Шестте марки, издадени от правителството на Отечествения фронт, с подписа на Симеон Втори и Мария Луиза и вензела на царското семейство.

Реликвите могат да се видят на живо на 12 септември в Къщата на София от 19 часа

Симеон Втори е валидирал марки на ОФ!

3333 | 6 септ. 2019 | 20:26

Интендантът на цивилната листа Антон Разсуканов ги крие зазидани в комин

Шестте марки, издадени от правителството на Отечествения фронт, с подписа на Симеон Втори и Мария Луиза и вензела на царското семейство.  -1567723537.jpgГърба на картичката с надпис на френски, удостоверяващ, че подписите са на цар Симеон Втори и принцеса Мария Луиза. С личния автограф на Антон Разсуканов накрая.  -1567723416.jpg

На 7 септември 1946 година, седмица реди да замине в изгнание с майка си и сестра си 9-годишният Симеон Втори валидира марки, издадени от правителството на… Отечествения фронт.

 

Историята на шестте марки на стойност от 45 до 100 лева прилича на приключенски роман. Антон Разсуканов, шеф на цивилната листа в интендантството към двореца е запален филателист. Той разбира каква стойност ще имат марките на „народната власт“, валидирани с печата на почти недействащия вече цар Симеон Втори и сестра му Мария Луиза.

 

Той кара „царчето“, както ласкаво му вика народът, да подпише карта с личния си вензел и слага върху залепените отгоре марки печата на Двореца. Датата е 7 септември 1946.   На 16 септември влаковата композиция на вече бившето царско семейство напуска пределите на България.

 

Разсуканов, който между 1921 и 1935 година е личен секретар и адютант на царица Йоанна, а след това – главен интендант на цивилната листа, зазижда грижливо увитите марки в стените на дома си. И не ги изважда до кончината си през 1975 година. Самото им притежание крие опасност. По онова време в къщата са настанени квартиранти, а семейството е изтикано в една стаичка.

 

Десетилетия по-късно, вече при демокрацията, по време на ремонт от зидарията изскача скритото филателно съкровище. По детски изписаните имена на Симеон и Мария Луиза, както и марките са отлично съхранени.

 

На гърба на картата с релефния златен герб на монархията е написано на френски, че марките са валидирани лично от непълнолетния по онова време владетел и сестра му.  Удостоверено с подписа на Антон Разсуканов  и печата на цивилната лиса от интенданството към Двореца.

 

Един от доайените на Съюза на филателистите купува реликвите от семейството, но за да придобие ценни попълнения в колекцията си се принуждава да се раздели с тях.

 

Гостите на събитието „Софийските потайности“ на 12 септември в 19 часа  в къщата на София на ул. „Миджур“ 12 ще може да видят филателните уникати с очите си. Че дори и да ги пипнат.

 

На чаша вино Магдалена Гигова ще разкрие и други пикантни подробности от софийските потайности - има ли тунели под централната градска част, защо улица "Св.Св. Кирил и Методий" е била единствената павирана чак до покрайнините, къде изчезва каменния кръст от "Кръста" и как се появява отново...  

 

Записвания на arthousesofia@gmail.com или чрез лично съобщение във Фейсбук https://www.facebook.com/events/390099218335694/

 


От категорията

Даниел Бачорски излезе на ръце с новородената си дъщеря за по-чиста планета

Мария Силвестър, Симона Пейчева, Катето Евро и самата Мария Бонева - организатор и режисьор на Седмицата на модата дефилираха за каузата-1569087397.jpg

Мария Силвестър, Симона Пейчева, Катето Евро и самата Мария Бонева - ...

21 септ. 2019 | 20:34

Висша мода с български адрес на Sofia fashion week
(Галерия)

Висша мода с български адрес на Sofia fashion week-1568891680.jpg

Носителят на Златната игла - Ради Лазарова и Модна къща Blink потопиха залата ...

19 септ. 2019 | 14:13

Ивайла Бакалова излезе от нелегалност, заради турския посланик
(Галерия)

Ивайла Бакалова излезе от нелегалност, заради турски мебели-1569094199.jpg

Н. Пр. д-р Хасан Улусой преряза лентата на нов шоурум

21 септ. 2019 | 22:37

Мария Илиева пя и дефилира с манекенки
(Галерия)

Мария Илиева и Славена Вътова-1568814805.jpg

Мода за пищни дами, диаманти за деца и секси бельо подпалиха хотел Маринела

18 септ. 2019 | 16:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.