Снимка: БГНЕС

Борисов не взел страна, министрите се подсмихвали на „патриотичния цирк“ в МС

Панаир във властта! Симеонов остава вицепремиер, Сидеров вдигнал скандал на заседанието на кабинета

35406 | 25 юли 2018 | 13:27

Коалиционните партньори в „Обединени патриоти“ се обиждали кой е по-корумпиран и кой и как обслужва бизнеса на „редник Киро“ и „редник Цеко“


Зрелищен скандал са устроили двамата коалиционни партньори Волен Сидеров и Валери Симеонов на днешното заседание на правителството. Лидерът на „Атака“ се появи в Министерския съвет с писмо, с което настоява да получи пълната информация кой и как е разрешил на вицепремиера да извършва проверки по българското Черноморие.

 

По-рано днес пред Нова телевизия Сидеров заяви, че щял да смени Валери Симеонов, който обслужвал и все още обслужва „редник Цеко“.

 

Днес двамата патриоти са се изпокарали в присъствието на премиера Бойко Борисов и всички министри. Сидеров и Симеонов взаимно се обвинявали с лобизъм – първият защитавал бизнеса на „редник Киро“ (Кирил Домусчиев, б.р.), а вторият на „редник Цеко“ (Цеко Минев, б.р.). Министър-председателят не е взел страна в бурния спор, но част от министрите се подсмихвали на „патриотичния“ панаир на „Дондуков“ 1 - цирк, който не се е случвал до момента.

 

Искането Сидеров за смяната на вицепремиера въобще не било обсъждано, тъй като Валери Симеонов не е негов подчинен, а лидер на партия в малката коалиция „Обединени патриоти“.

 

Очаквано въпреки шумните протести на лидера на „Атака“ заради фиаското му с откровено лобистките промени в Закона за приватизацията, Симеонов остава заместник министър-председател без портфейл.

 

Според вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов внесените от "Атака" промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол са лобистки и обслужват бизнеса на Кирил Домусчиев. Сидеров пък обвини Симеонов, че е лобирал за банкера Цеко Минев заради промени в концесията на ски пистите в Банско, които „пробутал на правителството“ в края на миналата година.

 

Шефът на парламентарната група на „Обединени патриоти“ дори намекна за смяната на вицето и го упрекна, че убива българския бизнес с акциите си по нощните барове в морските ни курорти.

 

В началото на днешното заседание Бойко Борисов заяви позицията си по скандала. Той припомни, че правителството води дело срещу фирма на Домусчиев. „На 6 юли 2017 г. това правителство одобри допълни разходи по бюджета на Министерството на икономиката за 2017 г. в размер на 2,4 млн. лева за заплащане на дължимата държавна такса за предявяване на иск за отмяна пред ВКС на решение на Арбитражния съд, постановено към „Кей Джи маритайм шипинг”. Ако сме искали редник Киро или редник Райън, или който и да е да пазим, е нямало да заведем тези дела”, аргументира се министър-председателят.

 

През юли тази година Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е прекратил производството по искането на компанията - собственик на Български морски флот за промяна на приватизационния договор от 2008 г. Компанията "Кей Джи Маритайм Шипинг" на братята Кирил и Георги Домусчиеви искаше са се предоговорят редица клаузи на контракта заради влошени условия на пазара на превозите по вода.


От категорията

Бюджет '2022: 490 лв. минимална пенсия, 710 лв. минимална заплата, увеличение на майчински и детски

Валери Белчев Кадър: Нова тв-1638358119.jpg

Доходите за пенсионерите ще бъдат запазени на нивата, които са сега, обяви ...

1 дек. 2021 | 13:28

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък - негови хора да са в правителството

Напрежение!Радев не иска Нинова да е шеф на парламента, тя пък  - негови хора да са в правителството-1638346646.jpg

Петков и Василев се ангажирали да изключат от бъдещо правителство кандидати от ...

1 дек. 2021 | 09:26

Здравният министър: Големите ученици може да се върнат на училище и без тестване

-1635664196.jpg

Той каза още, че ваксини за децата от 5 до 11 г. се очаква да се появят не ...

1 дек. 2021 | 16:46

Служебният кабинет отпусна 61 млн. лева за допълнителни възнаграждения на медиците на първа линия

Снимка: Правителствена информационна служба-1638361590.jpg

Правителството одобри българската позиция за сезиране на Съда на ЕС за отмяна ...

1 дек. 2021 | 14:22