На този етап възстановихме диалога, въпреки че останаха и висящи въпроси, заяви лидерът на НФСБ

Симеонов: Никой не твърди, че сме най-добрите, но другият вариант е неприемлив и дори по-опасен!

17360 | 26 февр. 2020 | 12:21

Естествено, че ние не сме в коалицията на всяка цена. Естествено, че тя по никакъв начин не може да бъде стабилна в случай, че партньорите не се съобразяват един с друг. Но винаги си задаме въпроса - какво би могло да замени това управление.


Валери Симеонов, зам.-председател на Народното събрание и лидер на НФСБ, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ 

Водещ: Напрежение в управляващата коалиция възникна след зрелищния арест на директора на Басейнова дирекция в Пловдив - инж. Цветелина Кънева. Няма и месец след ареста на министъра на околната среда и водите – втори човек от ВМРО е на път да последва съдбата му. По този повод стана ясно, че и новия еко министър е готов да подаде оставка. На фона на зрелищни акции и скандали от всякакво естество през последните месеци някак спря да се говори за изпълнението на управленската програма, съставена въз основа на подписаното коалиционно споразумение между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Въпросът е: докога коалиционните партньори ще издържат съжителство в изглеждаща все повече като проформа коалиция. Въпросът е към зам.-председателя на Народното събрание, председател на НФСБ Валери Симеонов. Какво постигнахте на състоялия се във вторник Коалиционен съвет?


Валери Симеонов: Има въпроси, по които мога да говоря, има въпроси, по които не мога да говоря по съвсем разбираеми причини. Естествено обсъждахме тези акции в последно време, които като че ли се сгъстиха и които някак косвено се приемат от обществото като едва ли не доказани престъпления, а то не е така. Естествено, че няма как да приветстваме като нормални хора, като демократи прилагането на крайни мерки, свързани с показни арести, с поставяне на белезници, с хора с маски и т.н. И то спрямо държавни служители, които съвсем спокойно могат да бъдат призовани в следствие или пък в прокуратура и съответно да им бъдат приведени обвинения. Но мерките са отговорност на прокуратурата, предполагам, че в близкото бъдеще ще се докаже доколко те са били оправдани, доколко не. Доколко една жена на около 50 г. ще хукне да бяга или да се спасява при положение, че тя е оказала пълно съдействие на проверките, на проверяващите, които повече от две седмици са там в тази дирекция, но както и да е. Не ми е работа да коментирам действията на прокуратурата, ще направя коментар, когато видя крайния резултат. Това беше естествено единият въпрос, който нямаше как да бъде заобиколен, защото той е свързан с отношенията в коалицията.

 

Вторият въпрос беше демонстративното и нагло налагане на трети човек в Комисията за регулиране на съобщенията миналия петък, когато бяха наложени двама представители от ГЕРБ, един от ДПС, а от „Обединени патриоти“ не беше одобрена кандидатурата по явно предварително споразумение между ГЕРБ и ДПС, което също няма как да се направим, че не го виждаме. Това говори за доста тежки пороци в методите на политическа дейност и на администриране от страна на ГЕРБ, които по никакъв начин няма да допринесат за здравината на коалицията. И по този въпрос се разправяхме с господин Борисов и с представителите на ГЕРБ. Тук не е въпросът налагането на някаква определена фигура, а ставаше въпрос за наш кандидат, който е от структурите на Комисията за регулиране на съобщенията, който работи там вече осма година. В същия момент, в който в пленарна зала се издигат от ГЕРБ и се одобряват кандидатури на две госпожи, които нямат нищо общо с далекосъобщенията.

 

Така че това бяха част от въпросите, всъщност другият въпрос, който беше обсъждан. Но естествено акцентът и тежестта на нашето съвещание беше върху програмата, която сме подписали за изпълнение, защото ние не сме коалиция, за да разпределяме и да се караме за постове, а сме коалиция, която има определени задачи, които са описани в програмата за коалиционно управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. И там фактически постигнахме висока степен на съгласие, бих казал, по отношение на редица въпроси, които засега трябва да бъдат решени в последната година, година и няколко месеца от управлението, които са заложени от „Обединени патриоти“, от НСФБ и ВМРО в програмата, и които по една или друга причина все още не са решени и са малко забавени. Ще попитате, кои са тези въпроси, някои от тях мога да споделя с вас.

 

Единият естествено е въпросът, който е фундаментален, свързан с пенсиите, така че възложено е на министъра на финансите да направи разчет за следващия бюджет, макар и предварително. И следващата седмица вероятно на следващото заседание на политическия съвет вече ще вземем решения как, кога, с колко съответно ще бъдат променени пенсиите, но едно ви гарантирам, че те ще бъдат сериозно повишени. Като това си беше нашето предизборно обещание, на което ние продължаваме да държим.

 

Други въпроси са свързани с непосредствената заплаха от коронавирус, така със задоволство мога да констатирам, че предложението на НФСБ, което внесохме в края на по-предната седмица, преди 7-8 дни, за въвеждането на контрол върху всички влизащи в КПП-тата, основно по границата с Турция контрол на температурата с мобилни температурни анализатори, вече това е разпоредено. Такива ще бъдат въведени във всички КПП-та, това също с удовлетворение мога да констатирам, че нашия зов, призив, вик, крясък беше разбран и приет. И виждате, че когато сме единни, държавата бързо може да реагира и въвеждането на строг контрол до известна степен ще даде яснота по разпространението на коронавируса и дай Боже да не допре до България, въпреки че виждате, че вече и в съседни държави се появиха случаи. Но ние трябва да вземем мерки, колкото и те да не бъдат гарантиращи 100-процентова сигурност. Това е другият тежък въпрос, който обсъждахме.

 

Други въпроси, които коментирахме пак бяха основно свързани с програмата, с ангажиментите, с коалиционните отношения. Истината е, че от доста време сме нямали коалиционен съвет. Всъщност нашите контакти бяха във формат работна група за анализ на изпълнението на програмата за управление на коалиционното правителство и то беше в по-тесен формат, с вицепремиера Томислав Дончев досега работихме няколко седмици. Направили сме съответните изводи, констатации и както ви казах предстои следващата седмица вече да обявим някои по-сериозни решения, свързани с изпълнението на ангажименти, които са основно от „Обединени патриоти“.


Водещ: Крайно време е, ако позволите, господин Симеонов, защото от началото на това управление ние нямаме отчет от вашата коалиционно-управленска програма.


Валери Симеонов: Така е. Но все пак аз мисля, че има и видими резултати. Има и доста сериозни успехи, свързани с приобщаването на маргинални детски групи, на малцинства, с връщането в училище, свързани с някакви социални въпроси, свързани и със законодателна дейност, която естествено не е предмет на управленската програма. Но също мога да ви споделя, че имахме и доста тежки дебати днес и обсъждане на евентуални решения, свързани с бюджета на държавата, тъй като някои прибързани законодателни решения го поставят на изпитание.


Водещ: Кои са те?


Валери Симеонов: Няма да кажа кои са, но са в социалната сфера. Който се е занимавал, ще се сети за какво става въпрос. Така че там също предстои да вземем някои тежки решения.


Водещ: Може би се отнасят за хората в неравностойно положение…


Валери Симеонов: Може би, не може би, няма да коментирам. Но предстоят, ще има доста сериозни решения в тази посока.


Водещ: Господин Симеонов, по чия вина коалицията не стои стабилно?


Валери Симеонов: Как да ви отговоря по чия вина? Може би вината е във всички нас, които за тези три години ние не успяхме да изградим работещ диалог, такъв, какъвто на мен ми се иска, ежеседмичен. Имахме много тежки проблеми с наличието на трети коалиционен партньор, който реално саботираше работата на „Обединени патриоти“, имам предвид участието на „Атака“. Което участие с нищо няма да се запомни освен с това, че лидерът на „Атака“ и ръководството на „Атака“ оспорваха и бойкотираха предложения, мои предложения на ръководството на НФСБ, както и на колегите от ВМРО. Най-тежките упреци, квалификации, обиди, ругатни сме ги получавали и ще продължаваме да ги получаваме от тях. Но едно е те да бъдат в коалицията и по този начин да създават общо впечатление за нестабилност, а друго е да са извън коалицията и да плюят колкото си искат така, както примерно го прави опозицията. Коренно различно е.

 

И въпреки че сами виждате, че когато сме единни много бързо можем да постигнем изключително сериозни резултати, както беше случая с хазарта. Виждате този изключително сериозен удар, който държавата нанесе на голям хазартен играч, който ощетяваше със стотици милиони хазната. Видяхте как това стана възможно буквално в рамките на десетина дена, а това показва силата на държавата, силата на управлението, когато то е единно. И когато няма някой, който да излиза от сутрин до вечер по медиите и да казва, че това действие е неправилно, онова не е правилно, че едва ли не това било удар върху цялата инициатива, което звучи много странно. Ти да направиш един човек служебно назначен милиардер и след това, когато държавата трябва да върне своите позиции, всичко това да се представи като едва ли не антипазарно и антиконкурентно.

 

Но виждате, че когато имаме единство, постигаме сериозни резултати, така е по отношение на редица инфраструктурно проекти, така е по отношение на българите в чужбина - все неща, които сме постигнали. Така е и по отношение на оградата, която беше завършена в кратки срокове, на много ниски цени беше направена. Така е и със ако щете закона за шума, който вече дава своя положителен резултат. Когато коалицията е била единна, резултатите са били бързи и стабилни.

 

Когато е имало вътрешни противоречия нещата са се движили в някаква синусоидална графика – непостоянно, несигурно и да не говоря, че пък като цяло обществото остава с впечатление за нестабилност на коалицията и вие ми задавате в момента такъв въпрос. Нещата са динамични, разбирате ли?

 

По някои въпроси понякога има периоди на доста сериозни успехи, други периоди има на противопоставяне, трети път има и нелогични действия, както беше случая с налагането на трима човека от ГЕРБ в Комисията за регулиране на съобщенията, която е от пет човека. То просто това е крещящо нарушение на всякакви демократични принципи. Обаче някой път и лобитата в парламента си пробутват хора, както стана сега. И така. Не е лесно и както се казва, никой не може да каже, че сме създадени един за друг или че сме еднояйчни близнаци. Съвсем нормално е да има противоречия. Въпросът е има ли полза държавата от нашата коалиция или няма.


Водещ: Теглете чертата от свършеното в управленската програма и сами ще си отговорите на въпроса. А агония ли е вашата коалиционна търпимост?


Валери Симеонов: Не.


Водещ: Тоест вие смятате, че това, което се случва между вас вътре в малката, в голямата коалиция, е нормално? И вие имате здравите нерви и можете да го изнесете?


Валери Симеонов: Естествено, че ние не сме в коалицията на всяка цена. Естествено, че тя по никакъв начин не може да бъде стабилна в случай, че партньорите не се съобразяват един с друг. Но важното е, че на този момент, на този етап смятам, че възстановихме диалога, въпреки че останаха и висящи въпроси. Но алтернативата, винаги, винаги човек трябва да си поставя въпроса: какво би могло да замени това управление. И ако са избрали ДПС и БСП, ето ви отговора и на гласуването на електората на избори.

 

Никой не твърди, че сме най-добрите, никой не твърди, че сме в най-голяма степен, как да кажа, решението или избора на хората, на народа, но явно че на този момент другият вариант е по-неприемлиев и по-опасен бих казал.


Водещ: Вие самият имате ли усещане, че ДПС е задкулисният коалиционен партньор?


Валери Симеонов: Много често. И това го казах и на трибуната, видяхме го, но защо е така, ще питате господин Борисов, ще питате представителите на ГЕРБ, а не мен. Има определено двуличие във функционирането на тази коалиция, има безспорни случаи на съвместни действия с ДПС. Както и да е.


Водещ: Въпросът е, докога ще издържите това съжителство?


Валери Симеонов: Аз не мога да ви отговоря, защото не съм пророк – докога ще издържим, докога няма да издържим.


Водещ: Какво би ви накарало да си тръгнете? Нека така да ви попитам.


Валери Симеонов: Няма да ви отговарям на такъв въпрос. Задачата на вашето интервю е по какъв начин да докажем на слушателите, че от тези нищо не става. Няма как да ви съдействам в това отношение, благодаря ви.


Водещ: Никой не ви кара да доказвате такова нещо.


Валери Симеонов: Как, точно това е… Какво ви кара да ударите по масата. Знаете, че съм човек, който като вземе решение го изпълнява и знаете, че не съм човек на компромисите, нито пък нещо би ме накарало да наруша своите принципи и убеждения. Няма как да стане това.


Водещ: Казахте, че сте действали задружно коалицията срещу един служебно назначен милиардер. Има и други. Готови ли сте да тръгнете и срещу тях?


Валери Симеонов: Излишен въпрос. Срещу кой не съм тръгнал? Кажете срещу кой в моя кратък политически живот ме е било страх или пък съм се съобразил с някого. Знаете, кой предприе действия по отношение на приватизацията и опитите за изкривяване на така да се каже на следприватизационните задължения на български морски флот, знаете кой нали?


Водещ: Да.


Валери Симеонов: Знаете кой тръгна срещу мутрите на плажа и това го знаете, ама всички го забравят. Всички медии някак си ги загърбват тези работи. Така ли е? Така е.


Водещ: Разбира се.


Валери Симеонов: Тогава какво още? Що за въпрос ми задавате. Естествено, че аз в нещата, в които съм убеден, аз действам категорично и праволинейно. И няма нещо, което да ме спре или да ме уплаши. Не ми пука, кой е бил човек на Бойко Борисов, кой е бил човек на Корнелия Нинова или не знам си на кой. Но в никой случай няма да тръгна срещу който и да било човек без доказателства или пък ако щете и бизнесмен, ако щат с каквито имена да го обличат и да го наричат, ако аз не съм убеден в това, че така трябва да стане. Много често медиите раздават квалификации и присъди, които нямат общо с истината. А добре знаете, че каквото кажат медиите, това е в главите на хората. Като ти кажат, че си злодей и че си против хората инвалиди, като го повтарят от сутрин до вечер телевизиите и всички сайтове, няма как да убедиш хората, че не е така и че имаш в дома си инвалид, за който се грижиш много по-добре, отколкото се грижат редица други приближени близки на инвалиди. Няма как да го докажеш.


Водещ: Но като излезете и като говорите с достойнство и принципно, хората започват да мислят по друг начин, господин Симеонов, и това е факт.


Валери Симеонов: Точно така е. Само че ако ти дадат думата, тогава говориш. Ако никой не иска да те чуе, не говориш.


Водещ: Ето поканили сме ви, и друг път ще ви каним. Ние не се страхуваме, за нас вратите са отворени и винаги тогава, когато имаме въпроси, ги задаваме. Дали се харесват или не, е друг въпрос, но ги задаваме.


Валери Симеонов: Добре е, че има и свободни медии. По този начин вие сте длъжни, вие сте обречени да вървите по стъпките на вашия създател Красимир Узунов, който преди една година се спомина, лека му пръст. Един от най-големите патриоти, които аз в моя житейски път познавам.


Водещ: Ето на това ни научи Красимир Узунов, господин Симеонов. Научи ни да не се страхуваме и да не се навеждаме, а да стоим изправени дори пред авторитети, където и да е и които и да се те. Научи ни да бъдем българи.


Валери Симеонов: И да не се продавате също, много важно.


Водещ: Както виждате, досега в нашата кратка макар история, ние нямаме такъв случай. Ако вие знаете, ни го посочете. Но ние нямаме.


Валери Симеонов: Не. Нямате.

 


От категорията

Огнян Минчев: Дясното не е привилегия, дори не бива да бъде и предварително поставена цел

-1546070674.jpg

Основната задача на българските партии от спектъра център-дясно е да скъсат с ...

27 окт. 2020 | 07:25

Калоян Методиев: Eстонската сага показа друго лице на президентската институция

-1601299291.png

Очевидно някой лъже - или лъже президентът или началникът на щаба, военния ...

26 окт. 2020 | 18:59

Васил Василев: Ще станем ли повече западняци, по-верни на НАТО, като изключим "славянска" от 24 май?

-1599923308.jpg

Гръцката крава получава 600 евро субсидия, а нашата - 150. Защо?! Може да ...

27 окт. 2020 | 13:01

Доналд Туск: Борисов допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той е в беда!

Туск: Борисов допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той е в беда!-1603608260.jpg

Ше бъде преувеличение да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили ...

25 окт. 2020 | 08:43