Симеон Николов. Снимка: БГНЕС

Симеон Николов: Неразумно е да се спестява умишлено истината за Мохаммад Далил

Камикадзето от Ансбах, пребивавал у нас, е бил изпечен джихадист с богата бойна биография

24854 | 28 юли 2016 | 15:30

Трябва да се засили превантивната дейност сред бежанските среди в България. В Европа вече има 5000 бойци от Ислямска държава. Истинските терористи все още не са излезли на европейското "бойно поле"

Симеон Николов. Снимка: БГНЕС-1469708841.jpg-1466935776.jpg

Българските национални телевизии и радиостанции  са на път да повторят в известна степен неразумната  история с премълчаването от германските медии на  масовите изнаслвания на жени в коледната нощ в Кьолн, която цяла седмица по–късно гръмна  в медийното пространство и предизвика вълна от възмущение в цял свят.

 

За Мохаммад Далил - терористът-камикадзе от Ансбах - научихме, че е пребивавал от края на 2013 до средата на 2014 г. в България. Не било установено нищо съмнително около него, бил тих и скромен. Заминал за Германия и вероятно там се радикализирал. Видяхме снимката на терориста с арабски текст от Ислямска държава, която го  героизира. В този текст обаче, който е публикуван и на английски език, има няколко факти, които очевидно са премълчани в българските новини и коментари.

 

Електронното издание „Ан Наба”, което представлява информационен бюлетин на Ислямска държава, многотиражният германски вестник „Билд” и авторитетното  издание  „Зюддойче цайтунг” разкриват една друга картина. Мохаммад Далил, който в редиците на Ислямска държава се води под името Абу Юсуф–Карар, е убеден джихадист с богата бойна биография.

 

Той е воювал първоначално в отряд на „Ал Кайда” в Ирак. По–късно преминава в Ислямска държава в Сирия, където основава собствена терористична клетка, занимаваща се с взривяване на полицейски коли. Има добра подготовка в изготвяне на самоделни взривни устройства. Ранен е в боевете в Алепо и тръгва за Европа за да се лекува.

 

За пребивававането му в София се твърди, че бил „в затвора”. По–интересното е, че имал солиден „покровител”, който му закупил билет до Виена и ме предал пари за операция в западна болница. Германската полиция намира до тялото му дебела ролка с банкноти от по 50 евро, което разбира се е необичайно са лице, търсещо убежище.

 

Голямата загадка обаче за германските антитерости е губещият се период от една и половина година от подаването на заявлението за искане на убежище до влизането му през септември 2015 г.

 

От горното могат да се напрявт няколко извода:

 

Първо, изключително неразумно е, умишлено да бъде спестена истината, че Мохаммад Далил е бил изпечен теророрист с богат боен опит. Това не е основание да се обвинят специалните органи на България, че не е разкрит. Трудно е това да стане в огромния бежански поток. В някои западни държави по–бдителни лица сред бежанците по дочути разговори и свои наблюдения са докладвали на местните органи, че сред тях има бойци от Ислямска държава, които се укриват. Имаше един период, в който предупрежденията на експертите, че бежанският поток е използван за прехвърляне на терористи, не бяха вземани сериозно.

 

Второ, премълчаването на информацията за „покровителя” на Мохаммад Делил в България, може да има основание, но по същество дори след делото в Пазарджик е ясно, че има структури, които посрещат кандидат–джихадисти от Западна Европа и ги препращат през Турция за Сирия. Още тогава писахме, че няма да е изненада, ако съдействат и по обратния маршрут. 

 

Трето, Мохаммад Далил е имал помощници в Германия, получавал е инструкции до последния момент, до взривяването си, а във видеото отправя предупрпеждение за следващи атентати, този път с кола–бомба. Въпросът е, дали нишката на тези негови „помощници” стига до България? Очевидно е, че трябва да се засили превантивната дейност сред бежанските среди и колкото и да е трудно, да се проверява обстойно всеки един, който е подал документи за убежище. Дали това може да стане при недостига на персонал и финансови средства и какви форми и методи ще се изхползват, включително създаване на агентура сред бежанците, това вече са въпроси на съответните ръководители в сектор „Сигурност”.

 

Четвърто, зачестилите атентати в западноевропейски страни, сред които преобладават такива на т.н. „вълци–единаци”, на саморадикализирали се, както и на терористи, които не са обвързани силно с исляма, налага един по–дълбок анализ и разбиране на техните мотиви, за да не подценяваме реалните опасности, които ни очакват.

 

Все повече тези атентати пораждат съмнението за едно  координиране и подготвяне на „бойното поле”. Западноевропейските общества вече бяха доведени до състояние на паника. Нека си спомним дори изявления на политици в Бавария, които преди още да е ясно, дали става дума за атентат, призоваха да бъде изведена армията. Основната цел – да се противопостави християнското население на мюсюлманското малцинство в Европа, вече е постигната. Радикализирани десни сили нападат и подполват бежански центрове.

 

Истинските терористи все още не са излезли на европейското „бойно поле”. Над половината от воювалите в редиците  на Ислямска държава бойци от западноевропейските страни са се завърнали. Интерпол призна за 4000 до 5000 бойци от Ислямска държава, влезли в Европа.

 

Още в началото на 2015 г. обърнахме внимание на това, че командири с боен опит се прехвърлят от две турски пристанища в Европа. Въпросът тогава беше, а кого ли ще командват? Приведени бяха доказателства от чужди експерти и за лагерите и складовете с оръжие в Западните Балкани.  Очевидно е време за много сериозни действия, а не за необосновано прикриване на информация.


От категорията

Борисов пред ФАЦ: Аз съм успешен политик, но личният ми живот е провал. Не искам да виждам жени

-1600440247.jpg

"Това, че Божков стои зад протестите, го каза самият олигарх, не аз. Това ...

29 ноем. 2020 | 12:05

Кметът на "Лозенец" - една година скандали и неадекватни решения

Кметът на "Лозенец" Константин Павлов - една година скандали и неадекватни решения-1606665638.jpg

Повече от година Константин Павлов демонстрира абсолютно бездействие, ...

29 ноем. 2020 | 17:57

Проф. Искра Баева: Когато един министър-председател стане смешен…

Проф. Искра Баева-1459603970.jpg

Сухият резултат от поредната отбранителна стъпка на Борисов е срам за всички ...

30 ноем. 2020 | 17:37

"Галъп": Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се одобряват, но обществото изглежда объркано

-1606741258.jpg

От гледна точка на общественото мнение мерките явно идват навреме, защото ...

30 ноем. 2020 | 15:00