество. Той отбеляза, че се радва, че БТА е намерила най-точното място за истината в този манастир, който винаги е бил в сърцето му още от ранно детство и с добри и с тъжни спомени.

Другото „о“ е обективността. „Мисля, че не е нужно да наблягам на нея пред вас, които сте професионалисти и сте връзката с чужбина на нашата родина. Обективността става все по-важна в един глобализиран свят и сравняваме обективността с истината“, допълни Симеон II. Последното „о“, което за мен е най-важно: това е отечеството. „Може би, защото аз съм живял прокуден толкова години, гледах към това отечество с още по-голяма любов“, посочи той. И добави, че след това се е завърнал, за да допринесе с още, а не само с това, което се е опитал да направи по време на дългите му години изгнание.

В откриването участваха ген. директор на БТА г-н Кирил Вълчев, министъра на външните работи г-н Светлан Стоев, министъра на образованието и науката г-н Николай Денков, Н.Впр. Неврокопския митрополит Серафим, Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, кмета на гр. Кюстендил г-н Петър Паунов.

В своето изказване ген. директор на БТА изтъкна, че именно по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски се провежда първата световна среща на българските медии, когато страната е приета в НАТО и ЕС, а през 2004 г. в присъствието на царя се подписва Етичния кодекс на българските медии, който действа и днес.

Г-н Вълчев напомни връзката на Симеон II с Рилския манастир, където е погребан баща му цар Борис III, както и че като възпитаник на Военната академия в Пенсилвания, САЩ Симеон използва името „кадет Рилски“.

Събитието беше открито в навечерието на празника на Св. Иван Рилски Чудотворец, който отбелязваме на 19 октомври.

Срещата ще протече в четири панела. В рамките на форума ще бъде открита изложбата “Чудотворните икони и Св. мощи на Балканите“, организирана от Държавния културен институт на МВнР, ще бъде прожектиран филм в памет на Максим Минчев. В програмата е предвидено и връчване на традиционната награда за принос за разпространението на българската култура на българоезична медия в чужбина от НДФ „13 века България“.

На въпроси на журналисти преди откриването на събитието Симеон отбеляза, че се надява предстоящата предизборна кампания да бъде градивна, а не деструктивна и с компромати, защото е в интерес на България да има стабилност и редовно правителство.Интервю на Симеон II

В интерес на България е да има стабилност и редовно правителство, подчертава бившият премиер

От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03